Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zaručeně vášnivé jídlo? Fungující recept objevila spisovatelka Iva Pekárková!
Zdroj: Iva Pekárková

Před oslavou svátku svatého Valentýna, ale i při jiných příležitostech se vždy znova objevují diskuze nad tím, zda a jak moc nějaká potravina dokáže ovlivnit touhu. Ovšem někdy místo dlouhých zkoumání stačí zkrátka jen vlastní zkušenost…

Láska nejen na Valentýna

Už v pondělí si budou moct zamilovaní na celém světě projevit nejlépe nějakým originálním způsobem svoji náklonnost. Samozřejmě, že se dá láska slavit denně, ale přece jen, 14. února, na svátek svatého Valentýna, je  to takové víc symbolické. Proč se slaví Valentýn, jsme psali v našem předchozím článku. Jsou na to dvě teorie. Buď jde podle serveru History.com o připomenutí památky římského kněze Valentýna, který se ve 3. století vzepřel zákazu císaře Claudia II. uzavírat manželství a dál tajně oddával páry, dokud nebyl dopaden. Druhou teorií pak je, že svátek má ve skutečnosti původ v pohanském svátku plodnosti Lupercalia, který se podle webu Vindolanda.com slavil ve starověkém Římě. Tehdy se obětovala zvířata, což mělo podpořit u žen plodnost. Nic takového dnes není potřeba, vášeň i touhu lze povzbudit i bez masa! Své o tom i česká spisovatelka žijící v Anglii, Iva Pekárková.

Ivina vychytávka

Za obvyklá afrodiziaka, tedy jídla vzbuzující vášeň, se dlouhodobě považují čokoláda, chilli nebo med. Podle článku v New York Times si už kdysi aztécký císař Montezuma dával čokoládu na povzbuzení při romantických hrátkách. Podobně prý fungují i med nebo chilli papričky, jež dle stránek Healthine.com obsahují látku kapsaicin, která jim jednak dodává pálivost, ale zároveň stimuluje nervová zakončení na jazyku, což způsobuje uvolňování chemických látek zvyšujících sexuální apetit. Nemáte rádi pálivá jídla? Podle Ivy Pekárkové se dá obejít i bez nich! Jak totiž ve středu 9. února uvedla na svém facebookovém profilu, na Ivina „skoromanžela“, s nímž Iva letos oslaví společných 20 let, zabírá něco úplně jiného. A sice pokrm, jenž obsahuje quorn neboli vegetariánkou náhradu masa, dále cibuli, olivový olej, kurkumu, čínské zelí pak choi a šafrán. O recept na přípravu se s námi Iva podělila.

Co přesně a v jakém množství tedy potřebujete? 200 gramů mraženého quornu (k dostání ve vybraných online supermarketech), dvě středně velké cibule nakrájené na středně velké kousky, trochu olivového oleje, lžičku mleté kurkumy, špetičku sušených šafránových blizen, sůl dle chuti a pak choi zelí. Jak na to? Cibulku lehce osmažte ve velké pánvi na rozehřátém oleji, přidejte koření a mražený quorn a za občasného míchání deset minut opékejte. Pak přidejte zelí pak choi, nakrájené na středně velké nebo spíš menší kousky (aby nebyly o mnoho větší než kostičky quornu). Za občasného promíchání opékejte dalších několik minut, dokud pak choi trochu nezměkne. Servírujte horké! Jak Iva Pekárková uvádí na svém facebooku, efekt je prakticky okamžitý. „Není sice jisté, zda zabírá kurkuma, šafrán, pak choi nebo quorn, případně všechno dohromady, ale úspěch by měl být zaručen,“ uzavírá pro Toprecepty.cz Iva Pekárková. A nám nezbývá dodat, že je jen na vás, zda to vyzkoušíte. Dobrou chuť!  

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více