Laďka Něrgešová prozradila recept na vláčného beránka: Ukázala i fígl, jak ho bez potíží vyklopit z formy
26. 3. 2024 V kuchyni s VIP
Beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří a uvědomují si to i ti, kteří jinak tyto svátky moc neslaví. Například moderátorka Laďka Něrgešová na sociální síti přiznala, že Velikonoce ji „moc neberou“, ale beránek ano. A rovnou nabídla jednoduchý recept, dokonce s velmi podstatnou radou.
Není jen jeden beránek
Beránek je tradiční pečivo, které je neodmyslitelně spjaté s Velikonocemi, a to především v křesťanských zemích. Jeho historie sahá hluboko do minulosti a je spojena s různými symboly a významy.
Na pečení oblíbeného velikonočního pokrmu existují různé druhy a velikosti forem, od malých po velké, od jednodílných po dvoudílné. Z nich by měl údajně jít beránek lépe vyjmout.
Mohlo by vás zajímat
Trik spočívá v sádle
Jak ovšem sdělila na svém facebookovém profilu Laďka Něrgešová, trik na snadné vyklopení beránka tkví ve vymazání formy. „Bojíte se, že mu urvete hlavu při výklopu? Namažte formu sádlem! Půjde dobrovolně a rychle!“ napsala moderátorka pořadu FTV Prima Showtime na sociální síti.
Zároveň se také podělila o to, jak na ni dopadá jarní únava a přiznala, jaký má vztah k blížícím se svátkům. „Já Velikonoce úplně nemusím, ale beránka mám ráda,“ přiznala Něrgešová. „Mám pro vás beránka, který je tak jednoduchý - prostě mrsk, mašle a je to,“ dodala s úsměvem. Že si nevymýšlela, dokazuje video s postupem, jak na skvělou sladkou dobrotu.
Moderátorka nebo pekařka
Něrgešová se o své kulinářské umění dělí se svými sledujícími na Facebooku pravidelně. Velikonocům se věnovala již v příspěvku o přípravě jidášů nebo slaných koláčů. Její svatomartinské rohlíčky, které představila vloni, měly také velký úspěch a populární moderátorka, známá například z pořadu Farmář hledá ženu, se za ně dočkala mnoha pochvalných komentářů.
Velikonoční beránek Laďky Něrgešové
Na přípravu rychlého a snadného receptu budete potřebovat: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g tvarohu ve vaničce, kůru z 1/2 citronu, 180 g másla, 2 cl tuzemáku, 220 g pologrubé mouky, prášek do pečení, lžičku soli a sádlo.
Jak na to?
- Do mísy dejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Vše promíchejte.
- Přidejte tvaroh, nastrouhanou kůru z půlky citronu, rum a rozpuštěné máslo. Opět promíchejte.
- Do druhé misky nasypejte mouku, prášek do pečení a sůl. Rukou promíchejte a vsypte do mísy se směsí s vejci. Stěrkou pečlivě zamíchejte do hladké hmoty.
- Formu na beránka vytřete sádlem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě, předehřáté na 180 stupňů, zhruba 55 minut. Propečení zkontrolujte špejlí.
- Po upečení a vyklopení z formy nechte beránka vychladnout, pocukrujte, přidejte mašli a máte hotovo.
Náš tip: Připravit si vynikajícího velikonočního beránka můžete také podle našeho videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se… Číst více
Javorový sirup
Javorový sirup je sladidlo, získávané z mízy javorů navrtáním kmenů a zachycováním vytékající šťávy. Je jedním z tradičních severoamerických výrobků,… Číst více
Rybíz má pestrou paletu využití. Z bílého můžete mít skvělé víno
Rybíz je typicky letní ovoce. Je to bobulové ovoce, rostoucí v drobných hroznech. Jeho pikantní nakyslá chuť jej činí atraktivním pro kuchyňské… Číst více
Jak skladovat a zpracovat maliny? Pochutnáte si na nich i v zimě. V mrazničce vydrží až 8 měsíců
Maliny jsou velmi oblíbené letní bobulovité ovoce. Dozrávají koncem června a v červenci. Nutričně jsou hodnotnější plody planě rostoucích rostlin. … Číst více
Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
Kdy a jak dlouho kvete černý bez? Na co je dobrý sirup z květů černého bezu? Co léčí? Jak využít květy černého bezu? Jak se dělá sirup z černého… Číst více
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Jen tři suroviny stačí k tomu, abyste vytvořili… Číst více
Jak používat květy a listy sedmikrásek. Oblíbené sirupy s léčivou silou a jedlé květy na talíři
Co sbíráme Na jaře sbíráme nejen květy s krátkou stopkou, ale i mladé listy, které používáme do salátů. Podle Encyklopedie léčivých rostlin (George… Číst více
Jak připravit kopřivový sirup. Oblíbené recepty na jednoduchý sirup zastudena i na sirup připravený vařením
Kopřiva - nepříjemná na dotyk i ceněná v lékárničce Kopřiva je vytrvalá a houževnatá rostlina, které se v přírodě raději vyhneme. I když jsou její… Číst více
Exotické ovoce od A do Z, díl II.: Jak chutná pithaya a čím jsou zvláštní baby banány?
Teplé slunné dny lákají ven a k chuti přijde… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Svatomartinské rohlíčky Laďky Něrgešové krásně voní rumem: Nejezte je teplé, varuje oblíbená moderátorka
Na co nezapomenout při přípravě beránka? Kromě osvědčeného receptu je třeba dobře vymazat formu a ozdobit ho podle fantazie
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Přečtěte si Zobrazit více
Jidáše: Tradiční velikonoční pečivo je vláčné a nadýchané, podává se potřené ingrediencí, která údajně brání hadímu uštknutí
Pět variant velikonočního beránka: Z lehkého ořechového těsta je nadýchaný, ze šlehačkového pak nádherně vláčný
Upekli jsme beránka podle receptu Josefa Maršálka: Postup byl snadný, beránek úžasně vláčný a skvěle se vyklopil z formy