Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Překvapivá fakta o trávení: Vyšetření žaludku lékaři zavedli díky německému polykači nožů
Zdroj: mohamed Hassan, Pixabay.com

Náš trávicí trakt má dvě hlavní funkce. Přetvořit zkonzumované jídlo na tělu prospěšné živiny a vylučovat nepotřebné strávené zbytky. Aby zažívání fungovalo správně, potřebuje pomoc mnoha orgánů včetně mozku, jater a dalších. Stejně jako celý lidský organismus, i trávení je plné tajů a zajímavostí. Podívejte se na 8 nejzajímavějších faktů o lidském trávení, které jste rozhodně nevěděli.

1. Jídlo nepotřebuje gravitaci, aby se dostalo do břicha

Když něco sníme, jídlo jednoduše nespadne z úst rovnou do břicha. Hladká svalovina v hltanu se stará o posouvání potravy. Jedná se o takzvanou peristaltiku, tedy pomalé a rytmické posouvání potravy. Takže příště si svůj oblíbený recept z Topreceptů můžete vychutnávat klidně ve stojce s vědomím, že i tak jej vaše tělo zvládne strávit

2. Prací prostředky jsou inspirovány trávením

Prostředky používané k praní špinavého prádla velmi často obsahují různé enzymy včetně proteázy (enzym štěpící bílkoviny) a amylázy (enzym štěpící škrob). Takové enzymy obsahuje i lidské tělo například ve slinách.

3. Většina trávicího procesu se neděje v žaludku

Panuje mylná představa, že žaludek je centrem trávení a hraje velkou roli při mechanické části trávení. Má se za to, že právě v žaludku se jídlo promíchává s trávicími šťávami, díky čemuž získáváme živiny. To je ale omyl. Většina látek je přijímána skrz tenké střevo tvořící až 2/3 celého trávicího traktu.

4. Povrch tenkého střeva je jako tenisové hřiště

Tenké střevo je dlouhé až 7 metrů a asi 2,5 cm široké. Mohlo by se díky tomu zdát, že povrch střev, kterým přijímá naše tělo živiny, je relativně malý (0,6 m2). Povrch tenkého střeva by při natažení však měl asi 250 m2, tedy velikost tenisového hřiště. Podíl na tom mají klky - tkáň k trávení podobná malým prstům - které velikost trávicí plochy zvětšují.

5. Krávy mají čtverný žaludek, mořští koníci žádný

Žaludek je jednou ze základních částí trávicího traktu, ale u každého živočicha se liší v závislosti na přijímané potravě. Žaludky některých zvířat mají hned několik částí (mylně se tvrdí, že jde o několik žaludků). Krávy a další výluční býložravci mají žaludek až o 4 částech, který jim pomáhá zpracovávat celulózu. Jiná zvířata, mořští koníci a ptakopysci, nemají žaludek žádný.

6. Zápach střevních plynů je způsoben bakteriemi

Střevní plyn je kombinací vdechovaného vzduchu a plynů, jež produkují fermentující bakterie v trávicím traktu. Trakt nedokáže zpracovat všechny složky potravy, a tak je tlačí do tlustého střeva. Tam se do práce pustí miliony střevních bakterií, které produkují různé druhy plynů, včetně metanu, oxidu uhličitého a sulfanu, právě díky němuž plyny páchnou.

7. Trávicí systém je nejnáchylnější k rakovině

Rakovině tlustého střeva a konečníku dle VZP podlehne každoročně přes 3000 lidí. Časté jsou rakoviny žaludku a jícnu. Právě kvůli rozsáhlosti trávicího traktu se v něm rakovina vyskytuje nejčastěji ze všech orgánových soustav.

8. Polykač nožů pomohl lékařům poprvé se podívat do žaludku

Endoskop je nástroj používaný k vyšetření orgánů a dutin v těle. V roce 1868 použil německý lékař Adolf Kussmaul endoskop poprvé k nahlédnutí do žaludku živého člověka. Na rozdíl od dnešních endoskopů, ten jeho nebyl ohybatelný, což téměř znemožňovalo zavést ho do těla. Kussmaul ale neváhal a najal si profesionálního polykače nožů, do jehož žaludku se endoskopem o rozměrech 47 cm na 1,3 cm pohodlně podíval.

Mohlo by vás zajímat

Marie