Chinois - francouzský máslový koláč

lovie Kuchařka: lovie

8 porcí Moučníky , Kynuté, Ostatní 14 názorů

Suroviny

Těsto
400 g hladká mouka
50 g cukr
90 g máslo
100 ml mléko
15 g droždí
2 vejce
špetka soli
Krém
3 žloutky
500 ml mléko
50 g hladká mouka
100 g cukr
vanilka
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na těsto si připravíme nejprve kvásek - do vlažného mléka přidáme trochu cukru a mouky, necháme cca 15 minut vzejít, poté smísíme se zbylými surovinami a důkladně vypracujeme hladké těsto. Poprášíme moukou a necháme v teple alespoň hodinu kynout (déle je lépe).

  2. Pomoci nám v přípravě těsta může i domácí pekárna, v tom případě dáme na dno tekuté, navrch sypké suroviny.

  3. Mezitím si připravíme krém:
    Utřeme do pěny žloutky s cukrem a přimícháme prosátou mouku. V kastrolku si zahřejeme mléko s vanilkou (použijeme buď zrnka z 1 vanilkového lusku nebo několik kapek vanilkové esence, v krajním případě i vanilkový cukr), až mléko začne vřít, sundáme z plotny a za stálého míchání jej tenkým pramínkem vlijeme k žloutkové směsi. Poté celou směs postavíme na plotnu a na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí.

  4. Hotový krém necháme vychladnout, občas promícháme.

  5. Připravíme si dortovou formu (vymažeme, vysypeme).

  6. Z vykynutého těsta oddělíme asi třetinu a vyválíme do velikosti dna dortové formy a vložíme kolo těsta dovnitř. Ze zbylých dvou třetin vyválíme veliký obdélník a potřeme jej krémem. Poté obdélník zarolujeme a nakrájíme na asi pěticentimetrové šneky. Ty naskládáme vedle sebe do formy na plát těsta, který nám tvoří spodek.
    Potřeme bílkem a necháme v teple ještě hodinu kynout.

  7. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a do vyhřáté dáme péct koláč na 35 minut. (respektujte vlastní troubu).

  8. Hotový koláč necháme zchladnout ve formě, poté uvolníme okraje a koláč vyjmeme.

  9. Vychladlý můžeme ještě potřít glazurou z moučkového cukru rozmíchaného v troše vody a posypat krystaly cukru.

Poznámka

1. koláč je vlhký, vláčný, jemný a krémový. Výborný vydrží i více dní, ale většinou je hned pryč :)

2. omlouvám se za nekvalitní snímky z mobilu, foťák se mi při stěhování nějak ..ztratil :(

3. ve Francii jsem si číňana zamilovala k snídani, recept jsem si odtamtud přivezla a musím říct, že výsledek se téměř úplně dotýká originálu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 67 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chinois - francouzský máslový koláč

  • miru miru(neregistrovaný)

    Proč se mi ten potvor propadl po vyndání? Ale už nad ním slintáme ;-)

    Odpovědět

  • Hedvika Soňa Hedvika Soňa(neregistrovaná)

    SILNĚ NÁVYKOVÝ :-))

    Odpovědět

  • Iva Matty Habáňová Iva Matty Habáňová(neregistrovaný)

    Koláč je úžasný, recept mám od švagrové. Peču ho často a je vláčný a vynikající ještě druhý den (pokud něco zbyde...). Plním ho kaší, do které přidávám vanilkový lusk. Je to nejchutnější ze všeho, co jsem vyzkoušela. :-K

    Odpovědět

  • danuna danuna(neregistrovaná)

    jdu do něj, už jsem ho jednou dělala podle ivety fabešové a byl luxusní...ten váš vypadá stejně dobře;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Super!!:-O

    Odpovědět

  • Alex Alex(neregistrovaný)

    Tento koláč dělám už po několikáté a byl pokáždé úžasný!!! Zmizí vždy během chvilky :-p:yes:

    Odpovědět

  • nikča nikča(neregistrovaná)

    ahojky, tak jsem si tak dneska brouzdala po internetu a narazila jsme na tuto dobrůtku!!! a musím říct že měla a ještě má úspěch :-)jen sem neměla vanilkový cukr tak jsem dala mandlovou esenci a vynikající!!! smekám :-)

    Odpovědět

  • Kaermorhen Kaermorhen

    My ho kupujeme v Lídlu když je francouzský týden.Tak teď když máme recept,tak nemusím čekat na akci:-)):yes:

    Odpovědět

  • lucie lucie(neregistrovaný)

    dnes jsem pekla a nedá se to popsat jinak, než, SKVĚLÉ ;-):yes::-)

    Odpovědět

  • Mirusha Mirusha

    Právě jsem dopekla, ochutnala a musím dát bod :-) A s dovolením přidám fotečku :-)

    Odpovědět

  • hoskovavl hoskovavl

    Vypadá nádherně, hned bych si jeden kousek dala k čajíčku. Určitě zkusím, protože to opravdu láká. Dávám pochvalu a + bodík:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Tento koláč jsem pekla před 2 dny podle receptu z mimibazar.sk http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=36618&user=9..., dalo by se říci, že je to to samé (doslova). Zadělávala jsem jej v pekárně. Je vynikající:yes:;-)

    Odpovědět

  • ryshla ryshla(neregistrovaná)

    Něco pdobného prodávají v makru pod názvem Brioše a tady na topreceptech je podobý recept, který se jmenuje vanilkový oblak ( nebo nějak podobně), ale má náplň jen z másla a cukru, když jsem ho upekla, tak byl hned pryč... Tady je náplň skoro stejná, jen složitější příprava, ale dost mě láká k vyzkoušení... jaká škoda, že držíme s přítelem dietu...:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    vypadá mooc pěkně:yes:...hmmm...zase jedna půvabná kynutá dobrůtka:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: chinois francouzský koláč chinois recept francouzký koláč chinios máslový koláč francouzský kynutý koláč francouský koláč francouzký máslový koláč francouzské koláče mimibazar.cz recepty recept na chinois recept na francouzský koláč recept chinois francouzský koláč recept brioše chinoas francouský máslový koláč brioše recept těsto na francouzský koláč

Zapomněl/a jsem heslo