Kyselica z Korytné

Frantiska Kuchařka: Frantiska

Polévky 8 názorů

Suroviny

1 hrnek fazolí (podle chuti a jak chceme mít polévku hustou)
1 sklenice sterilované zelí (doma používáme od Hamé)
hrst sušených václavek (klidně i více)
bobkový list
sůl
250 ml 12 % smetana
máslová zásmažka:
máslo
hl. mouka
stroužek česneku utřený se solí
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Fazole namočíme do vody podle našich zvyklostí. 30 min před vařením namočíme i václavky do vody.

  2. Ve třech hrncích uvaříme zvlášť zelí i s nálevem + bobkový list, houby a fazole.

  3. Do zelí přidáme uvařené václavky (buď s vodou, nebo bez) podle chuti vařené fazole. Po přidání zásmažky chvilku povaříme. Nakonec přidáme smetanu a prohřejme. Podle chuti dosolíme.

  4. Přidáme utřený česnek se solí (mně osobně tam přijde zbytečný, takže ho nedávám, ale mamka, teta a babička ho dávají). Polévku není třeba dochucovat, udělá to nálev se zelím.

Poznámka

Tato polévka se s drobnými úpravami vaří v naší rodině už přes 5 generací. Jedná se o postní polévku, většinou se vařila na pátek. Je to také tradiční štědrovečerní polévka plus oplatek s medem.

V žádném případě do ní nepatří maso, masový vývar, klobása, vajíčka atd.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kyselica z Korytné

Tématické fráze: kyselica s fazolemi fazolova kyselica slovenská kyselica recept kyselica štědrovečerní kyselica kyselica s fazolí postní kyselica fazolová kyselice štědrovečerní kyselice štědrovečerní polévka kyselica fazole kyselica z fazolí kyselice s fazolí slovácká kyselica bramborova kyselice se smetanou moravská kyselica slovenska stědrovečerní polévka recept cervena kyselica kyselica s fazolírecept tradiční valašská kyselica

Zapomněl/a jsem heslo