Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejrůznější těstíčka a v nich zapečené plátky masa zdatně konkurují klasickým řízkům. Dají mnohem méně práce, Maso je v nich šťavnaté a měkounké s jedinečnou chutí. V článku vám poradíme, jak připravit řízky v netradičním zelném těstíčku.

Těstíčko z kysaného zelí poněkud připomíná klasické bramborákové těsto na Ondráše nebo Pelhřimovský řízek. Jen místo syrových strouhaných brambor budete pracovat s vymačkaným a drobně nakrájeným kysaným zelím. Výsledek je pro mnohé strávníky až překvapivě chutný. 

Jak na řízky v zelném těstíčku

Přesný rozpis surovin můžete nastudovat přímo v receptu na vepřové řízky v zelném těstíčku.

  • Zelí sceďte a pokud je příliš kyselé, tak je i propláchněte a vymačkejte. Abyste se tím nepřipravili o minerály a bakterie mléčného kvašení obsažené v zelné šťávě, raději scezenou šťávu nevylévejte, ale vypijte ji nebo použijte do polévky.
  • Poté nakrájejte zelí nadrobno a dejte je do mísy.
  • Přidejte vejce a pivo. Zahustěte polohrubou moukou a osolte podle chuti.
  • Tip: Mouku přidávejte postupně, aby těstíčko moc nezhoustlo. Musí na mase ulpět, ale obal by neměl být vyšší než naklepané maso.
  • Vepřové řízky připravte k obalení, osolte je a opepřete. 
  • Tip: Lépe se smaží menší řízky, velké tedy překrojte. 
  • Řízky obalte v hladké mouce, oklepejte je od přebytečné mouky a protáhněte je připraveným těstíčkem.
  • Na pánvi rozpalte olej nebo sádlo a řízky v něm zvolna smažte z obou stran dočervena.
  • Podávejte je s vařenými nebo šťouchanými bramborami.

Inspirací by vám mohl být i videorecept na kuřecí řízky v sýrovo-bramborovém těstíčku, na který se můžete podívat.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli