Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladké léto s Josefem Maršálkem: Jak na dokonalé tvarohové knedlíky? Použijte dost zralé ovoce a nechte v něm pecku!
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka

Léto je časem ovocných knedlíků. Ty nejsnazší jsou tvarohové. Cukrář Josef Maršálek nám v dalším díle speciálního letního seriálu poradil, jak na ně, aby byly vláčné a jemné a chutnaly fantasticky.

Tvarohové knedlíky snadné na přípravu

Tvarohové knedlíky patří v záplavě ovocných knedlíků asi k nejoblíbenějším, nejvděčnějším a také nejjednodušším. Přesto je při jejich přípravě nutné dodržet pár zásad, aby se opravdu povedly, byly dokonale vláčné a nadýchané a nápadně se tvrdostí nepodobaly golfovým míčkům. Často se v mnoha receptech říká, že do tvarohových knedlíků patří jen tvaroh z alobalu, neboť ten z vaničky je příliš řídký. Josef Maršálek ale pro Toprecepty.cz tento mýtus vyvrací: „Určitě se dá použít i tvaroh z vaničky. Vůbec ale není nutné přidávat mnoho vajec, neboť tvaroh je plný bílkovin stejně tak jako vaječný bílek.“

Množství tuku v tvarohu velkou roli nehraje, obvykle se ale používá zlatá střední cesta – tvaroh polotučný. Pokud si hlídáte linii, neuděláte chybu s nízkotučným, lahodnější chuť ovšem zajistí tvaroh plnotučný. Vajíčka nevybírejte příliš velká, způsobilo to  příliš řídké těsto volající po zahuštění moukou. Místo jednoho vejce můžete použít i dva žloutky. S nimi jsou knedlíčky lahodnější, těsto krásně nakypří a dodají mu hezčí barvu. Pokud byste si chtěli pojistit nadýchanost, můžete tvaroh a mouku/krupičku smíchat jen se žloutkem a do těsta pak vmíchat nakonec dotuha ušlehaný sníh z bílků.

Čím zahustit těsto na knedlíky?

Předností tvarohových knedlíků je, že si vystačíte s pár ingrediencemi. Kromě tvarohu už potřebujete jen vejce, mouku a trochu soli. Josef Maršálek radí: „Na zahuštění stačí hrubá mouka, případně dětská krupice.“ V Rakousku se často připravují knedlíky neplněné a tvaroh se v nich zahušťuje pouze strouhankou. Strouhanka do sebe výborně vstřebává vlhkost tvarohu, knedlíky se pak nerozváří a jsou krásně vláčné a nadýchané. Navíc se pak v osmažené strouhance ještě obalují, což jim dodává na křupavosti i dokonalosti.

Mouky nebo krupičky zpočátku přidejte na 250 g tvarohu zhruba 150 g. Pokud by se těsto stále příliš lepilo, můžete ještě trochu přisypat. Raději ale se zahušťováním šetřete, knedlíky by pak byly příliš gumové. Cukr se do těsta buď vůbec nepřidává, nebo jen nezbytné minimum . „Nešetřete naopak solí, ta zvýrazní nejenom tu sladkou chuť ale i chutě ovocné,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz Josef Maršálek a dodává, že nesmíme zapomenout nakonec hotové knedlíky vždy polít horkým máslem a dobře ocukrovat.

Knedlíky za pár minut

Josef Maršálek dále radí: „Před dalším zpracováváním nechejte těsto odležet, hrubá mouka nasákne vlhkost a těsto se stane pružnějším a také tužším.“ Takže, pokud se vám zdá těsto řídké, ještě neházejte flintu do žita. Nejdříve je nechte odležet a až pak s ním pracujte. Odleželé tvarohové těsto by se mělo zpracovávat rychle. Pokud byste je hnětli dlouho, uvolnil by se lepek, což by způsobilo onu nechtěnou „gumovitost“ knedlíků.

Zatímco budete balit ovoce do těsta, přiveďte si v hrnci k varu dostatečné množství mírně osolené vody. Knedlíky připravujte nejlépe tak, že si z těsta odkrojíte stejně velké kousky, z každého pak na pomoučeném vále vytvarujete placičku a do ní zabalte ovoce. Spoje stiskněte k sobě a zahlaďte, aby byly knedlíky krásně kulaté. Knedlíky můžete, ale nemusíte vařit v úplně vroucí vodě, stačí jen teplota těsně pod bodem varu. Při mírném varu je budete mít hotové za cca 10 minut. Pak je vyjměte a nechte okapat.

Jak vylepšit ovoce v těstě?

Josef Maršálek doporučuje použít do knedlíků dostatečně zralé ovoce: „Čím zralejší ovoce zvolíte, tím více chuti dostanete. U meruněk a švestek je dobré klidně nechat pecku uvnitř ovoce, díky vaření se uvolní některá aromata z jádra a ovoce dostane mnohem zajímavější chuť, než pokud naplníte vnitřek ovoce cukrem či marcipánem.“ Dokonalého spojení dosáhnete nejen tehdy, když knedlíky zalijete máslem a posypete cukrem, ale navíc přidáte strouhaný tvaroh nebo kysanou smetanu. Na posypání se rovněž hodí osmažená strouhanka.

„Knedlíky můžete polévat i takzvaným žahourem, což je rozvařené ovoce s trochou cukru, někdy zahuštěné kukuřičným škrobem,“ říká pro Toprecepty.cz Josef Maršálek a nakonec připojuje zajímavý tip: „Určitě experimentujte i s kořením, léto si o bylinky doslova a do písmene říká. Borůvky s tymiánem, jahody s bazalkou, meruňky a broskve s rozmarýnem či kardamonem.“

Tvarohové knedlíky podle Josefa Maršálka

Pokud jste na knedlíky dostali chuť, zkuste si je rovnou připravit podle receptu Josefa Maršálka. Tady je! Budete potřebovat: 500 g plnotučného tvarohu v kelímku, 30 g cukru krupice, 4 g soli, 1 vejce M, 250 g hrubé mouky, 1 kg ovoce (meruňky a jahody), moučkový cukr, zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo. 

Postup: Do mísy odvažte tvaroh, smíchejte ho s cukrem, solí a vajíčkem a poté přidejte hrubou mouku. Zamíchejte stěrkou a nechte alespoň 10 až 15 minut odpočinout. Jednotlivé kousky ovoce obalte tenkou vrstvou těsta, můžete lehce podsypat hrubou moukou, pokud se lepí. Knedlíky ihned vkládejte do většího množství osolené vařící vody a vařte asi 10 minut. Poté, co vyplavou, jsou hotové. Opatrně je vyndejte děrovanou lžící do mísy a pokapejte máslem, aby se neslepily. Podávejte je pocukrované, zalité rozpuštěným máslem a dozdobené zakysanou smetanou. Nejlepší jsou právě uvařené, horké a čerstvé.

Náš tip: Všechny díly seriálu Sladké léto s Josefem Maršálkem najdete zde.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více