Valašské frgále: Víme, jak připravit krajovou specialitu v podobě velkých koláčů
Mezi nejvýraznější krajové speciality Valašska patří kyselica, kontrabáš a především frgále. Velké kynuté koláče s lahodnou náplní a drobenkou si totiž získaly srdce i chuťové pohárky všech, kteří je ochutnali. Nevěříte?
Pokud máte cestu přes Valašsko, rozhodně byste měli ochutnat frgále - krajovou specialitu, které nelze odolat. Myslíte si, že vám stačí půlka? Rychle na to zapomeňte, této dobroty není nikdy dost a navíc si můžete vybírat z různých náplní.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit a upéct valašský frgál
Na těsto na 4 frgále budete potřebovat 300 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky, 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 120 g rozpuštěného vlažného másla, 5 g soli, větší špetku citrónové kůry, 220–250 ml mléka (podle potřeby) a 30 g čerstvého droždí. Náplň do frgálů si pak můžete zvolit podle chuti, například hrušková či švestková povidla, mák, tvaroh, mleté ořechy nebo ovocné směsi či marmeládu. Drobenku snadno připravíte z 250–350 g polohrubé mouky, 200 g másla, 200 g moučkového cukru a trochy rumu (nemusí být). Na pokapání využijte máslo a rum.
- Do 100 ml vlažného (ne horkého) mléka rozdrobte čerstvé droždí a přidejte lžičku cukru, lžíci hladké mouky a vytvořte kvásek - ten nechte 15 minut vzejít.
- Obě mouky prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl i citrónovou kůru a pečlivě promíchejte. Následně přidejte žloutky, zbytek vlažného mléka a vzešlý kvásek. Hněťte (ručně či v robotu s hákem) alespoň 10 minut v celistvé těsto.
- Přilijte rozpuštěné vlažné máslo a hněťte dalších alespoň 10–15 minut. Výsledné těsto musí být krásně vláčné a nelepivé. Mísu pečlivě přikryjte a nechte kynout na teplém místě do dvojnásobku, tedy asi 60–90 minut.
- Během doby kynutí těsta si z polohrubé mouky, másla a moučkového cukru připravte drobenku.
- Vykynuté těsto přesuňte na pracovní plochu a rozdělte na čtvrtiny, ze kterých vytvořte bochánky. Připravte si 4 listy pečicího papíru - z každého vystřihněte kruh o průměru 30 cm. Do jejich středu umístěte bochánky a rozválejte je až k okraji ustřiženého papíru. Docílíte tak krásně kulatých a stejně velkých frgálů.
- Každý z koláčů potřete vámi vybranou náplní, hojně posypte drobenkou a nechte ještě dalších 10 minut kynout.
- Mezitím je potřeba nechat předehřát troubu na 180–190 °C. Po nahřátí přesuňte každý koláč na plech a pečte 14–17 minut podle zkušeností s vaší troubou.
- Ještě horké pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.
Mohlo by vás zajímat
Následující videonávod vás provede přípravou valašských frgálů krok za krokem, v receptu navíc najdete postup přípravy zelné, tvarohové, povidlové jablečné, makové i hruškové náplně. Přejeme hodně úspěchů s valašskou klasikou a dobrou chuť!
Komentáře