Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Jedlé kaštany v kuchyni. Podzimní pochoutka v nepřeberném množství receptů
Toprecepty

S podzimem přišel čas pečených kaštanů a jiných specialit z nich připravených. Pochoutkou je třeba kaštanová nádivka a paštika. Nemusí však zůstat jen u toho. Proč jsou tak zajímavé pro naši výživu a co z nich všechno můžeme připravit?

Jedlé kaštany jsou vlastně semena plodu, který pochází z robustního stromu s názvem kaštan jedlý. Tento dlouhověký strom dorůstá výšky 20-25 metrů a má širokou korunu.

Čas pečených kaštanů

Kaštan kvete v květnu a v červnu a lépe plodí, pokud je těchto stromů v okolí více. Plody jsou nažky (kaštany), které se nachází po 2-3 v pichlavém obalu. Na podzim, jakmile dozrávají, obal začne pukat.

Semena jsou vhodná k jídlu, konzumují se po upečení nebo uvaření. Dostatečně jemné kaštany se mohou jíst i zasyrova, ale musí se velmi dobře rozkousat. 

Kaštan jedlý se pěstuje především v jižní Evropě a v Přední Asii. U nás se mu daří hlavně ve vinařských oblastech.

Nevýhodou kaštanu jedlého je, že patří mezi stromy, které mohou vyvolat alergické reakce a proto by neměly být vysazovány v těsné blízkosti míst, kde bydlí nebo pracují lidé, ale raději na méně navštěvovaných místech.

Článek z magazínu

Jedlé kaštany  - výtečná zimní pochoutka

Jedlé kaštany - výtečná zimní pochoutka

Chuť jedlých kaštanů je pro mnohé z nás neodmyslitelně spojena s chladnějším obdobím roku. Buď si na nich pochutnáváme v klidu domova, nebo využíváme příležitosti vánočních trhů, kde tyto malé…

Čím jsou kaštany zajímavé pro naši výživu

Dr. George D. Pamplona-Roger v knize Encyklopedie léčivých potravin uvádí tato pozitiva, která přináší konzumace kaštanů:

  • Jedná se o významný zdroj sacharidů, který je srovnatelný s obilninami.
  • Jsou bohaté na vitamín C a některé vitamíny z řady B.
  • Obsahují velké množství draslíku a málo sodíku, díky tomu pomáhají při prevenci hypertenze a jsou zvlášť vhodné pro lidi s hypertenzí a kardiovaskulárními poruchami.
  • Dále obsahují hodně železa, vápníku, hořčíku, mědi, zinku, fosforu a manganu.
  • Kaštany dodávají sílu svalům, energii tělu a v mysli navozují pohodu.
  • Zvyšují vylučování mateřského mléka a zároveň poskytují kojícím ženám mnoho živin.
  • Při průjmovém onemocnění se doporučuje kaštanové pyré, které upravuje stolici.
  • Alkalizující účinek kaštanů snižuje množství kyselých látek v krvi
  • Doporučují se zvlášť při únavě, která je způsobena fyzickou námahou nebo podvýživou.
  • Jsou prospěšné v období růstu - jako zdroj vitamínů, minerálů a kalorií.

Článek z magazínu

Jak konzumovat jedlé kaštany

Kaštany jsou velmi vydatné a syté, na osobu jich nebudeme potřebovat mnoho.

Pokud je připravujeme poprvé, vyzkoušíme jen několik kusů na osobu. Kaštany se tepelně upravují pečením nebo vařením.

Při pečení je nejprve musíme naříznout do kříže, aby se mohly začít otevírat a uvolnil se tlak. Připravují se v troubě, na grilu, na pánvi nebo přímo na žhavém uhlí. Pečené kaštany jsou velmi chutné, konzumují se hned po tepelné úpravě.

Vařené kaštany se zbaví slupky a vaří se 20-30 minut ve vodě. Do vody můžeme přidat své oblíbené aromatické bylinky (např. tymián, fenykl, kmín).

Vařené kaštany lze rozmačkat na kaštanové pyré. Jedná se o kašovitou hmotu, do níž lze přidat sladidlo nebo mléko.

Kaštany se mohou rozemlít na prášek, kaštanová mouka slouží k přípravě pečených dobrot a zákusků. 

Co připravíme z jedlých kaštanů

Kaštany lze konzumovat se zeleninou nebo s masem, s máslem a sýrem.

Připravují se z nich nádivky, kaše, pyré a pudinky. Nápady k využití můžeme hledat i v receptech, do kterých používáme obvykle ořechy.

"Marron glacé" je francouzská specialita z kaštanů a vaječného bílku.

Kaštanová nádivka a paštika

Američané si s oblibou připravují kaštanovou nádivku s krůtou na Den díkůvzdání. Stejnou nádivku si můžeme připravit k drůbeži (nemusí to být jen krůta, ale stačí kuře) a inspirovat se oblíbenými recepty našich uživatelů. Nebo můžeme vyzkoušet kaštanovou paštiku. Určitě bude zajímavé ochutnat něco nového.

Kaštany naslano

Kaštany se používají do slaných pokrmů. Kombinují se společně se zeleninou, rýží, těstovinami, bramborami a masem. Připravují se z nich polévky. Můžeme je používat podobně jako ořechy a zapojit při jejich přípravě svou fantazii. Vyzkoušet můžeme i další recepty našich uživatelů:

Kaštany nasladko

Kaštany využijeme i na sladké pochoutky. Opět je používáme podobně jako ořechy ve sladké kuchyni. Můžeme je jemně krájet nebo pomlet či rozmixovat. Do sladkých pokrmů se kaštany rozhodně hodí. Dobroty budou mít zajímavou chuť a zvýší se jejich výživná hodnota. Budou syté a vydatné, podobně jako když používáme ořechy.

Kaštanové pyré

Kaštanové pyré je specialita, kterou si můžeme buď sami připravit nebo si ji koupit hotovou. Cenné rady, kde ji "sehnat" a jak ji používat, se nacházejí v příspěvcích našich uživatelů pod jednotlivými recepty.

Můžeme vyzkoušet méně obvyklé vánoční cukroví nebo sladké moučníky za použití této zajímavé hmoty.

Kaštany jsou výživné a zdraví prospěšné.

Vyzkoušejme tuto zajímavou pochoutku v předvánoční době, kdy kaštany snadno koupíme.

Tento tip je užitečný  (1x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Nové knihy!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům