Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňský bramborový salát se smetanou podle ČSN má chutné využití po celý rok
Zdroj: Freepik, stockking

Bramborový salát je již dlouhá léta zažitou přílohou ke smaženému kaprovi v rámci štědrovečerní večeře. Na této příloze si však pochutnáváme kdykoliv během roku, převážně pak při větších oslavách. Co zkusit ten vídeňský?

Bramborových salátů existuje nepřeberné množství a každá rodina ho připravuje jinak. Dnes se zaměříme na salát vídeňský se smetanou, a to podle oblíbených norem, podle kterých se pokaždé všechno jídlo dokonale povede. Jdeme na to.

Jak připravit vídeňský bramborový salát se smetanou

Na 1 kg tohoto bramborového salátu budete potřebovat 670 g uvařených a oloupaných brambor, 35 g cibule, 100 g sterilovaných okurek bez nálevu, 150 g majonézy, 100 g zakysané smetany, 10 g pažitky, 20 g octa, 10 g cukru, špetku mletého pepře a 10 g soli (nebo podle potřeby).

  1. Brambory uvařené ve slupce (a po zchladnutí oloupané) nakrájejte na plátky. Cibuli nakrájejte na kolečka, okurky na drobné kostičky.
  2. Připravte si "zálivku" smícháním majonézy se zakysanou smetanou.
  3. Brambory, cibuli a okurky zalijte majonézovou směsí a dochuťte octem, cukrem, mletým pepřem a solí. Jemně promíchejte.
  4. Pažitku opláchněte, osušte a nadrobno pokrájejte. Následně ji zlehka vmíchejte do bramborového salátu.
  5. Hotový vídeňský bramborový salát se smetanou nechte vychladit a odležet nejlépe do druhého dne. Podávejte s různě tepelně upraveným masem, rybami.

V tomto bramborovém salátu vyniká svěžest čerstvé pažitky, kterou si lze bez problému celoročně pěstovat na parapetu. Chybu byste však neudělali ani s čerstvou petrželovou natí. Vyzkoušíte výše uvedený salát, nebo vsadíte na klasiku v podobě vánočního bramborového salátu, jehož přípravou vás provede videorecept?

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli