Dokonale zlatá a zdravá pokožka: Potraviny, které vám zaručí krásné i bezpečné opálení

Sezóna opalování je tady! Aby vaše pleť měla krásně nazlátlý, hnědý odstín, a zároveň byla chráněná před škodlivými účinky slunečního záření, chce to nejen kvalitní opalovací krém, ale také tu správnou výživu. Některé potraviny totiž umí opravdu zázraky!
Jak získat parádní opálení?
Sluncem políbená, zlatá, opálená pleť sluší každé ženě a vlastně i muži. Je to přirozený, dočasný doplněk, který se výtečně hodí k veselému úsměvu, nositelce či nositeli dodá sebevědomí a působí neuvěřitelně sexy. Vystavování kůže silnému slunečnímu záření s sebou ale nese riziko vzniku rakoviny kůže, proto je potřeba důsledně používat opalovací krémy s vysokými faktory a netrávit na slunci příliš mnoho času. Důležitá je při opalování také hydratace, a to nejen kvůli pokožce, ale také jako ochrana před úpalem či úžehem.
Článek z magazínu
Existují ovšem i další způsoby, jak udělat pobyt na slunci bezpečnějším a jak si zajistit, že opálená pleť bude mít krásně teplý odstín, bude zářit a vypadat svěže. Asi nepřekvapí, že mezi ty způsoby patří konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Obojí obsahuje důležité živiny a vitamíny. Co ale přesně jíst, abyste docílili kýžených výsledků?
Základem jsou potraviny s vysokým obsahem betakarotenu. Betakaroten dodává pokožce teplý nádech, ale zároveň se jedná o silný antioxidant, který pomáhá redukovat znaky předčasného stárnutí pokožky. Do vašeho jídelníčku by tak měly patřit především mrkve, batáty nebo máslová dýně. Aby byla pokožka zářivá, o to se zase postará zelená listová zelenina jako například špenát či kapusta. Regeneraci popálené a sluncem podrážděné pokožky pomáhají kvalitní bílkoviny, proto si dopřávejte vejce a čerstvé sýry, například cottage. Hydrataci pleti přinese extra panenský olivový olej.
Letní pleť bez rizika
Je známo, že slunce na naši pleť působí, i když se mu cíleně nevystavujeme, a funguje dokonce i přes oblečení nebo když se koupeme. A protože opalovací krém se nedá sníst, podpořte jeho ochranné účinky vhodnou stravou, která může pomoci snížit škodu napáchanou horkými paprsky.
Studie doktora Josepha S. Takahashiho z Institutu Petera O'Donnella Jr. při UT Southwestern z roku 2017 ukázala nejen, jaké potraviny mohou napravit poškození způsobené UV zářením, ale také to, že naše tělo produkuje enzym, který toto poškození hojí, jen v určitých časových oknech v průběhu celého dne. Jeho produkce tak může být podpořena nebo i částečně nahrazena právě konzumací vybraných potravin.
Mezi ovocem a zeleninou, která Takahashi určil jak prospěšné, jsou borůvky známé pro obrovský obsah antioxidantů. Ze stejného důvodu sem patří také květák či vodní meloun, který obsahuje antioxidant jménem lykopen (najdeme jej také v rajčatech - je to totiž přírodní červené barvivo - ovšem v melounu je ho podle Takahashiho o něco více). Pro významný obsah omega-3 mastných kyselin Takahashi doporučuje konzumovat ještě oříšky a semínka.
Pokud máte problém s tím zařadit do denního jídelníčku více čerstvého ovoce nebo zeleniny, doporučujeme z výše uvedených surovin vyrobit smoothie. Chuťově bude skvělé, osvěží vás a navíc do sebe díky jednomu nápoji dostanete vše, co je potřeba.
Témata: sezóna, mrkev, borůvky, dýně, batáty, betakaroten, zdravá výživa, jídlo a věda
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Dijonská hořčice: Dochucovadlo, které zbožňoval už francouzský král Ludvík XI. a básnil o něm i Shakespeare!
Párek nebo klobásu si bez ní někteří nedokážou… Číst více
Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Krutony ze staršího pečiva Starší, ale i čerstvé, pečivo nakrájíme na úhledné kostky o velikosti přibližně 1 cm x 1 cm. Krutony pečeme buď v troubě… Číst více
Zázrak ze sezamových semínek: Z tahini pasty vytvoříte dokonalý dresink a hodí se i do dezertů
Neobejde se bez ní pomazánka hummus ani mnoho… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mexická kuchyně dala světu perfektní plněné placky quesadillas. Takhle jednoduše se dělají
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Delikátní špagety carbonara
Přidáno před 1 hodinou

Cizrnová "pizza"
Přidáno před 2 hodinami

Pikantní rukolový salát
Přidáno před 18 hodinami

Brambory pečené v olivové hořčici
Přidáno před 23 hodinami

Cibulový salát s pažitkou
Přidáno 14. 5. 2022 16:40

Pečený květák se zálivkou a kapary
Přidáno 14. 5. 2022 16:29
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.