Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skvělé babiččiny koláče vždy vynikaly nejen celkově nezaměnitelnou chutí, ale také dokonale křupavou vrstvou drobenky na jejich povrchu. K její přípravě stačí jen tři suroviny, přesto se i zde mohou vloudit chybičky.

Drobenka je sladká krusta pokrývající koláče i bublaniny. Tato pomyslná třešnička na dortu se skládá z másla, cukru a mouky. Jakou použijete mouku záleží jen a pouze na vás. Nejoblíbenější je ta polohrubá, která je po upečení tak akorát křupavá.

Časté chyby při dělání drobenky

Drobenka, známá také jako žmolenka nebo posypka, pozvedne chuť moučníku:

  1. Nedodržování poměru použitých surovin má za následek příliš moučnou chuť nebo rozteklou hmotu na koláčích. Ideálním poměrem k přípravě drobenky je 1:1:2 (máslo, cukr, mouka).
  2. Rozpuštěné nebo příliš ztuhlé máslo také není zcela vhodné. Při použití rozpuštěného másla budete muset drobenku nechat ztuhnout v lednici, v opačném případě je nutno počkat na povolení másla, aby šlo zpracovat.
  3. Množství drobenky záleží na typu náplně koláčů. Na šťavnatém ovoci se malé množství drobenky téměř ztratí, proto s ní rozhodně nešetřete.
  4. Jednolitá hmota není žádoucí. Ne nadarmo se drobence říká také žmolenka - hotová totiž vypadá jako jeden žmolek vedle druhého.

Přebytek drobenky můžete zcela bez obav uložit do mrazáku a použít ji při příštím pečení sladkých dobrot. Postupem přípravy lahodného rybízového hrnečkového koláče s drobenkou vás krok za krokem provede názorný videorecept:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více