Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na domácí sušenkovou pomazánku? Podle našeho návodu ji připravíte levou zadní!
Zdroj: Pixabay, ponce_photography

Znáte karamelové sušenky „lotusky“? A víte, že se z nich dělá i pomazánka? Tato úžasná sušenková „marmeláda“ se výborně hodí na toasty, palačinky i lívance i místo krému do dortu. A pokud byste ji nesehnali v obchodě, snadno si ji můžete udělat doma. Klidně i z jiných sušenek.


Marmeláda ze sušenek?

Lískooříškové pomazánky typu nutella jsou oblíbené již dlouhá léta, v poslední době ovšem mají novou konkurenci v podobě sušenkových pomazánek. Konzistencí se podobají již zmiňované nutelle, případně ořechovým (třeba arašídovému) máslům, jsou ale ještě lahodnější. A samozřejmě také kaloričtější, neboť se vyrábějí hlavně ze sušenek, tuku a navíc ještě cukru. Na palačinkách nebo vaflích jsou ovšem nepřekonatelné a běžně se používají stejně jak již zmiňované pomazánky nebo marmeláda. Navíc jimi výborně dochutíte třeba snídaňové smoothie nebo různé poháry. Použít je můžete i do nepečených kuliček, jako spojovací hmotu do dortových lízátek cake pops nebo jako náplň do sušenkových sendvičů.

S chutí po perníčcích

Sušenkové máslo má zřejmě holandský původ, stejně tak populární je ale i v Belgii a ve Francii. Podle článku na stránkách Nieuwsblad.be tuto dobrotu v roce 2002 poprvé vytvořila jistá Oma Wapsie, která recept na sušenkovou pomazánku ze sušenek Speculaas nebo také Speculatius umístila na své stránky. Tyto kořeněné sušenky podobající se našim perníčkům jsou v Holandsku a v Belgii hodně oblíbené a pečou se tu po celý rok. Milují je i v Německu, kde je ale připravují hlavně na Vánoce. Oproti našim perníčkům jsou krásně křehké a vynikají speciálním vzorem vyraženým v těstě. Jednou z nejznámějších firem, která tyto sušenky vyrábí, je právě belgická společnost Lotus. Lotusky nebo také sušenky Biscoff jsou ovšem trochu specifické, neboť v nich není klasické aromatické koření sušenek speculaas, ale jen skořice.

Pasta ze sušenek se ale proslavila mnohem víc až o pět let později, kdy s ní do pořadu De Bedenkers (Vynálezci) přišli podle webu Evmi.nl nezávisle na sobě šéfkuchař Danny De Maeyer a manažer Els Scheppers. První vycházel z klasické receptury s kořeněnými sušenkami, druhý svou pomazánku vytvořil jen ze skořicových sušenek. „Lotusková“ verze byla úspěšnější a dodnes je tato pomazánka ze všech sušenkových "másel" nejoblíbenější a nejprodávanější. Existují ale i další verze – třeba ve Švédsku dělají čokoládovou sušenkovou pomazánku, která se používá jako náplň do místního oblíbeného dezertu ve tvaru zelených tyčinek zvaného punsch-roll.

Namixujte si ji doma podle své chuti

V českých obchodech dnes seženete nejen sušenkovou pomazánku z Lotus sušenek, ale i další podobné verze. Snadno si ji ale i vyrobíte buď z kupovaných sušenek nebo z vlastnoručně  upečených. Příprava je až neskutečně snadná. Jak na to? Budete potřebovat: 230 g sušenek Lotus Biscoff nebo speculoos (nebo jiných), 1 šálek vroucí vody, 1/4 šálku rafinovaného kokosového oleje nebo kostky másla (s kokosovým olejem bude pomazánka hustší), 2 polévkové lžíce medu nebo melasy, 1/4 lžičky mleté skořice a špetku soli.

Příprava: Nejprve rozlámejte sušenky rukama a vložte je do kuchyňského robotu. Mixujte tak dlouho, až ze sušenek vytvoříte co nejjemnější strouhanku. Pak přilijte k rozdrceným sušenkám vroucí vodu a několikrát promixujte, aby se vše spojilo. Pomocí gumové stěrky seškrábněte drobky, které ulpěly na stěnách. Vroucí voda pomůže rozpustit cukr v sušenkách a promění drobky v hladkou pastu. Ta pak bude ještě hladší, jemnější a krémovější díky kokosovému tuku nebo máslu. Tuk tedy rovněž přidejte do mixéru společně s medem, skořicí a solí. Zpracovávejte, dokud nevznikne hladká a krémová směs.

Mezi mixováním opět seškrabávejte to, co vám ulpělo na stěnách. Hotové sušenkové máslo přelijte do půllitrové nebo dvou půllitrových sklenic s víčky. Před podáváním nechte vychladit alespoň 1 hodinu, nejlépe 2 hodiny. Sušenkové máslo můžete případně ochutit větším množstvím skořice, můžete přidat i mleté nové koření, muškátový oříšek nebo hřebíček. Výborně ho dochutí i vanilková esence nebo mandlový extrakt. Domácí sušenkové máslo vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici týden. Není dobré je nechávat zmrazit, při rozmrazování by totiž došlo k oddělení tuku a máslo by pak již nebylo tak hladké. Tradičně se sice sušenkové máslo připravuje ze sušenek speculoos, lze ovšem použít jakékoli suché, křupavé sušenky, které se snadno drolí. Vhodné jsou třeba zázvorové sušenky nebo nějaké křehké čokoládové sušenky. Nevhodné jsou naopak vlhčí sušenky nebo sušenky s ovocem či semínky.

Zdroje informací:
Nieuwsblad.be
Evmi.nl

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat