Kokosové mléko

LuciePe Kuchařka:

Doba přípravy: 30 minut PT0H30M 3 porce Nápoje 8 názorů

57

Suroviny

200 g kokosu
(z celého ořechu zbaveného skořápky a tvrdých částí nebo strouhaný kokos)
600 ml horké vody
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Celý kokos zbavíme skořápky, očistíme a kousky nalámeme do mixovací nádoby. Pokud používáme už zakoupený strouhaný kokos, stačí ho jednoduše nasypat do nádoby. Zalijeme horkou vodou a důkladně promixujeme na kašovitou hmotu.

  2. Přes plátýnko v sítku přelijeme do mísy a důkladně vymačkáme.

  3. Výsledné mléko můžeme rovnou vypít nebo ho použít pro přípravu dalších pokrmů a nápojů.

Poznámka

Píši „mléko“, ale samozřejmě nemyslím pravé kravské mléko, ale nápoj připravený z kokosu. Tuto tekutinu si můžete koupit již hotovou v konzervě v obchodě nebo si ji jednoduše vyrobit za pár minut doma. Potřebovat budete pouze dvě suroviny a k tomu dobrý mixér a kus látky. Výsledné mléko skladujte v lednici. Nelekněte se, když se na hladině vytvoří tvrdá krusta. To je kokosový tuk, který můžete použít třeba na pánev pod palačinky nebo asijská jídla, případně si ho namazat na tělo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kokosové mléko

  • LuciePe LuciePe(autorka receptu)

    casino: Ne, nepletu, tady je odkaz na ta doporučení. http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/
    Neříkám, že s těmi doporučeními úplně souhlasím, jen že prostě považuji za lepší zdroje tuku spíš oříšky a semínka než kokos.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: neplete, neplete, je to tak, u palmového je navíc ekologické hledisko;-)
    http://blog.kaloricketabulky.cz/2014/09/mudr-marie...

    Odpovědět

  • casino casino

    LuciePe:
    No a nepletete si KOKOSOVÝ tuk s PALMOVÝM tukem:-?

    Odpovědět

  • LuciePe LuciePe(autorka receptu)

    drakoska: Tak ono je hlavně hrozně individuální, co je a není pro koho zdravé. Když se porovnává sádlo a kokosový tuk, tak je asi jasné, co je zdravější, resp. já osobně na sádle nic zdravého nevidím, ale v jinak pestrém jídelníčku se občas objevit může. Já měla na mysli spíš to, že oficiální výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR řadí kokosový tuk na stranu tuků, které by se měly omezovat. Já s tím sice moc nesouhlasím, ale zase není kokosový tuk něco, čemu bych dávala přednost před semínky a oříšky, což je pro mě příklad zdravého zdroje tuků ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    drakoska: Ono aj veda kráča vpred a má nové možnosti výskumu, teda zistí aj to, čo sa ešte pred pár rokmi zistiť nedalo. ;-)

    Odpovědět

  • drakoska drakoska

    LuciePe: Ale člověk vůbec dnes neví, co je a není dobré a zdravé :-). Donedávna mluvili o sádle, jako o největším svinstvu a ejhle, jak ho dnes vzali na milost :-)

    Odpovědět

  • LuciePe LuciePe(autorka receptu)

    drakoska: Ano, když se mléko zchladí, tak nahoře ztuhne vrstva kokosového tuku. Já bych byla s vyjádřením že je kokosový tuk velmi zdravý, opatrná. Ale dá se v kuchyni využít na lecos, třeba do Asijské kuchyně pod maso, pod palačinky, do granoly... Já si ho i ráda mažu v zimě na ruce.

    Odpovědět

  • drakoska drakoska

    No a kamarádka mi řekla, že když se uleží to mléko, tak z vrchu můžeme sbírat kokosový tuk, který je velmi zdravý. Nevím, ještě jsem to nezkoušel :-)

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo