Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestkové koláče jsou oblíbeným moučníkem začínajícího podzimu. Kdo by neměl chuť na jemnou dobrotu s lahodnými švestkami a máslovou drobenkou. V našem výběru najdete nejrůznější těsta, včetně kynutého a nakypřeného práškem do pečiva.

Švestkové moučníky uzavírají sezonu letních koláčů, protože švestky jsou poslední ovoce našich zahrad, které se na plnění koláčů používá. Pak už nastane čas jablečných a hruškových náplní. Švestky se báječně doplňují s drobenkou, která jim dodává přiměřenou sladkost. 

1/15

    1 z 15

    Rychlý švestkový koláč

    Rychlý švestkový koláč Video

    Litý švestkový koláč báječně chutná se šťavnatými švestkami a voňavou máslovou drobenkou. Těsto podle hrnkového receptu zvládnete umíchat během chviličky. Švestky rozkrojte na půlky a dávejte je na těsto řezem nahoru.

    2 z 15

    Rychlý švestkový koláč s mákem

    Rychlý švestkový koláč s mákem Video

    Lité těsto podle jednoduchého receptu nakypřete práškem do pečiva, na plechu ho posypte mletým mákem, který jste promíchali s moučkovým cukrem. Na mák dejte pokrájené švestky, posypejte je skořicovým cukrem a na závěr přidejte máslovou drobenku. Poté koláč upečte.

    3 z 15

    Švestkový koláč kynutý

    Švestkový koláč kynutý Video

    Kynutý koláč se švestkami je lahodnou klasikou začínajícího podzimu. Jednoduchý recept na těsto stojí za zapamatování, stačí jen několik surovin a vypracované těsto nechat přiměřeně dlouho vykynout. Těsto na plechu ozdobte švestkami a buď použijte máslovou drobenku nebo jen krystalový cukr. Pod švestky můžete dát ochucený tvaroh.

    5 z 15

    Švestková buchta

    Švestková buchta Video

    Jednoduchý hrnkový koláč určitě nezklame a švestky se k němu báječně hodí. Nejprve smíchejte suché suroviny na těsto, pak přidejte tekuté suroviny. Na plech nalijte těsto, posypejte je nakrájenými švestkami a jemně poprašte skořicí. Propečenost moučníku poznáte pomocí špejle.

    6 z 15

    Obrácený švestkový koláč s krémem

    Obrácený švestkový koláč s krémem Video

    Obrácený švestkový moučník nejen výtečně chutná, ale i efektně vypadá. Na plech narovnejte rozpůlené švestky, pokryjte je těstem a dejte do předehřáté trouby. Po upečení nechte chvíli chladnout a pak obraťte na druhý plech, aby byly švestky nahoře. Na povrch koláče rozetřete pudinkový krém.

    7 z 15

    Křehký švestkový koláč

    Křehký švestkový koláč

    Výtečný švestkový koláč nám připomene letní prázdninové dny u babičky. Povrch křehkého koláče s ořechy zdobí máslová drobenka. Jednoduché těsto je nakypřené práškem do pečiva.

    8 z 15

    Švestkové řezy s tvarohem

    Švestkové řezy s tvarohem

    Linecký koláč s tvarohovou náplní můžete směle upéct i pro návštěvu. Spodní část tvoří linecké těsto, které je pokryté tvarohovou náplní a švestkami položenými řeznou stranou nahoru. Drobenku připravte z mouky, cukru, skořice a másla.

    9 z 15

    Švestkové řezy (vynikající)

    Švestkové řezy (vynikající)

    Vynikající švestkové řezy výborně chutnají a jsou vláčné díky švestkovému kompotu, přidanému do těsta. Upečené řezy potřete tvarohovým krémem a polijte polevou z Ledových kaštanů. Na posypání budete potřebovat strouhanou Margot tyčinku.

    13 z 15

    Švestkový koláč kynutý-nekynutý

    Švestkový koláč kynutý-nekynutý

    Kynutý-nekynutý koláč se sice chutí směle vyrovná klasickému kynutému koláči, ale jiný je výrazně kratší dobou přípravy. Sluší mu obložení švestkami a bohatá vrstva drobenky. Výtečný moučník by se mohl stát oblíbeným i ve vaší rodině.

    14 z 15

    Jemný švestkový koláč

    Jemný švestkový koláč

    Do jemného těsta budete potřebovat suroviny odměřené pomocí hrnku a vanilkový pudinkový prášek. Na ozdobení využijete opět švestky, mohou být čerstvě sklizené, zavařené i mražené (ale rozmražené). Povrch koláče posypejte skořicí podle chuti a drobenkou.

    15 z 15

    Švestkový koláč ze špaldové mouky

    Švestkový koláč ze špaldové mouky

    Poslední recept na koláč počítá s využitím špaldové mouky, která je výživnější. Do těsta použijte třtinový cukr a lžíci Cara, což je rozpustný cereální nápoj. Pro jemnost přidejte zakysanou smetanu a mléko. Těsto vylijte na plech, poklaďte půlkami švestek a posypejte drobenkou.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli