Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahradit strouhanku obvykle potřebují ti, kteří ji zapomněli koupit, chtějí se stravovat zdravěji nebo jim prostě klasický trojobal přestal chutnat. Možností na obalování v něčem jiném než strouhance je překvapivě dost.

Nejčastěji obalujeme a smažíme různá masa, houby, zeleninu, sýry nebo ryby. I když víme, že smažená jídla nejsou příliš zdravá, připravujeme a konzumujeme je poměrně často, protože nám prostě chutnají. Smažit ale můžeme i zdravěji.

V čem obalit místo strouhanky

Nabízíme několik tipů, vybírejte podle chuti nebo zásob:

  • Starší pečivo: Rozmělněním (třeba v chopperu) starších rohlíků, housek nebo veky a následným ochucením bylinkami vznikne obal chutnější než vysušená strouhanka. Méně nasákne tukem a větší kousky vytvoří pěknou strukturu obalu.
  • Panko strouhanka: Tuto luxusnější variantu klasické strouhanky můžeme mít také v zásobě. 
  • Těstíčko: V našich podmínkách je nejobvyklejší klasické těstíčko z vejce, mléka a mouky. Pokud místo mléka použijeme třeba pivo a namísto hladké pšeničné mouky jinou mouku, může pokrm chutnat pokaždé jinak.
  • Tempura: Speciální těstíčko známé z asijské kuchyně s rýžovou moukou je jednoduché a krásně křupavé.
  • Strouhaný sýr: Jemně strouhaný sýr při smažení vytvoří křupavou krustu, která udrží obsah šťavnatý a dodá skvělou chuť obalené surovině. 
  • Cornflakes: Drcené kukuřičné lupínky má doma běžně leckdo. Není proto problém je nadrtit a použít místo strouhanky. Obal pak bude bezlepkový a opravdu křupavý.
  • Ovesné vločky: Nadrcené vločky nahradí strouhanku velmi dobře.
  • Kukuřičná mouka nebo kukuřičná krupice:  Další bezlepková varianta místo klasické strouhanky.
  • Drcené rýžové nudle: "Skleněné" nudličky jsou šikovnou variantou na obalení  suroviny.
  • Luštěninová mouka: Pokud máte rádi zdravou kuchyni, zřejmě máte doma i cizrnovou mouku nebo aspoň Hrašku ochucenou bezlepkovou mouku. Teď může posloužit místo strouhanky. 
  • Strouhané nebo mleté ořechy: I mandle nebo kokos můžeme použít k obalení. Kokos se používá například v asijské kuchyni.

Napište nám do komentářů, v čem kromě strouhanky obalujete vy.

Jako inspiraci pro vás máme připravený videorecept na cuketu v sýrovém těstíčku pečenou v troubě:

Komentáře

Další tipy a triky