Valašská kyselice ze Vsetína: Vydatná polévka zasytí a zahřeje v sychravých dnech
Oblíbené valašské frgály zná jistě každý. Z tohoto malebného regionu však pochází i další moravská klasika, která na rozdíl od koláče dokáže zahnat hlad a postavit vás na nohy. Řeč je o husté polévce zvané kyselice.
Tato hutná polévka není nijak náročná na suroviny. Vystačíte si se základním kořením, které má každý doma, kysaným zelím, bramborami, klobásami a smetanou ke šlehání. Aby však byla polévka co nejchutnější, uvařte si ji z kvalitních surovin, zejména důslední buďte při výběru uzeniny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Valašská kyselica ze Vsetína
Na 6 porcí polévky si připravte 500 g kysaného zelí, 200 ml smetany ke šlehání, 1 litr vody, 2–3 klobásy, 2 cibule, 3 brambory, 2 stroužky česneku, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky drceného kmínu, mletý pepř, sůl a hladkou mouku na zahuštění.
- Nejprve kysané zelí propláchněte studenou vodou, abyste se zbavili nadměrné kyselosti a vymačkejte.
- Zelí přemístěte do velkého hrnce, přidejte cibule nakrájené najemno, klobásy nakrájené na kolečka a vše zalijte litrem vody.
- Klobásy je možné také nejprve opéct na pánvi, aby se více rozvinula jejich chuť.
- Přidejte do hrnce bobkový list, nové koření, sůl a pepř, a vařte do změknutí zelí. Během té doby si v jiném hrnci uvařte brambory nakrájené na malé kostičky.
- Ty následně přidejte do hrnce se zelím společně se smetanou. Do ní můžete rozmíchat trochu hladké mouky, aby se polévka zahustila.
- Postupně přimíchejte ještě majoránku a utřený česnek a povařte polévku přibližně 15 minut.
- Před servírováním polévku ještě nezapomeňte ochutnat a případně dosolit či dopepřit.
Recept na valašskou kyselici sice není jinak náročný, skládá se ale z více kroků. Proto možná bude někomu více vyhovovat při přípravě polévky postupovat podle názorného videoreceptu, který naleznete níže.
Přejeme, ať se polévka povede a dobrou chuť.
Komentáře