Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na oblíbené Míša řezy? Dejte je do skleničky a podávejte na party nebo dětem na svačinku!

Máte v těchto dnech náladu na pečení a chcete vyzkoušet něco nového, ale do velkého experimentování se vám nechce? Řešením je možná použít klasiku v netradiční formě. Míša řezy ve skleničce. Chuť našeho dětství, v moderní úpravě současnosti. Nic nepřijde nazmar, dokonce ani použité zavařovačky ne. Nechte se nalákat!

Míša jako úplatek

Když jsem naposledy připravovala tento dezert, nakoukla jsem trochu do historie a s překvapením zjistila, že mražený Míša je s námi už 60 let! Tahle dobrota totiž vznikla v roce 1962 v pražské továrně Laktos. Původně měla ale zmrzlina tvar kvádru a byla zabalená v pergamenovém papíru s obrázkem bílého ledního medvěda. Na přelomu 60. a 70. let se přesunula výroba do Zdounek u Kroměříže, kde Míša získal dnešní podobu. Tvarohový nanuk na dřívku, pěkně politý čokoládovou polevou. Kombinace, které málokdo odolá. Není divu, že v průběhu let chytré hospodyňky vymyslely i pečený dezert, Míša řezy. Klasika, kterou kdysi v mé bývalé redakci velmi milovala moje šéfová a my jsme tak Míša řezy používali jako návnadu pro lepší náladu. Takový malý sladký úplatek. Zabralo to pokaždé! 

Jelikož mě baví experimentování v kuchyni a baví mě taky dezerty, na které je ze všech stran dobře vidět, zkusila jsem "nacpat" Míša řezy do skleničky. Na slavnostní příležitosti, třeba oslavy vysvědčení nebo jakékoliv jiné party, jsou dobroty ve sklečničce jak stvořené. Nejen, že hezky vypadají a můžete tak pohoštění servírovat nápaditě, ale taky můžete bez obav využít prázdné (pochopitelně, že důkladně vymyté) zavařovačky. Není potřeba mít doma žádné luxusní vybavení. Naopak, bude zábava, když nebudou všechny skleničky stejně vysoké a široké. Na stole to vytvoří pestrou mozaiku.  

Tak, nalákala jsem vás doufám už dost, tady je recept na Míša řezy ve skleničce. Co budete potřebovat? Na 7 skleniček je potřeba na těsto: 6 vajec, 5 lžic horké vody, 6 lžic moučkového cukru, 6 lžic polohrubé mouky, 5 zarovnaných lžic kvalitního kakaového prášku, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva a 6 lžic slunečnicového oleje. Na krém si pak připravte 300 g tučného tvarohu pokojové teploty (raději použijte tvaroh ve vaničce), 160 g změklého másla a 100 g moučkového cukru. Na polevu postačí jakákoliv kvalitní hořká čokoláda a trochu kakaového (nebo běžného) másla. 

Jak na to? Nejříve je potřeba upéct korpus. Na ten smíchejte všechny suché suroviny. Zvlášť prošlehejte vejce s moučkovým cukrem a postupně do nich vešlehávejte 5 lžic horké vody. Opatrně vmíchejte suchou směs a slunečnicový olej. Hotové těsto vlijte plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut. Upečený korpus nechte zcela vychladnout a poté z něj pomocí skleniček vykrojte kolečka. Zbytky a odkrojky těsta nevyhazujte. Ještě si řekneme, co s nimi!

 
Na krém vyšlehejte změklé máslo s tvarohem a cukrem. V dietnější verzi lze samozřejmě máslo vynechat. Do skleničky dejte vždy kolečko korpusu a na to přidejte část krému. Přiklopte opět korpusem a navrstvěte zase krém. Naplněné skleničky nechte dvě hodiny ztuhnout v lednici. Pak ve vodní lázni nebo v mikrovolnce rozpusťte čokoládu, přidejte kousek másla (asi 20 g) a vymíchejte. Polevou přelijte dezert a opět nechte ztuhnout a pak podávejte. 
 
Moje tipy na závěr: 
  1. Čokoládu na přelévání je opravdu lepší "naředit" máslem, případně smetanou. Jde o to, aby následně v lednici neztuhla úplně, pak by se hostům do skleniček hůř "dobývalo", respektive skoro by to nešlo. Tuhle část tedy doporučuji nepodcenit. Anebo, pokud nechcete do čokolády přidávat tuk, pak servírujte dezert ještě ne zcela ztuhlý!
  2. Co se týká zbytků odkrojeného korpusu, ty určitě najdou uplatnění. Já si je schovávám do mrazničky, stejně jako třeba zbytky perníku na plech, kterého obvykle upeču víc, než sníme. Pak lze někdy právě z těchto zbytků vytvořit jakýkoliv rychlý dezert do skleničky. Stačí dát kousky těsta do poháru, pokapat šťávou z kompotu, přidat pudink a ovoce a je to! Anebo se tyhle odkrojky skvěle hodí na takzvaná dortová lízátka, neboli cake pops. A konečně, rozdrobené těsto se dá použít taky jako posypka zmrzlinového nebo pudinkového poháru.
  3. Míša řezy jsou v této podobě skvělou svačinkou, kterou lze dětem zabalit i do školy. Zkrátka jen skleničku zašroubujte a dáte do aktovky. Děti získají ve svačince cenné bílkoviny z tvarohu a navíc si ještě smlsnou na čokoládě.

Zdroje informací:
web idnes.cz: Tvarohový Míša je český unikát
web www.zmrzlina-misa.cz

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více