V čem tkví síla probiotik a jak vám mohou pomoci?
18. 2. 2022 Životní styl
Ne nadarmo se říká, že střeva jsou druhým mozkem člověka. Málokdo tuší, že lidská střeva obsahují až 2 kilogramy různých bakterií, přičemž většina z nich je v tlustém střevě. A jedny z těch nejvýznamnějších, které se v trávicím traktu nacházejí, jsou probiotika. Co to vlastně probiotika jsou a jaký je jejich vliv na lidské zdraví?
Probiotika versus prebiotika
Mezi probiotiky a prebiotiky je velký rozdíl. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které výrazně přispívají ke zlepšení celkového zdravotního stavu člověka. To však platí pouze v případě, že jich užíváte dostatek. Probiotika najdete například v kysaných mléčných výrobcích, jako je například kefír či jogurt, ale také v tvrdých sýrech nebo tempehu.
Prebiotika jsou naproti tomu potravou pro probiotika. V praxi to pak znamená, že prebiotika jsou nestravitelné sacharidy, které podporují růst oněch zdraví prospěšných probiotik. Mezi prebiotika patří nestravitelná vláknina jako inulin nebo oligofruktóza. Konzumace vlákniny má tedy nejen vliv na výživu probiotik, ale pozitivně ovlivňuje celkový chod trávicího traktu.
Využijte maximální sílu probiotik
Chcete z probiotik takříkajíc vytřískat nejvíc, co to jde? Pak se zaměřte na jejich kombinaci s prebiotiky. Kombinaci probiotik a prebiotik se říká synbiotikum. Právě díky této dvojí síle vzniká akcelerace potenciálu obou prospěšných látek. A jak toho dosáhnout, aniž byste nutně využívali doplňky stravy? Můžete například zkombinovat bílý jogurt s ovesnými vločkami. V tu chvíli totiž smícháte probiotika v podobě kysaného mléčného výrobku a vlákninu, která se skrývá v ovesných vločkách. Skvělým příkladem synbiotik je také kimči, tedy fermentovaná zelenina, která je v současnosti tolik populární.
Probiotika ve formě doplňků stravy
Na trhu se nachází nepřeberné množství doplňků stravy a jednu větev v nich tvoří právě probiotika. Ty můžete ve formě tablet zařadit například ve chvíli, kdy jste absolvovali léčbu antibiotiky nebo cítíte, že vás delší dobu trápí potíže s trávením. Stejným způsobem můžete konzumovat i synbiotika, která se dají zakoupit nejčastěji ve formě kapslí. Než se však poženete do nejbližšího obchodu s vidinou nákupu probiotik, zamyslete se nad tím, zdali není lepší je zařadit natrvalo do jídelníčku v podobě vhodných potravin. Doplňky stravy by totiž měly tvořit spíše jakousi špičku stravovací pyramidy, nikoliv její základ.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Co je omládek Omládek je drožďový kvásek, díky kterému můžeme v receptu použít menší množství kvasnic a kvasinky v těstě mají lepší rozjezd. Těsto… Číst více
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Droždí je nejlepší mít stále po ruce – pro případ, že bychom chtěli péct. Jenže někdy si ho koupíme „pro jistotu“ dopředu, ale nakonec se k pečení… Číst více
Jak na to, aby těsto bylo nadýchané? Šest tipů na oblíbená kypřidla pro dokonalé moučníky
Kypření se může zdát složité, ale když pronikneme do jeho tajů a pochopíme základní principy, již to pro nás tak těžké nebude. Na výběr máme více… Číst více
Jak pracovat se sušeným droždím? Stačí jen přimíchat do těsta a nechat kynout
Droždí tvoří živé kvasinky, které se množí za určitých podmínek a zajistí kynutí těsta. Můžeme zvolit čerstvé droždí, známé jako malá kostka nebo… Číst více
Kynuté těsto, droždí, koblihy i celá vejce můžete dát klidně do mrazničky, když dodržíte tento postup a dobu uskladnění
Mražení potravin je skvělou možností, jak je… Číst více
Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem? Společnou mají pouze základní funkci
Zatímco droždí si kupujeme v podobě kostek, seženeme ho v každém supermarketu a nelze ho množit, kvas si můžeme vypěstovat svépomocí a množit do… Číst více
Jak vytvarovat masovou roládu. Stačí správně použít potravinářskou fresh fólii
Nevzhledným šiškám sekané a masových rolád je konec! Známe jednoduchou vychytávku, díky které budou vaše masové rolády hezky úhledné. Masovou hmotu… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Nejlepší sekaná: Jak to udělat, aby byla šťavnatá a nepopraskala?
Taky na téhle dobrotě ujíždíte? Možná jste i… Číst více
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
O Dalgona coffee se někdy z legrace říká, že je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Velikonoční jidáše: Sladké kynuté pečivo je krásně vláčné, voní medem a mělo by se jíst ještě horké na Zelený čtvrtek ráno
Jak připravit skvělou vajíčkovou pomazánku, tentokrát bez majonézy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 13 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 16 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 19 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Patricijský velikonoční knedlík podle knedlíkového mistra Petra Kosinera je plný bylinek, zajímavou chuť mu dodávají játra
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů