Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti
15. 5. 2021 Vaření
Pečené kuře patří mezi nejsnazší obědy nebo večeře. Skoro by se dalo říct, že jde o celkem obyčejné jídlo. Ovšem pokud je doplníte nádivkou, uděláte z obyčejného pokrmu slavnostní dobrotu. Jak na to, aby byla nádivka šťavnatá a chutná?
Není pták jako pták
Ano, píšeme sice o kuřeti, ale nadívat se dá téměř jakákoliv drůbež i její části s výjimkou starších a tuhých kusů. Když zůstaneme u toho kuřete, tak můžete nadívat jak celé, tak třeba jen stehýnka. Právě podle toho volte druh nádivky. Při nadívání stehýnek si můžete dovolit trochu víc experimentovat, při plnění celého kuřete se držte klasiky.
Rohlíky, housky, nebo…?
Za nádivkový základ se považuje pečivo; buď rohlíky, nebo housky. Rohlíky obecně fungují v nadívaném mase lépe, ale možná vás překvapí, že můžete klidně použít i namočený starší chléb. Ovšem ne při nadívání celého kuřete, ale jen do stehýnek nebo křídel. Drůbež vždy dobře osolte zvenku i zevnitř (pokud chcete, tak je i opepřete) a až pak nadívejte.
Mohlo by vás zajímat
Příprava nádivky
Starší rohlíky nakrájejte a zalijte svařeným a částečně vychladlým mlékem. Pak přidejte změklé máslo, sůl, vejce a nastrouhaný muškátový oříšek. Do nádivky se také hodí bylinky, třeba pažitka, petrželka nebo tymián. Počítejte ale s tím, že bylinka předá nádivce svoji chuť, proto na to myslete při jejím výběru. Nejméně problematická je listová petržel. Nádivku můžete také ochutit šunkou, vyškvařenou a vychladlou anglickou slaninou, nebo uvařenými a pokrájenými drůbky. Skvěle chutná také s loupanými mandlemi.
Mohlo by vás zajímat
Vejce, nebo sníh?
Ano, do nádivky lze použít jak celá vajíčka, tak žloutky vyšlehané s máslem a doplněné bílkovým sněhem. Ani jedno z toho není dobře nebo špatně. Volba je na vás. Se sněhem bude nádivka nadýchanější, s celými vajíčky zase lépe drží tvar a dá se pak dobře krájet na plátky. Nádivkou totiž můžete naplnit jak kuře uvnitř, tak prostor mezi masem a kůží.
Postup nadívání
Kuře nejdříve vložte do pekáče a pak je rovnou v pekáči nadívejte. Nádivkou naplňte prostor uvnitř a jestli chcete, tak i prostor mezi kůží a kuřecími prsy. Pokud vám nádivka zbude, dejte ji na pekáč vedle kuřete, vše podlijte vodou, přidejte máslo a společně upečte. Během pečení kuře podlévejte šťávou, ale neobracejte! Nádivka by mohla vytéct. Kuře pečte pozvolna, aby se dobře propeklo jak maso, tak náplň uvnitř. Hotové pečené kuře podávejte s bramborovou kaší a nádivkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Rýže, přirozeně bezlepková potravina, patří k nejoblíbenějším surovinám. Její spotřeba pokrývá asi čtvrtinu spotřeby obyvatelstva. K nejznámějším… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Vzbuzuje ve vás dušený špenát zvláštní pocity?… Číst více
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
V nejnovějším díle pořadu Buchty po ránu se… Číst více
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni… Číst více
Citronovou kůru snadno nastrouháme a uchováme do zásoby. Názorné video poradí, jak na to
Jak nastrouhat a uchovat citronovou kůru Citrony předem dobře omyjeme a osušíme. Při strouhání dáme pozor na prsty, abychom se nestrouhli. … Číst více
Jak správně zatáhnout maso? Díky osvědčenému postupu získá nahnědlou kůrčičku a výbornou chuť
Větší i menší kusy masa, které připravujeme na pečení nebo dušení, někdy nejprve rychle osmahneme, aby se zatáhly a vytvořila se na nich kůrčička,… Číst více
Hovězí kližka: Vysvětlíme vám, o jaký typ masa se jedná a na jaký recept se nejlépe hodí
Hovězí maso z české domácí gastronomie postupně mizí. Mnoho lidí neví, jak ho připravit, a má obavy, aby nebylo tuhé. Přitom nejde o nic složitého.… Číst více
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Konfitování je prastará metoda konzervace, díky… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Jak nahradit smetanu? Zvládnete to i bez ní. Prozradíme vám několik možností
Patero zaručených triků, jak připravit nejlahodnější sametovou bramborovou kaši
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Komentáře
7. 6. 2021 02:33
21. 5. 2021 11:30