

Koláčky jako kynuté, ale bez kynutí
Suroviny něco přes 60 ks
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky (já jsem dala Zlatku)
- 250 ml mléka
- 200 ml oleje
- 3 žloutky
- 84 g droždí (ano opravdu dvě kostičky)
- 2 lžičky moučkového cukru
- špetka soli
- nastrouhaná citronová kůra (z jednoho citronu)
- 2 lžíce rumu
- lžička nastrouhaného muškátového oříšku
- Na náplň:
- 350 g kvalitního tvarohu
- vanilkový cukr nebo dřeň z vanilkového lusku
- 2-4 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
- 1-2 žloutky
- A ještě posypku:
- té bude zapotřebí asi 1/4 l hrnek
- - udělejte si podle vlastního receptu nebo
- dejte 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku moučkového cukru
- cca 100 g másla
- - to vše prsty zpracujte v drolivou hmotu
- A nezapomeneme na povidla, nejlépe tuhá, aby nestékala z koláčků. Kdo nemá rád povidla, dá si oblíbenou marmeládu.
Postup přípravy receptu
Uděláme kvásek: Z uvedeného množství mléka odebereme 2 lžíce a nalijeme do hrníčku. Přidáme rozdrobené kvasnice (droždí), zasypeme 2 lžičkami moučkového cukru a lžící hladké mouky. Vymícháme hladkou kašičku a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mezitím odvážíme a připravíme další suroviny.
Kdo má, použije domácí pekárnu a suroviny do ní vloží v pořadí (jako obvykle) tekuté, sypké a přidáme i kvásek, který nám již vykynul. Nepoužíváme program s ohřevem, ale nějaký jiný, vhodný jen k míchání. Já použila "těstoviny".
Kdo pekárnu nemá, zpracuje těsto ručně.V čase, kdy maká pekárna, připravíme tvarohovou náplň a to velice jednoduše: smícháme všechny suroviny dohromady.
Kdo pekárnu nemá, tomu doporučuji připravit náplň a vše ostatní před tím, než začne pracovat s těstem, to totiž nesmí mít čas ke kynutí. To budeme dělat za něj, až budeme konzumovat ty koláčky.Propracované těsto vyklopíme na pomoučněný vál nebo do mísy a z těsta vykrajujeme lžící kousky. Ty následně roztahujeme do šířky, plníme tvarohem a dobře okraje těsta uzavřeme, tvarujeme koláčky a sázíme s odstupy na plech, vystlaný pečicím papírem.
Prstíkem uděláme doprostřed každého koláčku ďolík, do něho dáme trošku povidel (když ho dáme moc, sklouzne, mrška) a nahoru umístíme drobenku. Ničím nepotíráme a už jenom upečeme. Horkovzduch 180 st dorůžova.
Poznámka od kuchařky
Hledala jsem v podobných, nekynutých je tu dost, ale úplně stejné jsem nenašla. Pokud budou nějaké výhrady, smáznu. "nima problema."
Kdysi před lety, když jsem ještě nevěděla nic o existenci tohoto skvělého webu, jsem tento rcp našla na Receptech cz, kam jsem k tomuto receptu přidala i fotky pod nickem nadjenka. recept jsem upravila k obrazu svému.
S těstem se velmi dobře pracuje, není tučné a toho množství droždí se nelekejte, vážně není v koláčcích cítit.
A ještě něco jsem zapomněla... kdo chce a má rád, přidá do tvarohu předem v rumu naložené rozinky.
A kdo je chce mít opravdu pěkné a ne takové šišoidy jako já, těsto rozválí a tvořítkem nebo vhodnou skleničkou vykrajuje kolečka, pak bude za hvězdu :-) ať se daří..
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koláčky jako kynuté, ale bez kynutí
-
Díky!
Skvělý recept, těsto jako hedvábí, koláče vynikající.
Dělala jsem ze sušeného droždí RUF, dala jsem 3,5 sáčku.
-
zdenulenka: moc děkuju za krásné foto, máš je nádherné, malé, úhledné
jsem ráda, že recept nezklamal
-
Dnes vyzkoušeno, vynikající. Dovoluji si přidat foto.
-
1974andrea: nesmírně mě těší, že sis vybrala právě tento recept, a ještě víc, že se vše podařilo
a podle krásných fotek, nááramně.. moc děkuju
a hezkou oslavičku
-
Tak Naděnko, zvládla jsem to i já, pekařský antitalent. Akorát se mi na plechu některé trochu spojily, ale to neva. S těstem se pracovalo moc dobře. Navrch jsem dala hrušková povidla. Jeden už jsem ochutnala a je to výborný
Přidávám fotečky
-
Pudink: děkuji
-
Vynikající
-
bara.it: máš je moc krásné
děkuji za odzkoušení i foto, a jsem ráda. že jste si pochutnali
-
Protoze jsem tu nasla neco jako "nas" tvaroh ve vanicce a protoze bylo dost pozde a ja dostala strasnou chut na tvarohove kolacky, kdyz jsem zadala do vyhledavace prislusne udaje, usmaly se na me tyto fantasticke kolacky. No a tak jsem je hned z fleku vyzkusila. Jsou vytecne a tak bodik je jasny
52
a i kdyz je tedy nemam tak ukazkove jako ty, pridavam i fotku
-
Evane: určitě to nebude tak hrozné, jak to líčíš
nemysli, že mě se pokaždé daří
ono je lepší mít ta povidla tužší a dát jich jen malinko
hlavně, že chutnají
děkuju za odzkoušení, komentář i bod
-
Tak jsem chtěla na Velikonoce udělat něco dobrého a hezkého... já ty koláče asi nikdy umět nebudu, s těstem se pracovalo moc dobře (dávala jsem místo oleje to sádlo a máslo), vyválela jsem to poměrně do tenka, vykrojila kolečka, dala tvaroh, zabalila....ale ani tak nejsou tak krásné jako na obrázku...navíc mi všechny koláčky vyběhly do vrchu, takže po ďolíku ani památky, i ten malinkatý kousek povidel se svezl mimo střed a drobenka z půlky opadala... takže vypadají dost nereprezentativně
... ale chuťově jsou velmi dobré, jen jsem je měla udělat sladší... příště je zkusím udělat větší, třeba se pak povidla a posypka udrží v ďolíku... každopádně za těsto posílám bodíka...
-
simko.jit:
jsem moc ráda
-
můžu jenom dodat - jsou super, už jich mám v sobě 10. a kluk taky. často peču do práce klasické kynuté "honzovy buchty" - jenomže to jdu spát o půlnoci a ráno vstávám, protože čekám než vykyne těsto, než naplněné buchty. S tímhle těstem to zvládnu daleko dřív. akorát budu muset zvýšit dávku, protože 100 buchet pro mé mužské kolegy - to nic není :)
-
simko.jit: máš je moc krásné
děkuju za odzkoušení i obrázek, jsem ráda, že chutnají
-
stále se chystám na klasické koláčky z překládaného těsta - a vždycky ustoupím a vyberu jiný recept. tentokrát jsem objevila tenhle - a je to OK. fotku jsem taky přidala. ještě jsou horké