Švéďák je výborný sypaný koláč bez míchání. Naučte se ho podle videonávodu
Chcete ovládat rychlý recept na výborný koláč, který navíc voní dálkami? Ano, je to možné. Švéďák je moučník, který zvládnete bez míchání a bez hromady ušpiněného nádobí. Jeho název napovídá, odkud pochází.
Tvarohový koláč, který je známý také pod názvem švéďák (švédský sypaný koláč), je opravdu rychlovka. Stačí vysypat na plech suché suroviny, na ně nalít tekuté suroviny a počkat, dokud se tato lahůdka ze severu nedopeče. Při přípravě tohoto koláče budete potřebovat pouze 3 nádoby – 2 mísy a plech –, což je také velká výhoda.
Jak upéct švéďák
Podle videonávodu to hravě zvládne úplně každý, i méně zkušený kuchař. Mezi surovinami na švédský sypaný koláč s tvarohem navíc není žádná, kterou byste museli pracně shánět – švéďák je ze základních ingrediencí, které mívá každý běžně doma.
- Do mísy nasypte 3 hrnky polohrubé mouky, cukr krupici a kypřicí prášek do pečiva. Všechno spolu dobře promíchejte, dokud nevznikne drobenková směs.
- Ve druhé míse smíchejte měkký tvaroh, 3 vejce, 0,5 litru mléka, citronovou šťávu a hrst rozinek. Vznikne tak tvarohová náplň.
- Plech vymažte máslem a vysypte na něj část sypké drobenkové směsi. Na ni nalijte tvarohovou vrstvu – náplň koláče.
- Tuto tekutou vrstvu posypte zbytkem drobenkové směsi. Drobenková směs se do té spodní tekuté pěkně vsákne.
- Na povrch koláče naskládejte po celé ploše tenké plátky másla.
- Koláč pečte na 180 C asi 30 minut, dokud neprovoní okolí a nebude upečený pěkně dozlatova.
Podle různých národních receptů můžete upéct mnoho rozličných koláčů. Švédská kuchyně u nás není tak známá, ale možná si ji právě díky tomuto receptu oblíbíte.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře