Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších moučníků nejen na neděli: Upečte si andělský perník, šlehačkovou bábovku nebo moravské koláčky!
Zdroj: Toprecepty

Blíží se Mezinárodní den žen, tak pokud jej slavíte, je o víkendu vhodná chvíle, upéct něco sladkého. Ale i pokud jej neslavíte, stejně tak se hodí užít si sváteční den. Proto dnes nabízíme přehled zajímavých vyzkoušených moučníků, od nejsnazších po ty složitější. Tak, aby si vybral opravdu každý!

Dejte to na plech!

Moučníky, které se pečou na plechu nebo v pekáči, patří mezi nejoblíbenější. Jsou totiž snadné jak na přípravu, tak na použité kuchyňské náčiní. Obvykle totiž stačí běžná výbava, plech nebo pekáč má doma skoro každý. Zároveň jsou moučníky na plech výhodné i v tom, že nevyžadují ani nějaké extra zkušenosti v pečení, ani zručnost na tvarování jednotlivých kousků. Častým způsobem přípravy totiž je, že se všechny suroviny smíchají, vylijí na plech a upečou. Kdo chce, může si pak pohrát se zdobením. Opět ale není potřeba nic extra náročného. Stačí polít moučník některou polevou a posypat třeba kokosem nebo cukrovým sypáním. Hitem poslední doby pak jsou zákusky nebo dokonce určité druhy cukroví, které se připravují na plechu. Vyzkoušíte to?

Tradiční bábovky

Babičkovská klasika. Dobrou jemnou bábovkou málokdo pohrdne a dá se říci, že je to sázka na jistotu. Oblíbené jsou zejména ty bábovky, ve kterých je nějaká zvláčňující složka, smetana, tvaroh nebo olej, a moučník pak není, slovy Pohlreicha, „suchý jak cesta“. Vše podstatné o tom, jak bábovky péct a na co si dát pozor najdete zde, zajímavé recepty pak tady:

Nadýchané koláčky

Koláčky, zejména ty z kynutého těsta, už vyžadují trochu zkušeností. Na druhé straně ale, zvládly to naše babičky, zvládneme to taky. Základní rady na pečení s kynutými těsty najdete zde, speciální dlouhodobý seriál o pečení z kynutého těsta pak přináší na webu Toprecepty zkušená pekařka Iva Trhoňová, autorka několika kuchařských knih. Přečtěte si třeba její rady, jak vylepšit těsto pomocí omládku. A pak si vyhrňte rukávy a pusťte se do toho!

To nejlepší nakonec  

Vrcholem cukrářského umu je dort. Jeho výhodou zároveň je, že pokud víte, jak na dortový korpus, máte skoro vyhráno. V nejjednodušší verzi dokonce ani to vědět nemusíte a obejdete se i bez trouby. Zkuste třeba nepečený dort jen ze dvou ingrediencí! Pro ty, co mají rádi klasiku, nabízíme vylepšený recept na slavný Sacher dort. Vídeňský moučník je plný čokolády, ale někomu připadá trochu moc hutný a sušší. Ani jedno z toho ovšem neplatí pro následující recept:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více