Dokonale zlatá a zdravá pokožka: Potraviny, které vám zaručí krásné i bezpečné opálení
13. 5. 2021 Životní styl
Sezóna opalování je tady! Aby vaše pleť měla krásně nazlátlý, hnědý odstín, a zároveň byla chráněná před škodlivými účinky slunečního záření, chce to nejen kvalitní opalovací krém, ale také tu správnou výživu. Některé potraviny totiž umí opravdu zázraky!
Jak získat parádní opálení?
Sluncem políbená, zlatá, opálená pleť sluší každé ženě a vlastně i muži. Je to přirozený, dočasný doplněk, který se výtečně hodí k veselému úsměvu, nositelce či nositeli dodá sebevědomí a působí neuvěřitelně sexy. Vystavování kůže silnému slunečnímu záření s sebou ale nese riziko vzniku rakoviny kůže, proto je potřeba důsledně používat opalovací krémy s vysokými faktory a netrávit na slunci příliš mnoho času. Důležitá je při opalování také hydratace, a to nejen kvůli pokožce, ale také jako ochrana před úpalem či úžehem.
Mohlo by vás zajímat
Existují ovšem i další způsoby, jak udělat pobyt na slunci bezpečnějším a jak si zajistit, že opálená pleť bude mít krásně teplý odstín, bude zářit a vypadat svěže. Asi nepřekvapí, že mezi ty způsoby patří konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Obojí obsahuje důležité živiny a vitamíny. Co ale přesně jíst, abyste docílili kýžených výsledků?
Základem jsou potraviny s vysokým obsahem betakarotenu. Betakaroten dodává pokožce teplý nádech, ale zároveň se jedná o silný antioxidant, který pomáhá redukovat znaky předčasného stárnutí pokožky. Do vašeho jídelníčku by tak měly patřit především mrkve, batáty nebo máslová dýně. Aby byla pokožka zářivá, o to se zase postará zelená listová zelenina jako například špenát či kapusta. Regeneraci popálené a sluncem podrážděné pokožky pomáhají kvalitní bílkoviny, proto si dopřávejte vejce a čerstvé sýry, například cottage. Hydrataci pleti přinese extra panenský olivový olej.
Letní pleť bez rizika
Je známo, že slunce na naši pleť působí, i když se mu cíleně nevystavujeme, a funguje dokonce i přes oblečení nebo když se koupeme. A protože opalovací krém se nedá sníst, podpořte jeho ochranné účinky vhodnou stravou, která může pomoci snížit škodu napáchanou horkými paprsky.
Studie doktora Josepha S. Takahashiho z Institutu Petera O'Donnella Jr. při UT Southwestern z roku 2017 ukázala nejen, jaké potraviny mohou napravit poškození způsobené UV zářením, ale také to, že naše tělo produkuje enzym, který toto poškození hojí, jen v určitých časových oknech v průběhu celého dne. Jeho produkce tak může být podpořena nebo i částečně nahrazena právě konzumací vybraných potravin.
Mohlo by vás zajímat
Mezi ovocem a zeleninou, která Takahashi určil jak prospěšné, jsou borůvky známé pro obrovský obsah antioxidantů. Ze stejného důvodu sem patří také květák či vodní meloun, který obsahuje antioxidant jménem lykopen (najdeme jej také v rajčatech - je to totiž přírodní červené barvivo - ovšem v melounu je ho podle Takahashiho o něco více). Pro významný obsah omega-3 mastných kyselin Takahashi doporučuje konzumovat ještě oříšky a semínka.
Pokud máte problém s tím zařadit do denního jídelníčku více čerstvého ovoce nebo zeleniny, doporučujeme z výše uvedených surovin vyrobit smoothie. Chuťově bude skvělé, osvěží vás a navíc do sebe díky jednomu nápoji dostanete vše, co je potřeba.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět skvělých vychytávek do kuchyně, které vám usnadní život a nestojí moc. Který šlehač se vyplatí a jak vybrat mixér?
Lehká letní jídla: Která jsou nejoblíbenější
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jáhly s dýní a žampiony
Přidáno před 37 minutami
Fazole s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí žaludky na žampionech
Přidáno před 9 hodinami
Dýňové kari s kuřecím masem
Přidáno před 10 hodinami
Žitnopšeničný chleba s psylliem a ořechy
Přidáno před 17 hodinami
Pečená zelenina s krutonky a falešným „balkánským sýrem”
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Co dokáže jahodník? Listy zlepší trávení, plody vyčistí střeva
Čtyři znamení horoskopu, která nikdy neřeknou ne alkoholu: Střelec odchází z večírku poslední, Lev tíhne k závislosti
Posílí vlasy, urychlí hubnutí a osvěží tělo: Vyrobte si zázračný kopřivový sirup!