Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rumové pralinky jsou pro mnohé až kultovní cukrovinkou. Čokoládové bonbony s cukrovou krustou, po jejímž rozkousnutí se vám v ústech rozlije lahodná rumová náplň, zbožňuje již několik generací. Opravdu chutnají jinak než v minulosti? A kolik byste jich museli sníst, abyste se po nich opili?


Je v rumových pralinkách rum?

Rumové pralinky patří k nejslavnějším českým čokoládovým bonbonům. Bonbony se stejnou náplní nikde jinde nenajdete, vždyť chuť jim dodává česká specialita mezi rumystarý dobrý „tuzemák“. Možná i proto jsou pralinky oblíbenou sladkostí mezi muži, a to i přesto, že rum samotný v nich téměř není.

I když by si to někteří možná přáli, nebo v to stále ve skrytu duše doufají, rumové pralinky opravdu nejsou naplněné čistým rumem, ale jen cukrovým roztokem ochuceným rumovou trestí s kapičkou rumu. Rum celkově tvoří méně než 1 % v celkovém složení pralinek. Proto ani nemusí být na etiketě uveden. Po jejich konzumaci tak můžete klidně s čistým svědomím usednout za volant, i kdybyste snědli celou krabičku.

Příběh slavné cukrovinky

Historie pralinek je spojována se slavnou českou továrnou na čokoládu Orion, která vznikla na pražských Vinohradech a sahá až do konce 19. století. Pralinky jsou ovšem mnohem mladší. S jejich výrobou se ani nezačalo v Praze, ale na Moravě, v závodě Zora Olomouc, kde se vyrábějí dodnes. První zmínky o pralinkách pocházejí z roku 1965, i když podobné bonbony možná existovaly dříve.

Možná si z dob socialismu pamatujete i na likérové lahvičky obsahující brandy, slivovici, apricot, sherry a vodku. Tyto luxusní „bonbošky“ se často dávaly jako dárek při výjimečných příležitostech. To pralinky byly víc určené k běžnému mlsání. Zatímco dnes stojí mezi 30-40 Kč, v osmdesátých letech jste si je mohli koupit za pouhých 5 Kčs.

Jak drží rum v pralinkách?

Pokud jste někdy přemýšleli, jak je možné, že rumová náplň v čokoládové vrstvě vydrží a nevyteče ven, je to právě díky cukrové vrstvě. Cukrový roztok s rumovou příchutí se nejprve nalije do škrobových forem ve tvaru pralinek a jeho povrch se popráší vrstvičkou škrobu, aby tekutina držela potřebný tvar. Tekutina pak pomalu zraje, čímž krystalizuje, takže se vytváří sladká křupavá krusta.

Během krystalizace se musí ještě tekuté jádro pralinek několikrát otočit, aby byla krusta na jejich povrchu všude stejně silná. Tento proces trvá zhruba čtyřiadvacet hodin, k otáčení dochází asi jednou za šest hodin. Hotové cukrové pralinky se pak už jen máčí v čokoládě.

A co takhle místo rumu slivovice?

Mnoho pamětníků říká, že původní pralinky se s těmi dnešními nedají vůbec srovnávat. V minulosti prý byla náplň mnohem lepší, nebyly prý tak přeslazené a chuť rumu byla mnohem intenzívnější. Dokonce prý i samotný rum obsahovaly. Dnes si je ale můžeme vychutnat i s příchutí naší další typické lihoviny, tentokrát moravské slivovice. Máte-li ale rádi retro, podívejte se do naší galerie pod hlavní fotkou a zavzpomínejte na to, jak pralinky vypadaly dříve. 

Zdroje informací: 
server Vitalia.cz 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

DaniHe

25. 11. 2023 11:48

duslik: Zvláštní já je tak jím stále a jde to. Tedy teď už ne, protože končí výroba.

duslik

22. 6. 2022 11:11

Jako dítě jsem je měla ráda. Vždycky jsem ocucala čokoládu a pak jsem nechala prosakovat trest cukrem, což u těch dnešnich nejde. Je to stejné jak s hořickymi trubickami. Jako děti jsme je vždycky oloupaly a pak nám zbyla jen napl v délce trubičky. To už také nejde. Dokonce jsem si je koupila ve Vimperku, kde je dělají podle původního receptu a také nešly oloupat.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat