Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti
Zdroj: Toprecepty, Jana...

Pečené kuře patří mezi nejsnazší obědy nebo večeře. Skoro by se dalo říct, že jde o celkem obyčejné jídlo. Ovšem pokud je doplníte nádivkou, uděláte z obyčejného pokrmu slavnostní dobrotu. Jak na to, aby byla nádivka šťavnatá a chutná?

Není pták jako pták

Ano, píšeme sice o kuřeti, ale nadívat se dá téměř jakákoliv drůbež i její části s výjimkou starších a tuhých kusů. Když zůstaneme u toho kuřete, tak můžete nadívat jak celé, tak třeba jen stehýnka. Právě podle toho volte druh nádivky. Při nadívání stehýnek si můžete dovolit trochu víc experimentovat, při plnění celého kuřete se držte klasiky.

Rohlíky, housky, nebo…?  

Za nádivkový základ se považuje pečivo; buď rohlíky, nebo housky. Rohlíky obecně fungují v nadívaném mase lépe, ale možná vás překvapí, že můžete klidně použít i namočený starší chléb. Ovšem ne při nadívání celého kuřete, ale jen do stehýnek nebo křídel. Drůbež vždy dobře osolte zvenku i zevnitř (pokud chcete, tak je i opepřete) a až pak nadívejte.

Příprava nádivky

Starší rohlíky nakrájejte a zalijte svařeným a částečně vychladlým mlékem. Pak přidejte změklé máslo, sůl, vejce a nastrouhaný muškátový oříšek. Do nádivky se také hodí bylinky, třeba pažitka, petrželka nebo tymián. Počítejte ale s tím, že bylinka předá nádivce svoji chuť, proto na to myslete při jejím výběru. Nejméně problematická je listová petržel. Nádivku můžete také ochutit šunkou, vyškvařenou a vychladlou anglickou slaninou, nebo uvařenými a pokrájenými drůbky. Skvěle chutná také s loupanými mandlemi.

Vejce, nebo sníh?

Ano, do nádivky lze použít jak celá vajíčka, tak žloutky vyšlehané s máslem a doplněné bílkovým sněhem. Ani jedno z toho není dobře nebo špatně. Volba je na vás. Se sněhem bude nádivka nadýchanější, s celými vajíčky zase lépe drží tvar a dá se pak dobře krájet na plátky. Nádivkou totiž můžete naplnit jak kuře uvnitř, tak prostor mezi masem a kůží.

Postup nadívání

Kuře nejdříve vložte do pekáče a pak je rovnou v pekáči nadívejte. Nádivkou naplňte prostor uvnitř a jestli chcete, tak i prostor mezi kůží a kuřecími prsy. Pokud vám nádivka zbude, dejte ji na pekáč vedle kuřete, vše podlijte vodou, přidejte máslo a společně upečte. Během pečení kuře podlévejte šťávou, ale neobracejte! Nádivka by mohla vytéct. Kuře pečte pozvolna, aby se dobře propeklo jak maso, tak náplň uvnitř. Hotové pečené kuře podávejte s bramborovou kaší a nádivkou.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Juraj Horak

7. 6. 2021 02:33

Mam rad nadivane kure , kralika , holuba . Ale pouze maso , vejce a koreni

sikulka7

21. 5. 2021 11:30

Uz cela leta , kdyz pecu kure s nadivkou,nejlepe vykostene,sekanou, nebo neco jineho, kde se pouziva nakrajene pecivo, treba i houskove knedliky,njdrive kostky peciva orestuju na masle a teprve potom zalevam mlekem,nebo vyvarem.Je to stary trik nasich babicek. Nadivka dostane nadhernou maslovou chut a vytvori se krasna mozaika, ktera jinam nevznikne. Vyzkousejte...

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie