

Chinois - francouzský máslový koláč
Suroviny 8 porcí
- Těsto
- 400 g hladká mouka
- 50 g cukr
- 90 g máslo
- 100 ml mléko
- 15 g droždí
- 2 vejce
- špetka soli
- Krém
- 3 žloutky
- 500 ml mléko
- 50 g hladká mouka
- 100 g cukr
- vanilka
Postup přípravy receptu
Na těsto si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe).
Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny.
Mezitím si připravíme krém:
Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme.
Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme).
Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout.Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu).
Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme.
Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.
Poznámka od kuchařky
1. koláč je vlhký, vláčný, jemný a krémový. Výborný vydrží i více dní, ale většinou je hned pryč :)
2. omlouvám se za nekvalitní snímky z mobilu, foťák se mi při stěhování nějak ..ztratil :(
3. ve Francii jsem si číňana zamilovala k snídani, recept jsem si odtamtud přivezla a musím říct, že výsledek se téměř úplně dotýká originálu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Chinois - francouzský máslový koláč
-
Proč se mi ten potvor propadl po vyndání? Ale už nad ním slintáme
-
SILNĚ NÁVYKOVÝ
-
Koláč je úžasný, recept mám od švagrové. Peču ho často a je vláčný a vynikající ještě druhý den (pokud něco zbyde...). Plním ho kaší, do které přidávám vanilkový lusk. Je to nejchutnější ze všeho, co jsem vyzkoušela.
-
jdu do něj, už jsem ho jednou dělala podle ivety fabešové a byl luxusní...ten váš vypadá stejně dobře
-
Super!!
-
Tento koláč dělám už po několikáté a byl pokáždé úžasný!!! Zmizí vždy během chvilky
-
ahojky, tak jsem si tak dneska brouzdala po internetu a narazila jsme na tuto dobrůtku!!! a musím říct že měla a ještě má úspěch
jen sem neměla vanilkový cukr tak jsem dala mandlovou esenci a vynikající!!! smekám
-
My ho kupujeme v Lídlu když je francouzský týden.Tak teď když máme recept,tak nemusím čekat na akci
-
dnes jsem pekla a nedá se to popsat jinak, než, SKVĚLÉ
-
Právě jsem dopekla, ochutnala a musím dát bod
A s dovolením přidám fotečku
-
Vypadá nádherně, hned bych si jeden kousek dala k čajíčku. Určitě zkusím, protože to opravdu láká. Dávám pochvalu a + bodík
-
Tento koláč jsem pekla před 2 dny podle receptu z mimibazar.sk http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36618&user=9..., dalo by se říci, že je to to samé (doslova). Zadělávala jsem jej v pekárně. Je vynikající
-
Něco pdobného prodávají v makru pod názvem Brioše a tady na topreceptech je podobý recept, který se jmenuje vanilkový oblak ( nebo nějak podobně), ale má náplň jen z másla a cukru, když jsem ho upekla, tak byl hned pryč... Tady je náplň skoro stejná, jen složitější příprava, ale dost mě láká k vyzkoušení... jaká škoda, že držíme s přítelem dietu...
-
vypadá mooc pěkně
...hmmm...zase jedna půvabná kynutá dobrůtka