Sýry patří k oblíbeným surovinám naší kuchyně, s jejich využitím se nám nabízí celá řada chutných jídel a nejrůznějších dobrot. Tentokrát jsme vybrali jednoduché rychlovky, které potěší strávníky, a přitom nás jejich příprava příliš nezaměstná.
Stačí mít doma trochu staršího pečiva, v ledničce nějaké sýry, hodí se také zelenina, a hned se nabízí spousta nápadů, jak vše zužitkovat. Nemusí to být je tvrdší chléb s kouskem sýra, za pomoci trouby mohou vzniknout báječné dobroty, které všichni budou chtít ochutnat.
Starší chleba nakrájejte na hranolky, dejte na pečicí papír a přestříkejte olejem. Upečte lehce dozlatova. Na pekáček dejte sýr Président nebo podobný, kolem dejte rozpečený chléb, posypte strouhaným sýrem a krátce zapečte. Hned podávejte - chléb namáčejte do teplého sýru.
Když tuto dobrotu ochutnáte, budete se těšit, kdy zase zůstane nespotřebovaná veka. Zapečená rychlovka se sýrem a zeleninou výborně chutná v jemné vaječné směsi. Recept poslouží dobře k inspiraci a využít do něj můžete i další suroviny, které je potřeba brzy spotřebovat. Koláč vám bude chutnat zatepla i zastudena.
Špízy patří k oblíbeným pochoutkám, což platí i pro tuto variantu. Tvrdý sýr, Hermelín a tvarůžky nakrájejte na kostky, stejně tak krajíčky chleba. Střídavě napichujte na špejli. Sýr se bude pěkně rozpouštět a chléb ho nasákne. Špíz obalte v těstíčku a strouhance, poté osmažte dozlatova.
Na sýrové mističky potřebujete pouze tvrdý sýr, který nahrubo nastrouháte a ve tvaru placiček necháte částečně rozpustit. Pomocí obracečky placičku dejte na dno obrácené skleničky a po vychladnutí sundejte. Připravujte v různých velikostech a po libosti plňte čímkoliv, co se do mističek hodí, využijte např. pomazánky, saláty a zeleninu.
Tousty, ty jsou známé, ale pro změnu připravte z podobných surovin trochu jinou chuťovku. Na rozválené plátky toustového chleba dejte sýr a trochu zeleniny, stočte a obalte plátkem slaniny, poté rolky opečte.
Rohlíky naplněné sýrem, šunkou a zeleninou jsou další báječnou rychlovkou. Dejte do nich trochu kečupu, rajče a cibuli. Po naplnění je uzavřete a zapečte pěkně dozlatova. Rohlíky výborně chutnají z obyčejné trouby i z té mikrovlnné, dokonce je můžete připravit i v kontaktním grilu.
Pokud máte doma zbylé starší rohlíky, vyzkoušejte z nich připravit báječný koláč alla pizza. Rohlíky nakrájejte a použijte jako základ jednoduchého těsta, které rozprostřete do formy a pěkně uhladíte. Nechte krátce zapéct, potom dozdobte oblíbenými surovinami a společně dopečte.
Jednoduchou rychlovku získáte z plátků cuket, ochucených česnekem, chilli a oreganem. Cukety rozložte na plech a dejte do trouby, krátce před dopečením ještě dozdobte sýrem, po zapečení podávejte s bagetou.
Komentáře