Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na skvělou babiččinu chalupářskou omeletu? Stačí jen dvě suroviny!
Zdroj: Šárka Adámková

Jestli existuje skoro univerzální surovina, pak je to vajíčko, a jestli existuje skoro univerzální jídlo, pak je to omeleta, která se dá připravit na mnoho způsobů ve slané i sladké verzi. Já vám dnes představím omeletu ze všech nejjednodušší. Stačit vám budou naprosto obyčejné suroviny, které má mnoho z nás stále doma.

Chalupářská improvizace 

Určitě znáte tu situaci, kdy není doma skoro nic, ale vy potřebujete připravit teplé jídlo. Přesně v takových podmínkách kdysi v Jeseníkách na chalupě u mého táty vznikl tento recept. Ve staré spíži v předsíni tehdy moje babička našla jen pár vajec, nějaké kompoty a balíček chipsů. Právě ta vajíčka s chipsy smíchala a recept pak představila mému tátovi. Chalupářská omeleta byla na světě! A je to vskutku výborné jídlo. Chipsy v omeletě nahrazují brambory a sůl zároveň, takže už nic jiného není potřeba. Postup je jednoduchý a co se týká náčiní, bude vám stačit jen hlubší pánev a poklice. K omeletě se hodí jakýkoliv zeleninový salát, výborná je i kombinace nakrájené cibule s kečupem. Kečup zjemní pálivost cibule a omeletu výborně doplní. Ovšem to všechno platí, jen pokud si chcete pochutnat víc a máte dané suroviny. Jinak je ale i samotná jednouchá omeleta vynikající. A co je na ní ještě taky fajn? Vejdete se s cenou do 50 Kč pro tři lidi!

Snadný recept   

Co budete potřebovat?  Na jednu velkou omeletu, jako je na fotce, potřebujete 8-10 vajce a 1 balíček slaných chipsů (150 g). Tahle porce vystačí na oběd pro tři lidi. Dále je potřeba trochu oleje na smažení. Jak na to? Vejce rozšlehejte v míse a zasypte brambůrky. Důkladně, ale zároveň opatrně promíchejte a nechte pár minut nasáknout. Cílem je, aby se chipsy ze všech stran obalily rozšlehanými vajíčky a aby trochu změkly. Pokud chcete, směs trochu osolte, ale není to potřeba. Chipsy jsou slané dost a omeletu dostatečně ochutí. Směs smažte v hlubší pánvi na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Jelikož celý balík chipsů plus 8-10 vajec vytvoří vyšší vrstvu, je vhodné smažit omeletu na mírném ohni a přikrýt ji pokličkou. Jakmile je spodní straná pevná, můžete omeletu z pánve opatrně sesunout na talíř a pak ji pomocí talíře vrátit nedopečenou stranou dolů zpět do pánve. Je to bezpečnější cesta, než pomocí obracečky, která může omeletu "roztrhnout". Hotovou omeletu ihned podávejte, ale pokud vychladné, taky se nic nestane, bude z ní vláčný slaný koláč. Tak dobrou chuť! 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více