Co jsou utopené řízky a jak je připravit? Vychutnejte si jejich šťavnatost
Utopené řízky jsou zajímavým jídlem, při jehož přípravě obrácené vepřové řízky zalijeme ochuceným vývarem a dopečeme je v troubě. Tímto postupem řízky nádherně změknou a nasají chuť vývaru, takže si pochutná i ten, kdo jinak řízky moc nemusí.
Obrácené řízky jsou obalené nejdříve ve strouhance, pak rychle protáhnuté v rozšlehaných vejcích, poté obalené v mouce a usmažené. Obal se rychle zatáhne a maso zůstane šťavnaté. To je hlavní devizou tohoto postupu. Přesto bývá někdy s vepřovými řízky potíž, protože během smažení nezměknou. Tomu předejdete právě pečením ve vývaru. Vyzkoušejte s námi utopené řízky, které jsou pokaždé krásně měkké.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat utopené řízky
Variací tohoto pokrmu může být více. Záleží na chutích strávníků a zásobách vaší spižírny. Základem jsou naklepané vepřové plátky z kýty, krkovice nebo pečeně. Hlavně řízky z kýty jsou na tuto úpravu ideální, ale můžete tak upravit i telecí nebo hovězí plátky. Drůbeží maso je sice jemné a nepotřebuje takovou lázeň, ale klidně "utopte" i řízky krůtí nebo kuřecí.
- Připravené plátky masa osolte, opepřete a obalte v prosáté strouhance.
- Protáhněte je v rozkvedlaných vejcích. Přidejte do vajec trochu vody, mléka nebo piva, aby se lépe rozkvedlala.
- Maso můžete ještě obalit v hladké mouce, ale není to nutné.
- Dále řízky zprudka osmažte na pánvi s rozpáleným olejem nebo sádlem.
- Poté je naskládejte na pekáček jeden vedle druhého.
- Zalijte je masovým vývarem. Můžete navrch přidat kolečka pórku, plátky cibule nebo slaniny. Pokud máte vývar bez tuku, můžete položit na maso tenký plátek másla, ale není to nutné.
- Pečte v troubě při 150–180°C jako u dopékaných řízků, tj. asi 30–40 minut, dokud nezměknou.
- Nejlepší přílohou k utopeným řízkům jsou vařené nebo šťouchané brambory, ale bude k nim chutnat i bramborová kaše nebo bramborový salát.
Jednu z verzí na utopené řízky jsme natočili také jako videorecept pro začátečníky pro lepší názornost.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře