Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Toustový chleba je druh pečiva z pšeničné mouky. Vyznačuje se typicky hranatým tvarem, jemnou střídkou s drobnými bublinkami, máslovou vůní a nezaměnitelnou chutí, která vynikne po opečení nebo po osmažení.

Toustový chléb má při troše fantazie naprosto univerzální využití. Chutný je připravený jako topinky, obložené sendviče či plněné roládky, korpus na slaný dort, falešná pizza nebo špekové knedlíky, přijde k chuti i podávaný jako smažené tyčinky nebo krutony do polévky. 

1/16

    1 z 16

    Luxusní francouzský toustový chléb

    Luxusní francouzský toustový chléb

    Toustový chléb koupíme v každém obchodě s potravinami, ale ruku na srdce, není domácí výrobek daleko kvalitnější, voňavější a chutnější? Vlastnoručně upečený chléb můžeme po vychladnutí nakrájet na krajíčky a zmrazit po tolika kusech, kolik jich budeme potřebovat k přípravě svačiny do školy nebo do práce.

    2 z 16

    Roládky z toustového chleba

    Roládky z toustového chleba

    Malé roládky z toustového chleba budou originálním pohoštěním na každé oslavě. Z plátků okrájíme kůrky a rozválíme je válečkem na tenké placičky. Potřeme je pomazánkou, popřípadě je naplníme plátky šunky a sýra. Roládky smotáme, tence potřeme pomazánkou a obalíme v nasekaných bylinkách.

    3 z 16

    Slaný dort s muchomůrkou

    Slaný dort s muchomůrkou

    Slané dorty jsou určeny pro oslavence, kteří neholdují sladkému. Dort na stole krásně vypadá a navíc nahradí chuťovky i večeři. Slaný moučník se skládá z toustového chleba (pro efekt volíme světlý i tmavý), pomazánek, ozdobně upravených uzenin, sýrů a čerstvé i nakládané zeleniny. Krém vytvoříme z majonézy a nezapomeneme na bylinky.

    5 z 16

    Jemné knedlíky z toustového chleba

    Jemné knedlíky z toustového chleba

    Milovníci karlovarských a špekových knedlíků tuto variantu jistě vyzkoušeli. Knedlíky jsou jemné, vláčné a sáhnou po nich nejen ti, kteří nemají po ruce jiné pečivo, ale i lidé, co v kuchyni rádi experimentují. Do směsi v mléce namočených kostek chleba přidáme žloutky, petrželku, máslo a sníh z bílků.

    6 z 16

    Plněné kornoutky z toastového chleba

    Plněné kornoutky z toastového chleba

    Nápaditou a jednoduchou chuťovku připravíme z plátků toustového chleba, kterým okrájíme kůrky a rozválíme je do tenka. Každý čtverec rozkrojíme na dva trojúhelníky, smotáme je do tvaru kornoutku, zajistíme párátkem a upečeme do zlatova. Kornoutky plníme saláty, pomazánkami, šunkou, sýrem, zeleninou.

    7 z 16

    Gratinované sendviče

    Gratinované sendviče

    Jednoduchou snídani nebo večeři zvládne také muž, který jinak připálí i čaj. Krajíčky toustového chleba potřeme máslem, taveným sýrem, kečupem, hořčicí nebo majonézou, poklademe šunkou, slaninou, zeleninou. Přiklopíme druhým, máslem namazaným krajíčkem, posypeme sýrem a krátce zapečeme. 

    8 z 16

    Toustový chleba jako koláček

    Toustový chleba jako koláček

    Bílý toustový chleba je báječný jako základní plátek nejen pro sendvič, ale i pro koláčky. Sklenicí nebo vykrajovátkem vykrájíme z krajíčků chleba kolečka, která potřeme máslem, marmeládou či povidly, posypeme je drobenkou, mandlovými lupínky a také oříšky, které ale nesmíme spálit, protože budeme koláčky zapékat v troubě.

    9 z 16

    Křupavé pikantní chlebové tyčinky

    Křupavé pikantní chlebové tyčinky

    Ze staršího chleba (i z toustového), který už nevyužijeme, připravíme křupavé tyčinky k vínu nebo kostičky, které vložíme jako krutony do polévky. Z krajíců nakrájíme tyčinky, rozložíme je na plech a potřeme směsí oleje, soli a koření. Pak je posypeme kmínem nebo sezamem a upečeme v troubě do zlatavé barvy.

    10 z 16

    Velikonoční nádivka

    Velikonoční nádivka

    Nádivku připravujeme pod názvem velikonoční hlavička právě na Velikonoce. Nádivkou můžeme plnit drůbež, připravit ji jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem nebo jako řezy místo pečiva k polévce. Zkusíme veku nahradit toustovým chlebem - rozdíl ani nepoznáme, ale nádivka bude jemnější a vláčnější.

    12 z 16

    Jednohubky z toastového chleba

    Jednohubky z toastového chleba

    Jednoduché jednohubky připravíme z toustového chleba, kterému seřízneme kůrky. Jednotlivé plátky rozválíme a slepíme je po několika krajíčcích pomazánkou, prokládáme je hranatou šunkou a plátky sýra. Naznačíme si rozdělení na 9 kusů, do středu každého píchneme párátko a ostrým nožem rozkrájíme na pruhované hranolky.

    13 z 16

    Fofr pizza z toustového chleba

    Fofr pizza z toustového chleba

    Děti mají chuť na pizzu, ale teď hned, jinak zemřou hlady? Zapojíme je do přípravy jednoduchých malých pizz, které je budou bavit. Jednotlivé krajíčky chleba potřeme kečupem, na něj položíme plátek šunky, rajče, zeleninovou směs, posypeme kořením a nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě. Večeře je na stole za pár minut.

    14 z 16

    Smaženky z toustového chleba

    Smaženky z toustového chleba

    Smaženky z toustového chleba jsou vydatnou a báječnou večeří. Rozšleháme vejce, osolíme ho a opepříme, popřípadě přidáme nastrouhaný sýr nebo lžičku hladké mouky. Chléb namáčíme do směsi (nebo ji na krajíčky naneseme lžičkou) a plátky smažíme na oleji. Smaženky obložíme zeleninou a pak už si jen pochutnáváme.

    16 z 16

    Topinky "po italsku"

    Topinky "po italsku"

    Topinky nemusí být jen smažené a nasáklé tukem. Pokud je připravíme v topinkovači, toustovači či kontaktním grilu, budou zdravější a přitom stejně chutné. Opečené topinky potřeme rajčatovým pyré s česnekem, solí a kořením. Pokud je chceme bohatší, posypeme je sýrem a zapečeme v troubě nebo na grilu.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli