10 nejlepších moučníků nejen na neděli: Upečte si andělský perník, šlehačkovou bábovku nebo moravské koláčky!
4. 3. 2022 Vaření
Blíží se Mezinárodní den žen, tak pokud jej slavíte, je o víkendu vhodná chvíle, upéct něco sladkého. Ale i pokud jej neslavíte, stejně tak se hodí užít si sváteční den. Proto dnes nabízíme přehled zajímavých vyzkoušených moučníků, od nejsnazších po ty složitější. Tak, aby si vybral opravdu každý!
Dejte to na plech!
Moučníky, které se pečou na plechu nebo v pekáči, patří mezi nejoblíbenější. Jsou totiž snadné jak na přípravu, tak na použité kuchyňské náčiní. Obvykle totiž stačí běžná výbava, plech nebo pekáč má doma skoro každý. Zároveň jsou moučníky na plech výhodné i v tom, že nevyžadují ani nějaké extra zkušenosti v pečení, ani zručnost na tvarování jednotlivých kousků. Častým způsobem přípravy totiž je, že se všechny suroviny smíchají, vylijí na plech a upečou. Kdo chce, může si pak pohrát se zdobením. Opět ale není potřeba nic extra náročného. Stačí polít moučník některou polevou a posypat třeba kokosem nebo cukrovým sypáním. Hitem poslední doby pak jsou zákusky nebo dokonce určité druhy cukroví, které se připravují na plechu. Vyzkoušíte to?
Tradiční bábovky
Babičkovská klasika. Dobrou jemnou bábovkou málokdo pohrdne a dá se říci, že je to sázka na jistotu. Oblíbené jsou zejména ty bábovky, ve kterých je nějaká zvláčňující složka, smetana, tvaroh nebo olej, a moučník pak není, slovy Pohlreicha, „suchý jak cesta“. Vše podstatné o tom, jak bábovky péct a na co si dát pozor najdete zde, zajímavé recepty pak tady:
Nadýchané koláčky
Koláčky, zejména ty z kynutého těsta, už vyžadují trochu zkušeností. Na druhé straně ale, zvládly to naše babičky, zvládneme to taky. Základní rady na pečení s kynutými těsty najdete zde, speciální dlouhodobý seriál o pečení z kynutého těsta pak přináší na webu Toprecepty zkušená pekařka Iva Trhoňová, autorka několika kuchařských knih. Přečtěte si třeba její rady, jak vylepšit těsto pomocí omládku. A pak si vyhrňte rukávy a pusťte se do toho!
To nejlepší nakonec
Vrcholem cukrářského umu je dort. Jeho výhodou zároveň je, že pokud víte, jak na dortový korpus, máte skoro vyhráno. V nejjednodušší verzi dokonce ani to vědět nemusíte a obejdete se i bez trouby. Zkuste třeba nepečený dort jen ze dvou ingrediencí! Pro ty, co mají rádi klasiku, nabízíme vylepšený recept na slavný Sacher dort. Vídeňský moučník je plný čokolády, ale někomu připadá trochu moc hutný a sušší. Ani jedno z toho ovšem neplatí pro následující recept:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cupcakes: Americké dortíčky jsou hit i v Česku! Jak se liší od muffinů a čím je nazdobit?
Nejlepší dortový korpus: Poradíme vám, jak postupovat, aby se vždycky povedl na jedničku!
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 6 hodinami