Utopenci - vyzkoušený nálev

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Vepřové maso 24 názorů

Suroviny

Na 5 kg špekáčků:
svařit 3 l vody
1 l octa (Bzenecký 8%)
12 kusů nového koření
30 ks pepřů
5 bobkových listů
3 slabé – rovné KL soli
8 slabých PL cukru
1, 5 sklenice okurek (většinou 1 nestačí)
2 sklenice kapií (čtvrtky)
nebo místo kapií 2 sklenice kozích rohů
1,50 kg cibule
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nálev z vody, octa, soli, cukru a koření svařím a nechám vychladnout. Do vychladlého sliji lák z 1 sklenice okurek (okurky se spotřebují při nakládání jak do špekáčků, tak mezi cibuli okolo špekáčků do nálevu). Taktéž sliji do nálevu lák z obou 0,7 l sklenic červených kapií, které také použijeme a spotřebujeme při nakládání. Pokud místo naložených kapií použijeme kozí rohy, s lákem z nich postupujeme stejně.

  2. 1 – 1,30 kg oloupané cibule velmi jemně nakrájím na kolečka na WS – struhadle. Tu část okurek, kterými budu plnit do zářezů ve špekáčcích, také nakrájím na WS-ce, zbytek okurek krájím na 2-3 cm klínky (nejdřív okurku rozčtvrtím a pak překrájím na klínky nebo hranolky). Kapie (čtvrtky) krájím nožem na hrubší pruhy, dávám po jednom do zářezu ve špekáčku a na menší proužky, nebo jak se povede mezi cibuli okolo špekáčků. Někdy místo kapie používám kozí rohy, pokrájené na přiměřené kousky, které plním do zářezů i okolo mezi špekáčky pro pikantnější verzi.

  3. Když mám svařený a vychladlý lák, umyté sklenice a víčka, oloupané špekáčky, oloupanou a pokrájenou cibuli a nakrájené ostatní suroviny, začnu plnit sklenice.

  4. Špekáčky prokrojím 3x, tj. udělám 3 podélné hlubší zářezy, do prostředního nacpu cibuli (a nešetřím), do jednoho krajního zářezu plátečky okurek (a nešetřím), do druhého krajního zářezu přiměřeně velký pruh kapie (nebo kus kozího rohu pro pikantnější verzi). Na dno sklenice dám trochu cibule, pak špekáčky a do mezer cibule na střídačku s okurkami a kapií na ozdobu (nebo kozí rohy).

  5. Zalijeme nálevem, zavíčkujeme a necháme v chladnu nejméně týden uležet. Tím, že jsou špekáčky 3x prokrojené, snáze a rychleji se do nich nálev vsákne.

  6. Podle svojí chuti si každý do zářezů může přidat hořčici, pepř, chilli koření a podobně, aby byly utopenci ostřejší.

Poznámka

Rozpis na 1 kg špekáčků:

0,6 l vody

0,2 l octa

3 kuličky nového koření

6 pepřů

1 bobkový list

1/2 kávové lžičky (bez kopečku), špekáčky jsou slané dost

1,5 polévkové lžíce cukru (s malým kopečkem)

1/3 sklenice okurkek (i více) + 1/3 nálevu z okurek

cca 1/2 sklenice kapií nebo kozích rohů + 1/2 sklenice nálevu z kapií (kozích rohů)

0,3 kg cibule (nebo i více, podle potřeby)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 394 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Utopenci - vyzkoušený nálev

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Majkaa: Děkuji za komentář. ;-) Receptů na špekáčky je mnoho a jsou velmi variabilní. :-D A když máte rádi pikantní špekáčky z Kauflandu, tak proč ne. Alespoň jste si pochutnali! :-8 Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Majkaa Majkaa

    Nedávno jsem dělala utopence z čili špekáčků koupených v Kauflandu, výborné:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Já vím, jen jsem si tu malou poznámečku o dokonalosti nemohla odpustit. ;-) Tak už se nezlobte, ano? :-8 No problémek jsem vyřešila po svém, a abych pravdu řekla, nepočítala jsem vůbec se zájmem o recept, je tu utopenců víc, než by si člověk myslel. Tak dík za komentář :-D a moc zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    MamlajdaD:
    No jo, no..., každej jsme nějakej, že 8-(
    Pouze jsem vám navrhl pro uživatele komfortnější řešení ;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    zdenka.s: Děkuji za krásný komentář! :-K No dokud sedím a moc se nehýbu, tak někdy i zapomínám, kolik mi je let, :-D ale běda, jak začnu něco dělat, to by jste koukala, kolik mám v těle záškodníčků, :-O a ty mně pořád někde píchají, dloubou a svádím s nimi věčný boj! Tak si z toho aspoň dělám legraci, ;-) co jiného mi zbývá. :-8 Ale ten komentář mně moc potěšil! :-K :yes: (Jen aby to nebylo tak, že mládnu příliš - že dětinštím, to prý staré babky tak někdy mají:-O:-D) No a zase si ze sebe dělám legraci, asi už jiná nebudu! ;-):-D:-D Ještě jednou děkuji za komentář, bylo to jako pohlazení! Zdravím:-K:-K

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    MamlajdaD :máme dokoce přímo ve vsi vyhlášené řeznictví, majitel si pěstuje kravičky i čuníky,celý den se pasou na louce a na mase je to znát.
    Má vlastní výrobnu,klobásy ,šunku,zabijačkové -vynikající, tak zkusím jeho špekáčky.
    Jak čtu Vaše recepty a komentáře, vidím, že jste duševně velice,velice mladá :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Myslím, že se tomu tvému postupu nedá nic vytknout, :-K do zářezů kromě zelí i okurky a cibuli, do sklenice (ke sklu) sem tam tam kousek červené kapie - jí se přece i očima :-D. Tady křimické zelí neseženu, ale měla jsem domácí od vnučky (a ona to fakt umí!;-)). To byla moje "vychytávka", to zelíčko a nálev z něj.:-D Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: královno utopenců - jak s tím zelím? už jsem taky dělala, s Křimickým zelím, zelí i s nálevem + doplnila oblíbeným nálevem na utopence, zelí nacpala do zářezů i mezi buřty...dobré to bylo, to jo, ale máš ještě nějakou jinou vychytávku?

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    casino: Dík za komentář. :-K Psala jsem ten recept hned po skončení práce s nakládáním utopenců, dokud jsem měla v paměti všechny podrobnosti. ;-) A napsala jsem to tak, jak jsem to dělala, protože jsem skoro stejný postup dělala v létě a všem chutnalo (to jsem dělala z 3 kg a dělala jsem část i se zelím, ovšem domácím a výborným). Ale nálev jsem dělala stejným způsobem. Prostě nikdo není tak dokonalý, aby to hned napsal jak se patří. :-O Vy možná ano? ;-):-8 Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    MamlajdaD: ano, máš můj obdiv:-K
    Zdenka.s s tou "starou osobou" :-O...bude hůř:-D

    Odpovědět

  • casino casino

    MamlajdaD:
    No, bych to pojal opačně ;-)
    Vložit rcp na 1kg a každý si už poradí i se sprostou násobilkou :-)
    A dokonce i bez trojčlenky, že :-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    zdenka.s: Až budete moct koupit nějaké lepší špekáčky, tak se do toho pusťte (tedy pokud máte občas rádi utopence), ono to není vlastně vůbec složité. Nemám ráda překyselené utopence, to pak člověk pro samý ocet neví, co vlastně jí, dělám nálev kyselý asi tak jako na okurky. Ale to si musí každý udělat podle své chuti, někdo si prostě ocet třeba přidá. Nám to chutná takhle:-D;-). Moc zdravím a ať se daří! :-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Lenunka: Děkuji za milý komentář. :-K Právě jsem do poznámky vložila rozpis na 1 kg špekáčků, snad to poslouží případným zájemcům jako přibližné vodítko. Dík a zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57 a zdenka.s: Počkejte, až se vám bude blížit osmdesátka, jako mně, pak si budete říkat, že jste "tenkrát" vlastně byly skoro mladice. Budete říkat, jó, tenkrát, to mi ještě všechno šlo snadno. ;-):-8:-D:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    zdenka.s: :-O "stará osoba" no nene, je mi jen o dva roky méně...týýýjo, to mě čekaj za dva roky věci:-D:-D:-D:-K

    Odpovědět

1 2

Zapomněl/a jsem heslo