Australské sušenky byly původně určeny pro vojáky, dnes patří mezi oblíbené cukrovinky a takhle jednoduše se dělají
1. 7. 2022 Vaření
Australské sušenky anzac nejsou u nás úplně neznámé. Nejsou to ovšem jen tak nějaké sušenky, ale mají konkrétní význam. A kromě toho jsou naprosto výborné. Připravte si je podle našich tipů.
Jaký význam mají sušenky Anzac
Nejprve je třeba říci, že ANZAC je zkratka: Australian and New Zealand Army Corps, což znamená Armáda Austrálie a Nového Zélandu. Takzvaný ANZAC Day se slaví 25. dubna a je jedním z nejvýznamnějších australských národních svátků. V tento den proběhly první a velmi krvavé velké boje (vylodění v Gallipoli), kterých se zúčastnily australské a novozélandské jednotky během první světové války.
Sušenky vznikly právě během 1. světové války, kdy je pekly manželky vojáků a ženské spolky a posílaly vojákům na frontu. Jsou totiž trvanlivé a jen tak se nezkazí. Bylo potřeba, aby zůstaly čerstvé po celé týdny, než dorazí k vojákům v zámoří. Traduje se, že původní sušenky Anzac byly tvrdé jako kámen. Někteří vojáci je rozemleli a použili na kaši. Tyto „vojenské“ sušenky, jak se jim říkalo, se staly velmi populárními a voní dál nejen v australských a novozélandských kuchyních.
Podle jiných informací se mělo původně jednat skotský recept, který vylepšili obyvatelé města Dunedin na Novém Zélandu. Profesorka Helen Leach z Otago University se domnívá, že nejspíše tyto sušenky upekly ženy doma, ale proto, aby uspořádaly finanční sbírku pro vojáky. Termín „sušenka ANZAC“, jak je vnímán dnes, se ujal až po válce.
Profesorka se také zmínila, že první veřejné použití jména Anzac v receptu bylo v reklamě v 7. vydání knihy St Andrew's Cookery Book (Dunedin, 1915). Ovšem jednalo se o dort, ne sušenku. Zajímavé také bylo, že recept neobsahoval údaje k postupu a předpokládalo se, že čtenář bude vědět, co má dělat. Recept na „Anzac Biscuits“ se objevil ve War Chest Cookery Book (Sydney, 1917). V tomto podání vypadala ale sušenka zcela jinak. V uvedené kuchařce se dnešní sušenka Anzac objevila s názvem „Rolled Oats Biscuits. Název Anzac a dnešní receptura se objevila až v 9. vydání knihy St. Andrew's Cookery Book (Dunedin, 1921) pod názvem „Anzac Crispies“ a později „Anzac Biscuits“. Sice je vše trochu zamotané, ale tyto sušenky se právem řadí po bok takového dezertu jako je Pavlova.
A po čem sušenky ANZAC voní? Jedná se o pochoutky s ovesnými vločkami, kokosem a zlatým sirupem. Mají máslovo-karamelovou chuť a jsou hezky křupavé. Zlatý sirup má jantarovou barvu, konzistenci medu a karamelovou příchuť. Jako za tuto ingredienci náhradu můžete zkombinovat melasu a med v poměru 1:3.
Velmi se diskutuje o tom, jestli mají být Anzac sušenky křupavé nebo ne. Podle všeho je správná podoba taková, že mají být zvenku křupavé a uprostřed měkké.
Žraločí ploutve i klokaní steaky byste mohli ochutnat v Austrálii! U protinožců ale kromě lokálních specialit jedí trochu podobně, jako ve Velké Británii. Ostatně, královna Alžběta II. je vládkyní i…
Jak připravit sušenky Anzac
Na přípravu Anzac sušenek budete potřebovat 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek kokosu, 1/2 hrnku třtinového cukru, ¼ hrnku cukru moučka, 125 g másla, lžíci zlatého sirupu, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 1 lžičku sody bikarbony a 1 lžíci horké vody.
Jak na to? Rozehřejte troubu na 170°C. V míse smíchejte všechny suché ingredience, včetně citronové kůry. Do hrnce dejte máslo spolu se sirupem, aby se za mírné teploty rozpustilo. V hrnku smíchejte vařící vodu se sodou a pak spojte všechny ingredience. Vytvarujte kuličky a dejte je na plech s pečicím papírem tak, aby kolem sebe měly místo. Kuličku zploštěte vidličkou. Pečte dozlatova. Trvá to zhruba deset minut.
Se sušenkami si můžete pohrát a vytvořit různé varianty. Do těsta můžete přidat kakao, jindy zase mandle, nebo sušené brusinky. Vyzkoušejte třeba i tyto sušenky bez mléka a vajec.
Zdroje informací:
https://hillsdistrictmums.com.au/anzac-biscuits-chewy-or-crunchy/
https://www.womensweeklyfood.com.au/recipes/best-anzac-biscuits-recipe-28575
https://www.recipetineats.com/anzac-biscuits-golden-oatmeal-cookies/
https://www.australanka.cz/2020/04/anzac-day-anzac-susenky.html
https://nourishmagazine.co.nz/anzac-biscuits/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 17 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Apríla si z lidí dělají i světoznámé firmy: Dokazuje to burger pro leváky, čokoládová majonéza nebo nápoj zvyšující IQ
7 receptů na bábovku pro všední i sváteční den. Přehled jednoduchých postupů, které podle video návodu hravě zvládne i začátečník
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře
4. 7. 2022 15:27