Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oslavy a přátelská posezení jsou milou příležitostí k setkání s širší rodinou i s blízkými přáteli, něco dobrého k jídlu samozřejmě nesmí chybět. Připravit k pohoštění se dá cokoliv, třeba grilovačka, ale pomazánky potěší vždy, nejlépe rovnou několik, ať si každý může vybrat podle své chuti.

Pomazánky přijdou k chuti pokaždé, musí být hlavně čerstvé a vychlazené, každý si na nich rád pochutná. Základem často bývají sýry, zelenina, vejce, ale také rybičky z konzervy, uzeniny nebo tofu. Vybrat si může každý podle svých preferencí a také podle chuti strávníků, pro které je pohoštění určené.
Jednoduché pomazánky, jejichž základem jsou brambory, připravte jako základní mazání na chlebíčky, proto se jim také říká podmazové. Pak už se dají dozdobit po libosti tím, co máte po ruce. Lze použít šunku, vejce, sýry a krásně barevnou zeleninu.

2. místo

Vaječná pomazánka je výtečná na krajíčku čerstvého chleba, ale chutná i namazaná na chlebíčky nebo jednohubky. Dříve bývala velmi populární, ale nezklame ani dnes. Na ozdobení se bude hodit něco zeleného a kousek cherry rajčátka. 

3. místo

Česnekové pomazánky obvykle z táců mizí nejdříve, chutnají na jednohubkách, které stačí dozdobit třeba jen kouskem naťové petržele a proužkem sterilované nebo čerstvé kapie. Množství česneku si upravte podle chuti. Do této pomazánky využijete tavený sýr, pomazánkové máslo, ale i strouhaný tvrdý sýr a majonézu. 

4. místo

Červená řepa je ceněná pro obsah živin a na našem talíři by měla být co nejčastěji. Pomazánky s řepou se výborně hodí i na sváteční stůl, kde upoutají svou originální a výraznou barvou. Připravit je můžete buď z vařené nebo ze syrové řepy, na ochucení se hodí česnek i strouhaný křen.

5. místo

Celerová pomazánka patří k těm pomazánkám, která mívají velký úspěch. Je příjemně osvěžující a velmi chutná, připravit se dá ve více verzích. Kromě strouhaného syrového celeru budete potřebovat ještě strouhanou mrkev, cibuli a sterilované okurky. Do některých pomazánek se dává celer vařený.

6. místo

Pokud patříte mezi příznivce nivy, potěší vás i tato pomazánka. Nivu nastrouhejte najemno a smíchejte ji se smetanovým sýrem a kysanou smetanou, přimíchejte drobně nakrájenou cibuli a po namazání zdobte jednohubky nasekanou natí jarní cibulky nebo ořechovými jádry.

7. místo

Avokádo si získává stále více příznivců, a to zvlášť mezi mladými hospodyňkami. Pomazánka z něj je lahodná a jemná. Výborně se hodí na jednohubky. Do této budete potřebovat rozmačkané avokádo, uvařená vajíčka, nadrobno nakrájenou cibuli (nejlépe červenou) a trochu mletého pepře na ochucení.

Rybičkové pomazánky patří k těm nejoblíbenějším. Můžete si je připravit z různých ryb, v tomto receptu jsou základem sardinky (sledě), doplněné pomazánkovým máslem, trochou citronové šťávy a jemně nakrájenou cibulí. Úspěch bude mít i pomazánka z tuňáka, která se dá připravit obdobným způsobem.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli