Letem polévkovým světem: Co mají v misce rádi Francouzi, co Maďaři a co my?
2. 1. 2022 Historie a zajímavosti
Přestože je často považována za jednoduché a obyčejné jídlo, polévka je tak dobrá, jak dobré jsou přísady, z kterých ji připravujeme. Může tak být i výjimečným gurmánským zážitkem.
Z jednoho hrnce
Jídlo je součástí kultury a má svou historii. Polévka je základním prvkem kuchyně. Je-li pečeně otcem, pak polévka je matkou kuchařského umění – aspoň tak to na webu suppeundmucke.de objasňuje německý historik Hans Ottomeyer. Z polévky se odvozují všechny omáčky, dušené maso, vývary, kaše – zkrátka vše, co se vaří ve vodě, mléce a víně. Dlouhou dobu byla polévka spíše jídlem pro chudé, prostě hustý pokrm z jednoho hrnce, který zasytil. Kniha Vaří šéfkuchaři rozděluje polévky na vývary (kuřecí, telecí, hovězí nebo rybí), na krém, tedy rozmixované do hladké krémové podoby, a polévky zahuštěné žloutkem a smetanou.
Mohlo by vás zajímat
Chvála vývaru
Silný vývar má mezi polévkami výsadní místo. Podle Mary Berry, britské gastropublicistky a autorky Školy vaření, je poctivý domácí vývar základem vaření. Pokud ho chcete servírovat opravdu čirý, je potřeba jej důkladně vyčistit, tzv. klarifikovat. Počkejte až vychladne a pak ho nalijte do velkého hrnce. Na každých cca 600 ml tekutiny přidejte 1 bílek a rozdrcenou vaječnou skořápku. Za lehkého prošlehávání pomalu zahřívejte. Až vypění a začne stoupat pěna, sundejte hrnec ze sporáku. V krustě, kterou pěna vytvoří, se zachytí všechny nečistoty. Opakujte celý postup (mírné zahřívání, míchání) ještě aspoň dvakrát. Nakonec nechte vývar aspoň 40 minut jemně provařit a poté přeceďte přes jemnou utěrku nebo gázu.
Letem světem
Dlouhá staletí se polévka drží na předních místech všech světových jídelníčků. Snad každý národ má tu „svoji“. Francouzi si pochutnávají na bujabéze s rybou nebo dary moře. Milovníky hustých polévek jsou Rusové, nejznámější je boršč z červené řepy a aspoň dvou druhů masa nebo šči ze zelí a hovězího masa. Pro Maďary je typická rybí halaszlé, pro Italy zase minestrone zasypaná parmezánem. Studenou zeleninovou polévku gaspacho mají rádi Španělé.
Ta naše polévka česká
My Češi si odjakživa potrpíme na vydatné svačinové polévky. Pořádná miska dršťkové nebo husté gulášovky s rohlíkem či voňavé bramboračky s houbami bez problémů nahradí celý oběd. Sváteční obědy provází hovězí vývar s játrovými knedlíčky, slepičí s nudličkami nebo husí kaldoun. Ke klasice patří zelňačka s klobáskou nebo jihočeská kulajda, polévky luštěninové – hrachová, čočková nebo fazolová. A kocovinu určitě porazí pořádná česnečka neboli oukrop. Na čtyři talíře stačí povařit litr vody se špetkou kmínu, soli, pepře a majoránky. Na talíře rozdělíme pokrájený chléb, podle chuti trochu sádla a rozmačkaný česnek a zalijeme vývarem!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více