Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laďka Něrgešová ví, jak připravit nadýchaného velikonočního beránka.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty.cz / koláž Toprecepty.cz

Beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří a uvědomují si to i ti, kteří jinak tyto svátky moc neslaví. Například moderátorka Laďka Něrgešová na sociální síti přiznala, že Velikonoce ji „moc neberou“, ale beránek ano. A rovnou nabídla jednoduchý recept, dokonce s velmi podstatnou radou.

Není jen jeden beránek

Beránek je tradiční pečivo, které je neodmyslitelně spjaté s Velikonocemi, a to především v křesťanských zemích. Jeho historie sahá hluboko do minulosti a je spojena s různými symboly a významy.

Na pečení oblíbeného velikonočního pokrmu existují různé druhy a velikosti forem, od malých po velké, od jednodílných po dvoudílné. Z nich by měl údajně jít beránek lépe vyjmout.

Trik spočívá v sádle

Jak ovšem sdělila na svém facebookovém profilu Laďka Něrgešová, trik na snadné vyklopení beránka tkví ve vymazání formy. „Bojíte se, že mu urvete hlavu při výklopu? Namažte formu sádlem! Půjde dobrovolně a rychle!“ napsala moderátorka pořadu FTV Prima Showtime na sociální síti. 

Zároveň se také podělila o to, jak na ni dopadá jarní únava a přiznala, jaký má vztah k blížícím se svátkům. „Já Velikonoce úplně nemusím, ale beránka mám ráda,“ přiznala Něrgešová. „Mám pro vás beránka, který je tak jednoduchý - prostě mrsk, mašle a je to,“ dodala s úsměvem. Že si nevymýšlela, dokazuje video s postupem, jak na skvělou sladkou dobrotu.

Moderátorka nebo pekařka

Něrgešová se o své kulinářské umění dělí se svými sledujícími na Facebooku pravidelně. Velikonocům se věnovala již v příspěvku o přípravě jidášů nebo slaných koláčů. Její svatomartinské rohlíčky, které představila vloni, měly také velký úspěch a populární moderátorka, známá například z pořadu Farmář hledá ženu, se za ně dočkala mnoha pochvalných komentářů

Velikonoční beránek Laďky Něrgešové

Na přípravu rychlého a snadného receptu budete potřebovat: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250 g tvarohu ve vaničce, kůru z 1/2 citronu, 180 g másla, 2 cl tuzemáku, 220 g pologrubé mouky, prášek do pečení, lžičku soli a sádlo.

Jak na to?

  1. Do mísy dejte vejce, cukr a vanilkový cukr. Vše promíchejte.
  2. Přidejte tvaroh, nastrouhanou kůru z půlky citronu, rum a rozpuštěné máslo. Opět promíchejte.
  3. Do druhé misky nasypejte mouku, prášek do pečení a sůl. Rukou promíchejte a vsypte do mísy se směsí s vejci. Stěrkou pečlivě zamíchejte do hladké hmoty.
  4. Formu na beránka vytřete sádlem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě, předehřáté na 180 stupňů, zhruba 55 minut. Propečení zkontrolujte špejlí.
  5. Po upečení a vyklopení z formy nechte beránka vychladnout, pocukrujte, přidejte mašli a máte hotovo.

Náš tip: Připravit si vynikajícího velikonočního beránka můžete také podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více