Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestkový drobenkový koláč je hitem pozdního léta. Je snadný a chuťově dokonalý
Zdroj: Toprecepty

Drobenkové koláče milují ti, kdo mají rádi jednoduché pečení. Snadným způsobem vytvořená drobenka tvoří vrstvy, mezi které se dává obvykle tvarohová, pudinková a ovocná vrstva. Během pečení se vrstvy propojí a výsledná chuť je lahodná.

Drobenkové koláče jsou zajímavým nápadem, který zvládnou i nezkušení kuchtíci. Výsledek je vynikající a přitom jen s minimem práce. Švestkový drobenkový koláč sice nezatíží peněženku, ale můžete ho bez obav upéct i pro očekávané milé hosty. Nejlepší je z krásně zralých, ale ještě pevných švestek, které v sobě mají přirozenou sladkost.

Švestkový drobenkový koláč

Dokonalá chuť švestkového koláče v sobě spojuje vrstvu lahodného těsta, pokrytou vrstvou uvařeného pudinku, na které jsou naskládané švestky, bohatě posypané zbývající drobenkou.

  1. Na drobenkové těsto si připravte 300 g hladké mouky, 120 g cukru krystal, 175 g másla a 1 lžičku vanilkového aroma. Na pudinkovou vrstvu budete potřebovat 1 sáček smetanového nebo vanilkového pudinkového prášku a 500 ml mléka. Dále si připravte 500 g vypeckovaných švestek nebo jiného sezonního ovoce a máslo na vymazání stěn formy. Uvedené množství je určené pro kulatou dortovou formu o průměru 23–25 cm, proto pokud máte větší plech, množství surovin si upravte.
  2. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a stěny pomažte máslem.
  3. Uvařte pudink z pudinkového prášku, cukru a mléka. Po uvaření ho těsně překryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout. Podívejte se na dvě varianty, jak uvařit pudink.
  4. Rozehřejte lehce máslo a nechte ho mírně prochladnout.
  5. V míse smíchejte mouku s cukrem, prochladlým máslem a vanilkovým aroma. Tímto způsobem vytvoříte drobenku.
  6. Na dno formy rozprostřete 2/3 připravené drobenky a upěchujte ji. Na ni rozetřete vychladlý pudink, naskládejte švestky slupkou dolů a řeznou stranou nahoru, povrch posypejte zbývající drobenkou.
  7. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte jej na 200 °C po dobu přibližně 40 minut. Řiďte se zkušenostmi s vlastní troubou. 
  8. Po upečení nechte koláč ve formě vychladnout, díky tomu zpevní, a teprve pak jej krájejte.  

Celý postup přípravy švestkového drobenkového koláče můžete zhlédnout v následujícím videu:

Doporučujeme k přečtení i komentáře, které jsou pod receptem. Dozvíte se z nich různé rady a tipy, jak koláč ještě vylepšit nebo upravit a čím ho případně dochutit. Uvedený recept má na našem webu velký ohlas, je totiž jednoduchý, rychlý a výtečný.

Budeme rádi, když nám i vy napíšete, jak se vám povedl.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli