Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potvrzeno: Tátové dětem vaří méně zdravá jídla. Tady je důvod
Zdroj: Werner Heiber, Pixabay.com

Takovou vzpomínku má snad každý. Máma není doma, tak se toho chopí tatínek. A výsledkem je tučné jídlo nebo polotovar, který dětem chutná, ale maminka po návratu hubuje. Zvyklost tátů vařit potomkům méně zdravě ženám často přidělává práci; děti ztrácí zdravé stravovací návyky a normální stravu odmítají jíst. U mužů je tak nějak známo, že domácí práce a chod domácnosti obecně nechávají rádi na ženách. Proč tomu tak ale je?

Čísla mluví jasně

42 maminek, 14 tatínků a 53 teenagerů se zúčastnilo studie zveřejněné v americkém deníku Appetite, která se týkala rodinných stravovacích návyků. Všech 44 rodin pocházelo z vyšší střední třídy. Zjistilo se, že ve 41 z nich se členové shodli, že tatínek má oproti mamince výrazně nezdravější stravovací návyky. A vůbec nešlo o to, že by se ženy cítily zdravěji, většina tatínků to totiž sama potvrdila. I když se o mužích často mluví jako o hlavách rodiny, jsou to právě mámy, které ke svému placenému zaměstnání vlastně pracují ještě v domácnosti.

Na vině mohou být stereotypy

I když ve zmíněné studii některé maminky potvrdily, že jim starost o domácnost nevadí, většina se shodla spíše na opaku a potvrdila, že větší pomoc tatínků při vaření a domácích pracích by rozhodně nebyla na škodu. Zajímavé ovšem je, že nechávat nákupy a vaření výlučně jen na mužích značná část žen nechtěla, protože by se u nich v domácnosti rozmohla nezdravá strava. Některé respondentky ještě dodaly, že by v nich takový stav vyvolal pocit zanedbání jejich dětí a cítily by se provinile, tudíž chtějí mít chod domácnosti ve vlastní režii.

To může pramenit z dávných stereotypů, kterých se naše společnost stále nezbavila; maminka je doma, tatínek živí rodinu. Takové rozdělení práce ve vztahu ale nebylo vždy. Téměř každá z dotazovaných žen uvedla, že po narození miminka se vše změnilo, muži se rozdělili "napůl". Jinak řečeno; maminky si po porodu začaly dávat daleko větší pozor na jídlo a vyváženost stravy, u mužů se situace po porodu spíše nezměnila, než že by se starali méně.

Rozdělení práce mezi maminkami a tatínky neovlivňuje pouze jejich vztah. Je také vzorem pro jejich dospívající děti. Mladší účastníci studie uvedli, že je jim rozdíl v přístupu ke zdravé stravě u rodičů naprosto zřejmý. Rozdílný přístup lze poznat hned. Ačkoli většina nejmenších prohlásí, že rodiče svorně chtějí, aby měli dobré známky, u zdravého stravování poukazují na zjevný rozdíl: "Maminka chce, abych jedl zdravě, tatínkovi je to jedno." Děti se samozřejmě od vlastních rodičů učí dobrým a bohužel i zlým návykům. Často je pravidlem, že chlapci následují tatínky, naopak dívky maminky. Odlišný přístup ke zdravé stravě s nejvyšší pravděpodobností pramení právě ze stereotypních rolí v domácnosti.

 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více