Konec plýtvání: Jak si poradit s velkým množstvím vajíček po Velikonocích

30. 3. 2021 10:42

Vaření Komerční sdělení

Není třeba asi připomínat, že letošní Velikonoce budou jiné než ty předešlé. Kvůli řádícímu koronaviru a platným vládním omezením je totiž budeme trávit s rodinou doma. Je tedy nutné alespoň pro děti vymyslet takovou aktivitu, která je zabaví. Co takhle malování vajíček?

Už jsme nějakou tu dobu doma a musíme neustále dětem vymýšlet různé aktivity. Často nám však dochází nápady, tak bereme svátky nebo slavnostní události jako příjemné zpestření. Nejinak je tomu u Velikonoc. Nejen, že můžete s dětmi péct beránka nebo mazanec, ale můžete také malovat vajíčka všemi možnými způsoby.

Pak ale svátky jara skončí a my si často klademe otázku, co s nimi? Na stole nám stojí mísy plné vajec a my už několik dní jíme vajíčkovou pomazánku nebo chleba s vejcem na tvrdo. Máme je vyhodit? V žádném případě!

Plýtvání potravinami je velký celosvětový problém. Jen v EU se ročně vyhodí 88 milionů tun jídla a nelichotivou bilanci máme i v Česku, kde ročně proplýtváme přes 800 000 tun potravin. Dobrou zprávou ale je, že se čím dál více velkých společností snaží plýtvání radikálně omezit. Současně jde o oblast, v níž může každý z nás přispět ke zlepšení, aniž by se, jakkoliv omezoval. Naopak, ještě si můžeme pochutnat na skvělém jídle. Třeba právě z velikonočních vajíček.

Jaké dobroty si z vajíček připravit, jsme se zeptali dvorního kuchaře PENNY- Martina Škody, který se už třetím rokem věnuje receptům z potravin, které při nějaké příležitosti zbyly a nejspíš by skončily v odpadcích.

VEJCE VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU S ČERVENOU ŘEPOU A CIBULÍ

Penny

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | VAŘENÍ: 5 MINUT | MARINOVÁNÍ: NEJMÉNĚ 4 HODINY

6–10 vajec, vařených natvrdo

NA NÁLEV:

• 400 ml vody

• 200 ml octa

• 4 lžíce krupicového cukru

• 2 lžíce soli

• 1 lžička kuliček černého pepře

• 3 bobkové listy

• 6 kuliček nového koření

• snítka čerstvého kopru

• 2 červené řepy, oloupané

• nakrájené na kousky

• 1 červená cibule, oloupaná

• nakrájená na tenké plátky

K PODÁVÁNÍ:

• sůl a pepř

• majonéza nebo smetanový dip

• snítky kopru

• pečivo

POSTUP:

Do hrnce dejte vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření, přidejte řepu, cibuli a vše krátce povařte. Nálev nechte trochu vychladnout. Oloupaná vejce vložte do přiměřeně velké nádoby s uzávěrem a zalijte je nálevem. Nádobu zavřete a vejce v ní nechte marinovat aspoň 4 hodiny v lednici, radši ale několik dnů. Pak vejce vyndejte, podélně rozpůlená rozdělte na talíře, kam přidejte z marinády i červenou řepu a cibuli. Mírně osolte a opepřete. Podávejte s majonézou či dipem, koprem a pečivem.

SMETANOVÝ HRÁŠEK S MÁSLOVÝMI BRAMBORAMI A VEJCEM

Penny

5 PORCÍ | PŘÍPRAVA: 25 MINUT | VAŘENÍ: 40 MINUT

NA HRÁŠEK:

• 50 g hladké mouky

• 50 g másla

• 300 ml mléka

• 500 ml vývaru

• 250 ml smetany na vaření

• 1 lžíce krupicového cukru

• 1 lžíce octa

• 500 g hrášku, čerstvého nebo mraženého 

• sůl a pepř

• ½ lžičky mletého muškátového oříšku

• 1 kg malých nových brambor

• 60 g másla na omaštění brambor

K PODÁVÁNÍ:

• 5 vajec natvrdo, ohřátých před podáváním a pak oloupaných a rozpůlených

• 5 nožiček párků, nakrájených na kousky

• 2 lžíce rostlinného oleje

POSTUP:

Nasypte do hrnce mouku a zahřívejte, jakmile se rozvoní, přidejte máslo a vymíchejte jíšku. Přilévejte postupně a za stálého míchání mléko a vývar a nechte probublávat aspoň 40 minut, aby se mouka provařila. Pak přilijte smetanu. Do rendlíku vsypte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Cukr nechte v rendlíku rozpustit na karamel, přilijte k němu ocet a nechte vyvařit na třetinu původního objemu. Mezitím vsypte do omáčky z jíšky hrášek a nechte lehce provařit. Osolte, opepřete, ochuťte rozvarem z cukru a octa a přisypte muškátový oříšek. Mezitím vydrhněte a uvařte brambory, slijte je, rozpulte, promíchejte v misce s máslem a osolte. Zahuštěný hrášek rozdělte do misek nebo talířů. Přidejte máslové brambory a vejce. Pokud by vám scházelo maso, opečte si na oleji párky. Můžete ozdobit nasekanou pažitkou či petrželkou.

SALÁT Z NOVÝCH BRAMBOR S VEJCI, OKURKAMI, SÝREM A DRESINKEM

Penny

4 PORCE | PŘÍPRAVA: 10 MINUT | VAŘENÍ: 15 MINUT | PEČENÍ: 25 MINUT

NA BRAMBORY:

• 1 kg menších nových brambor

• sůl a čerstvě mletý pepř

• 3 lžíce oleje

• 80 g vyzrálého tvrdého sýru, např. Gran Moravia, nastrouhaného

NA DRESINK:

• 5 lžic oleje

• 2–3 lžíce vinného octa

• 1 lžíce tekutého medu

• 1 lžíce hrubozrnné hořčice

• 1 lžička dijonské hořčice

• 10 malých okurek (kornišonů), nakrájených

• 1 lžíce malých kaparů, nakrájených

• 5 vajec natvrdo, oloupaných a nakrájených na kousky

• svazek jarní cibulky, nakrájený na tenká kolečka

• petrželka, nasekaná

• pažitka, nasekaná

POSTUP:

Uvařte brambory ve slupce v dobře osolené vodě – nikoliv doměkka, ale těsně před dovařením. Slijte je, nechte trochu vychladnout a přepulte je. Předehřejte troubu na 230 °C. Na plech vyložený pečicím papírem brambory rozprostřete, osolte je, opepřete, zakápněte olejem a pečte v troubě, až zezlátnou a budou křupavé. Nakonec je posypte sýrem a dopékejte, až se sýr rozpustí. Brambory můžete samozřejmě opéct také na grilu. Nemusíte je ani předem vařit, ale syrové se budou péct nejméně 25 minut. Zatímco se brambory pečou, dejte se do dresinku. Smíchejte v misce olej, ocet, med a obě hořčice dohladka. Pak přidejte okurky, kapary, vejce, jarní cibulku a bylinky. Vše opatrně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte k bramborám.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 87 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a…
Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani…
Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

Brambory patří k nejběžnějším plodinám ve všech koutech světa. Už naše babičky věděly, že se dají…
Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně,…
Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

Potřebuje teď na jaře zásobit tělo vitamíny a dopřát si nějaký dobrý křupavý salát plný zeleniny?…
Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný…
Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší…
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na…