Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patero zaručených triků, jak připravit nejlahodnější sametovou bramborovou kaši
Zdroj: Freepik, timolina

Řízky, párky, sekaná, karbanátky, masové rolády… ke všem těmto a mnoha dalším pokrmům se jako příloha hodí bramborová kaše. Víte, jak ji připravit, aby byla sametově hladká, bez hrudek, s máslovou chutí a pevnou konzistencí? Jsou zásady, které když dodržíte, úspěch se zaručeně dostaví.  

Druh brambor

Nemůžeme říct, že kaši nejde udělat z jiného druhu, ale pokud si chcete být výsledkem jistí, rozhodně v obchodě sáhněte po bramborách typu C. Ty jsou totiž moučnaté a přirozeně obsahují nejvíce škrobu ze všech tří nejobvyklejších typů brambor. Právě proto se varný typ C nejlépe hodí na bramborovou kaši, ale také do všech těst, kde se používají brambory.

Průběh vaření

Na tom opravdu není nic složitého. Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kousky a uvařte se solí a kmínem doměkka. Brambory se vždy zalévají studenou vodou, v níž se v kastrůlku pod pokličkou nechají uvařit. Po uvaření je ihned sceďte a nechte pod pokličkou chvilku propařit. Pak je ručně rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Ale udělejte to hned! Čekání bramborám nesvědčí.

Teplé mléko

K rozšťouchaným bramborám přilijte teplé, nebo alespoň vlažné mléko a přidejte máslo. Mléko by skutečně mělo být horké a máslo pro změnu studené. Tak dosáhnete nejlepší konzistence. Všechny suroviny se krásně propojí. Na druhé straně, ani s mlékem pokojové teploty nic nezkazíte. Stačí, když je vyndáte z lednice předtím, než začnete loupat brambory. Trik spočívá spíš v másle.

Hodně másla

Chcete-li mít kaši malinko dietnější, dejte do ní víc mléka. Ale šéfkuchaři špičkových restaurací to dělají přesně naopak; mléka dávají málo nebo ho úplně vynechají a brambory pouze rozšlehají s máslem, případně se smetanou nebo se smetanou ke šlehání. Díky tomu vznikne úžasně hebká, sametově hutná konzistence kaše.

Pravidla míchání  

Jestli kaši vyšleháte ručně, nebo pomocí elektrického šlehače, to zas tak důležité není. Jednu věc byste si ale měli zakázat. Ponorný tyčový mixér. S tím téměř jistě dosáhnete rychle a bravurně přesně tak mazlavé lepivé kaše, jakou ji mít nechcete. To už je lepší brambory jen ručně rozšťouchat. Pokud budou dobře uvařené, i tak se vám z nich podaří udělat kaši. Nejlepšího výsledku ale dosáhnete, když je nejdřív rozšťoucháte, a pak krátce prošleháte dohladka.

Možnosti dochucení

Bramborová kaše je dobrá sama o sobě, ale může být ještě lepší! Přidejte do ní pár kapek lanýžového oleje nebo uvařte spolu s bramborami kousek petržele či mrkve a pak vše společně prošlehejte. Bylinky na závěrečné dozdobení na talíři také ničemu neuškodí. A samozřejmě, vynikající je také zapečená bramborová kaše nebo staročeská zapražená bramborová kaše

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více