Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejlepších podzimních polévek pro zahřátí: Dáte si dýňovou, mrkvovou nebo cibulačku?
Zdroj: unplash, Irina

Polévka je grunt a odjakživa patří k základům české kuchyně. Zvlášť nyní, na podzim, si ji ovšem užijeme ještě víc. Kromě toho, že dobře zasytí, také nás zahřeje a v mnoha případech dodá tělu i potřebné vitaminy. Vyberte si, které z nejoblíbenějších polévek z našeho webu dáte přednost!

Krémové zeleninové

Možností, jak z relativně obyčejné zeleniny vyčarovat nejen sytý pokrm, ale klidně i slavnostní delikatesu, je více. Jednou z nejlepších je, připravit zeleninový krém. Na něj obvykle stačí jen povařit nebo upéct zeleninu, rozmixovat a případně naředit vodou, vývarem nebo smetanou. Favoritem je v tomto ohledu polévka dýňová. Použijte nejlépe dýni hokkaidó, omyjte ji, nakrájejte, zbavte semínek a dužinu upečte v troubě spolu s trochou olivového oleje, solí a rozmarýnem. Poté bylinku odstraňte, dýni rozmixujte s vývarem a dochuťte dle svých preferencí. Anebo zkuste dýňovou polévku ještě snadněji podle našeho videa. Případně si dejte podobně snadný květákový či mrkvový krém. Při podávání můžete kteroukoliv z těchto polévek dochutit nějakým zajímavým olejem. Nabízí se třeba lanýžový nebo dýňový.

Vydatné luštěninové

Tyhle polévky mohou splnit požadavek dva v jednom. A sice, že jsou tak syté, že klidně můžou suplovat hlavní chod. Zejména, když k fazolím, čočce nebo hrachu přidáte kousek klobásky či uzeného a servírovat budete polévku s pečivem. Ne nadarmo se takovým polévkám dříve říkávalo „přesnídávkové“, čímž se myslelo hutné a pořádně syté. Nabízíme vám hned tři video recepty, podle kterých zvládnete fazolačku, čočkovou polévku nebo hrachovku doslova levou zadní!

Zahraniční

Milujete francouzskou, italskou nebo arabskou kuchyni? Žádný problém, u nás si vyberete i z exotických chutí! Zkuste třeba marockou polévku hariru s cizrnou a kořenovou zeleninou, nebo italskou maximálně zeleninovou polévku minestrone, do níž můžete přidat i těstoviny a sýr, případně vsaďte na klasiku, kterou zůstává nepřekonatelná francouzská cibulačka.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více