Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tiramisu je nejznámějším italským dezertem, ve kterém se snoubí chuť kávou napuštěných piškotů, lehkého krému z mascarpone a jemného nádechu Amaretta. Připravte dezert, kterým potěšíte každý mlsný jazýček.

Tiramisu svou chutí dobylo svět, a tak není potřeba, abychom navštívili Itálii - i přesto všichni moc dobře víme, jak chutná tento vláčný a osvěžující dezert. Zkuste si ho připravit s námi a nebudete litovat. Možná jen toho, že jste ho neudělali víc.

Jak připravit pravé tiramisu

Na 1 dávku (asi 6 porcí) italského tiramisu budete potřebovat 500 g mascarpone, 5 lžic cukru krupice, 5 vajec, 50 ml Amaretta, 200 ml silného espressa, 1 balení cukrářských piškotů a holandské kakao na posypání.

  1. Oddělte žloutky od bílků - žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, z bílků vyšlehejte pevný sníh.
  2. Do pěny ze žloutků a cukru přidejte mascarpone pokojové teploty, dobře promíchejte v celistvou konzistenci a nakonec velmi opatrně a jemně (především ručně) vmíchejte sníh z bílků.
  3. Uvařenou a vychladlou kávu smíchejte s Amarettem. Do této směsi namáčejte cukrářské piškoty. Snažte se pracovat rychle, aby se piškoty nerozmočily.
  4. Do vyšší formy (dezert vypadá skvěle ve formě skleněné) o rozměrech zhruba 30x20 cm naskládejte vrstvu namočených piškotů. Na ni naneste polovinu připraveného krému. Pokračujte druhou vrstvou piškotů, na kterou přijde druhá polovina krému z mascarpone a vajec.
  5. Finálně navrstvený dezert posypte holandským kakaem - rozhodně zapomeňte na Granko.
  6. Tiramisu nechte odležet v lednici minimálně 4 hodiny, nejlépe však přes noc, kdy se chutě jednotlivých vrstev dokonale propojí.

Tip: Věděli jste, že existují i ovocné varianty tiramisu? Pokud tedy rádi experimentujete, doporučujeme vám je zkusit - opravdu stojí za to.

Tiramisu od Itala si můžete připravit také podle názorného videoreceptu z naší dílny. Tak ať se povede a vy si můžete s nejbližšími pochutnávat na skvělém dezertu.

Komentáře

Další tipy a triky