Hrušková povidla na frgále

polakova zdenka Kuchařka: polakova zdenka

Zavařeniny 6 názorů

Suroviny

1 lžička skořice
2 lžíce octu
2 kg očistěných hrušek
3 hřebíčky
300 g cukru krupice
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky zbavíme jadřinců a pokrájíme je na menší kousky. Je-li slupka příliš tuhá, je nutné hrušky i oloupat. Nakrájené hrušky vložíme do pekáčku, zakápneme octem, promícháme a vložíme do trouby předehřáté na 200-220 °C. Pečeme přibližně 30 minut. Během pečení NEMÍCHÁME!

  2. Po půl hodině na hrušky nasypeme polovinu cukru a znovu pečeme. Po 20 minutách přisypeme zbytek cukru a pečeme dalších 20 minut. Po upečení přidáme mletou skořici a roztlučený hřebíček. Vše promícháme a rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence.
    Budou-li rozmixované hrušky příliš vodnaté, ničeho se nelekejte a vložte ještě na chvíli do trouby.
    Horká povidla naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hrušková povidla na frgále

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Včera jsem dopekla hrušková povidla a dala do sklenic. Také jsem je den před tím pekla v troubě. Pekla jsem je více než dvě hodiny, a protože byla stále řídká, už sice ne moc, ale hustota do zavařovacích sklenic to podle mne ještě nebyla. Zato hodin bylo hodně, tak jsem povidla nechala v troubě, vypnula jsem je a šla spát. Další den už to šlo rychle, protože se povidla v noci tím zbytkovým teplem v troubě částečně vysušila a mám je opravdu pěkně hustá. Ještě trochu jsem je dopekla a dala do sklenic. Zpracovávala jsem je tepelně tedy skoro tři hodiny + to sušení zbytkovým teplem v noci v troubě. Netečou i přes vmíchaný rum tuzemský ani po otočení horké zavařovačky. ;-) Takže souhlasím s hospodyní a s yanull, že hodina je krátká doba, anebo jsou povidla dávaná do sklenic řidší, ale pak je riziko, že rychleji podlehnou zkažení, hrušková povidla jsou na to háklivá. ;-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Přidám svoji zkušenost. Nedávno jsem také pekla, ale ve sporáku na dřevo. Pak byla povidla také řídká, jak píše hospodyně, proto jsem je opět dala do trouby, ale nechala jsem na třetinu pootevřená dvířka, aby se povidla nespálila a ve finále krásně zhoustla. Je potřeba, aby odcházela pára. ;-)

    Odpovědět

  • polakova zdenka polakova zdenka(autorka receptu)

    Vše se krásně upeklo do měka, a když popřípadě byly víc řídíš i po rozmixování tak jsem je ještě na malou chvíli ještě pekla. Ale byly krásně husté hned na poprvé . :-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    No, nezdá se mi, že by mohly být hrušky upečené a vydušené za hodinu a něco. Mně to trvá v řádu hodin. A když se rozmixují tyčákem, je z toho spíš řídká přesnídávka pro děti než hustá povidla na cokoliv. A to není jen moje zkušenost, viz eva hubova.
    Já je melu a pak ještě projedu el. pasírovačem, ale to už je moje rozmazlenost.

    Odpovědět

  • polakova zdenka polakova zdenka(autorka receptu)

    Sušené jsem zrovna neměla, ale používám je i do buchet. <3<3

    Odpovědět

  • casino casino

    "Hrušková povidla na frgále"
    Na frgále se sice hrušková povidla dávají... :yes:
    No, ale náplň na FRGÁLE se připravuje z rozvařených SUŠENÝCH hrušek, že ;-)

    Odpovědět