Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Teploty na venkovních teploměrech pomalu stoupají, a to znamená jediné - vytáhnout zmrzlinovač, vyklidit v mrazáku prostor pro namrazovací nádobu a najít na internetu či v kuchařkách recepty na oblíbené zmrzliny. Tu nejjednodušší uděláte pouze ze tři ingrediencí.

Smetanová zmrzlina mezi dvěma křupavými oplatky se řadí mezi jednu z neoblíbenějších zmrzlých pochoutek, které koupíte téměř v každém obchodě. Možná vás překvapíme, když vám prozradíme, že si ji úplně jednoduše můžete udělat doma.

Zmrzlina ze tří surovin

Slazené kondenzované mléko a smetana ke šlehání jsou jediné dvě suroviny, které potřebujete pro přípravu zmrzliny. Pokud chcete zmrzlinu servírovat v oplatce, jak ji znáte z obchodů, bude třetí surovinou právě dortová oplatka.

  • Jeden kelímek smetany ke šlehání ušlehejte za pomoci ručního šlehače do tuha. Nejprve šlehejte na nižší otáčky, aby vám smetana necákala po celé kuchyni. Jakmile začne tuhnout, rychlost šlehání zvyšte.
  • Do tuhé smetany postupně přimíchejte kondenzované mléko. Kolik ho tam přidáte, je čistě na vás. Můžete zvolit jak klasické, tak i to karamelizované. Pokud si však Salko budete karamelizovat sami doma, nechte ho řádně vychladnout.
  • Pokud vlastníte zmrzlinovač, řiďte se podle pokynů výrobce. U některých typů je potřeba zmrzlinovou směs předem vychladit, jiné si s chlazením poradí sami.
  • Jde to i bez přístroje na zmrzlinu. Směs nalijte do nádoby vhodné do mrazáku, a tam ji také umístěte. Každou hodinu pak mrazák navštěvujte a směs promíchejte, aby se netvořily ledové krystalky. 
  • Na výrobu zmrzliny ji bude stačit promíchat celkem dvakrát, a následně nechat ztuhnout. Pokud ji chcete mít opravdu krémovou, můžete směs míchat po půl hodině, a to celkem třikrát. 
  • Po posledním promíchání nechte zmrzlinu ztuhnout úplně. Avšak před servírováním je potřeba ji opět nechat trochu povolit, aby se dala nabírat.
  • Zmrzlinu rozprostřete na dortovou oplatku, druhou oplatku přimáčkněte nahoru, pomocí lžíce zarovnejte zmrzlinu na okraji a dejte znovu do mrazáku. Následně už jenom nakrájejte nožem na kostičky a vychutnávejte.
  • Vychlazenou zmrzlinu můžete ještě před podáváním namočit do rozpuštěné čokolády. Ochutit lze ale přímo zmrzlinovou směs, a to kakaem, vanilkou či skořicí. Do směsi můžete přidat také ovoce, sušenky nebo třeba lentilky.
Jak snadná je příprava lahodné domácí zmrzliny můžete zhlédnout v úvodním videu. Podívejte se také na kompletní recept na zmrzlinu ze Salka. Pod ním pak najdete sekci komentářů, kde se můžete podělit o své tipy a triky při výrobě domácí zmrzliny.

 

Komentáře

Další tipy a triky