Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez vanilkových rohlíčků si těžko dovedeme představit Vánoce. Vůně vanilky krásně provoní domov a naladí nás na vánoční čas. Do těsta se kromě mouky, cukru a vajec většinou přidávají také ořechy. Pokud ale ořechy nemůžete, nebo je jen prostě nemáte rádi, nezoufejte. Vanilkové rohlíčky si můžete upéct i bez nich.

Tradiční vanilkové rohlíčky a spousta dalších typů vánočního cukroví obsahují různé druhy ořechů. Bohužel v dnešní době alergií a intolerancí to může být pro někoho problém. Proto se podívejte na recept na vanilkové rohlíčky, kde ořechy nejsou vůbec obsaženy. Na pomoc si můžete přizvat i své malé pomocníky, tvarování rohlíčků je bude určitě bavit. 

Jak udělat vanilkové rohlíčky bez ořechů

Podívejte se na jednoduchý postup, který zvládnete s použitím pár surovin.

  1. Na jednu dávku vanilkových rohlíčků podle úvodního videonávodu budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek a 120 g másla nebo Hery. Na obalení si připravte moučkový a vanilkový cukr
  2. Do mísy dejte všechny suroviny - hladkou mouku, moučkový cukr, nakrájené máslo a žloutek.
  3. Ručně nebo pomocí kuchyňského robota vypracujte hladké těsto.
  4. Těsto nechte v chladu do druhého dne odpočinout. 
  5. Předehřejte si troubu na 170 °C a vyložte plech pečicím papírem nebo ho vymažte tukem.
  6. Odebírejte kousky těsta a vyválejte z nich malé válečky, které ohnete do tvaru podkovy. Takto vytvarované rohlíčky skládejte na připravený plech. 
  7. Pečte v troubě do růžova zhruba 10 minut.
  8. Moučkový a vanilkový cukr smíchejte a ještě teplé rohlíčky v cukru obalte

Tip: Vanilkový cukr si můžete vyrobit i doma - zakoupený vanilkový lusk vložte do uzavíratelné nádoby a zasypte ho moučkovým cukrem. Využít můžete i použitý lusk bez semínek. Na přípravu cukru ale myslete včas, vanilkový lusk musí v cukru nějakou dobu odležet, aby získal vanilkové aroma.

Nezapomeňte se také podívat na komentáře pod receptem, kde se dozvíte další rady od našich čtenářů.

Podívejte se i na další zajímavé recepty na vanilkové rohlíčky. V našem výběru si určitě vyberete ten, který pro vás bude nejvhodnější. 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli