Pečeme s Ivou: Znáte meteník? Kynutý slaný koláč se může stát lákavým občerstvením i hlavním jídlem
28. 7. 2022 Vaření
Úžasně voňavý slaný kynutý koláč meteník je dobrotou mnoha chutí. S kysaným zelím v těstě a voňavým uzeným masem na povrchu se stal v mnoha rodinách oblíbenou dobrotou. Vyzkoušejte, a třeba se zařadíte mezi ty, kteří meteník pečou rádi a pravidelně!
Když pekařka promluví...
Meteník pochází ze Slovenska a snad každá rodina, ve které se peče, má trochu jiný recept, který je často řazen k jejich rodinnému stříbru. Základem meteníku je vždy kynuté těsto s kysaným zelím, dochucené uzeným – buď v těstě zamíchaným nebo je jím těsto před pečením poházené po povrchu. Během pečení se kousky uzeného masa neodolatelně lákavě rozvoní. Meteníík chutná teplý i studený, jako občerstvení či náhražka chleba při grilování. V zimě vás zasytí, v letním horku osvěží.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recept na meteník - suroviny a postup
Co budeme na meteník potřebovat? Těsto: 270 g vlažné vody, 1 lžička cukru, 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, asi 200 g kysaného zelí, 1-2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička soli, 15 g čerstvého droždí
Dále je třeba: sádlo na vymazání pekáčku, mletý pepř a 150-200 g uzeného bůčku na posyp těsta
Na potření po upečení: 3-4 stroužky česneku, 2 lžíce vody, 4 lžíce oleje
Jak budeme postupovat? Je to opět velmi snadná práce. V připravené vlažné vodě rozmícháme cukr s droždím a necháme chvilku stát. Zatím dobře vymažeme povoleným sádlem pekáček, ve kterém později meteník upečeme. Uzený bůček nakrájíme na drobnější kostičky, zelí propláchneme vodou, necháme okapat a nakrájíme na kratší kousky. K drožďové vodě přidáme mouky, sůl, kmín a zelí. Umícháme měkké těsto, které ihned urovnáme do pekáčku. Srovnané těsto v pekáčku posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a meteník necháme dobře nakynout (30-60 minut, podle okolního tepla). Vložíme do vyhřáté trouby (190-210 °C) a upečeme – přibližně 40 minut, dočervena. Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.
Drobečky z ošatky
- Syrové těsto je vlhké a opravdu lepí. V pekáčku ho urovnávám lžící, kterou sem tam namočím do vody ve vedle stojícím hrnečku.
- Místo uzeného bůčku je možné použít anglickou slaninu, uzené maso nebo i škvarky.
- Do těsta můžete přidat i drobně krájenou cibuli.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 7 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 16 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Otestovali jsme smažák ze syrečků i knedlík plněný sýrem: „Festival“ smaženého sýra rozhodně stojí za návštěvu
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky