Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šéfkuchař radí: Jak si doma připravit dokonalý Caesar salát a jak se nenechat napálit v restauraci? Tohle si hlídejte!
Zdroj: se souhlasem Lubomíra Dolejše

K létu jednoznačně patří osvěžující saláty. Mezi nejoblíbenější patří Caesar salát s delikátní zálivkou. Jak poznat ten pravý a jak si jej připravit doma, na to jsme se zeptali Lubomíra Dolejše, šéfkuchaře vyhlášené pražské restaurace DEER.


Historie salátu Caesar

Oblíbený salát se speciální zálivkou a křupavými krutony je v nabídce mnoha restaurací. Ovšem v různých variacích, které s originálním receptem mnohdy nemají nic společného. Kdo přesně vymyslel původní verzi salátu není jisté, ale pravděpodobně je autorem italský restauratér Cesare Cardini, který žil ve městě Tijuana na severu Mexika. Ten chtěl na oslavy Dne nezávislosti 4. července 1924 podávat občerstvení, jenže došly mu suroviny. Tak z toho, co měl v kuchyni, vymyslel salát, který by měl italský styl, ale chutnal by i Američanům.

Tak vznikl salát kombinující suroviny italské kuchyně, jakými jsou třeba římský salát, olivový olej a parmazán, a suroviny, jež mají v oblibě v Americe, tedy krutony, vajíčka a citronová šťáva. Později se vlivem Cesarova bratra Alexe složení salátu ještě pozměnilo. Základ ale zůstává stále stejný a měly by v něm být tyto suroviny: římský salát, opečené krutony, olivový olej, parmazán a speciální zálivka z vaječných žloutků, ančoviček, citronové šťávy, worcesterské omáčky, dijonské hořčice a olivového oleje. V některých verzích se přidává i česnek. Salát Caesar je snadný na přípravu, a když k němu přidáte ještě opečená kuřecí prsa, skvěle vás zasytí. 

Co do salátu Caesar nepatří?

Pokud si na salát chcete někam zajít, podívejte se, co je ve složení. Šéfkuchař restaurace DEER Lubomír Dolejš nám dal návod, čeho si v restauraci všímat. „V Caesar salátu musejí být hlavně římské listy, krutony z bílého pečiva, parmazán a správný dresing,“ shrnuje pro Toprecepty.cz šéfkuchař a dodává, že volitelně k tomuto základu lze přidat kuřecí maso, anglickou slaninu, krevetysýr parmazánového typu (parmegiano regiano, grana padano, gran moravia). A co v salátu naopak nemá co dělat? 

V žádném případě se v Caesaru nesmí objevit jiný salát než římský (například ledový a podobně…), jiný sýr (gouda, eidam, niva, mozzarella), nebo dokonce rajčata, okurky či paprika," varuje šéfkuchař a připomíná, že dokonalou souhru chutí tvoří právě jedinečné spojení křupavých římských listů, dresingu, krutonů a parmazánu v hlavní roli. A přesně tento salát si teď s námi můžete připravit.

Recept na Caesar salát podle Lubomíra Dolejše

Budete potřebovat: 2 římské saláty, asi 200 g krutonů z toustového chleba, 200 g kuřecích prsou, 150 g anglické slaniny a parmazán (hobliny na zdobení salátu, strouhaný do dresinku). Na dresing si připravte: 1 žloutek, 15 g citronové šťávy, 35 g dijonské hořčice a 150 ml oleje.

Jak na to? Římské listy zbavíme košťálu a důkladně propláchneme ve studené vodě, necháme odkapat a trháme na malé kousky. Na krutony použijeme toustový chléb, který nakrájíme na kostičky, ty zastříkneme olivovým olejem extra panenským, zlehka osolíme a důkladně promícháme. Následně vložíme na plechu do předehřáté trouby na 200 stupňů zhruba na 5 minut, po vyjmutí promícháme a necháme vychladnout. 

Kuřecí prsa očistíme, nasolíme a opepříme – můžeme přidat nasekaný čerstvý tymián. Opečeme zprudka na pánvi z obou stran (zatáhneme) a dáme dopéct do trouby při teplotě 120 stupňů asi na 18 minut, aby zůstala prsa šťavnatá. Parmazán nakrájíme škrabkou na hobliny na ozdobu salátu. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi orestujeme dozlatova.

Na dresing vyšleháme žloutek s citronovou šťávou, dijonskou hořčicí a olejem, který pomalu přiléváme a šleháme, vznikne nám domácí majonéza, do které přidáme jemně nasekané kapary, ančovičky, strouhaný parmazán a malou špetku pepře a soli – podle chuti.

Na co si dát při přípravě pozor?

Salát Caesar je vcelku jednoduchý, hrozí asi jen dvě věci: že zkazíte dresing nebo že vysušíte kuřecí prsa. „Při šlehání dresinku lijeme olej opravdu pomalu, aby nám dresink hezky emulgoval a vše se důkladně spojilo a nesrazilo se," radí pro Toprecepty.cz šéfkuchař Lubomír Dolejš a dodává, že je důležité mít římský salát čerstvý a propláchnutý tak, aby v něm nebyl písek či nějaký malý tvoreček.

Salát smíchejte s dresingem až těsně před podáváním, aby byl studený, křupavý a nadýchaný. Když salát zamícháme s dresinkem a nějakou dobu stojí v kuchyni, tak zvadne, je splihlý a nepůsobí čerstvým dojmem," říká šéfkuchař.

Důležité je taky dobře propečené kuřecí maso, nesmí být růžové (tzv. medium), ale také ne úplně vysušené, proto ho dopékáme na nižší teplotu. Když tohle všechno dodržíte, vznikne vám Caesar salát jak z prvotřídní restaurace. A nebo si na něj do té restaurace zajděte, teď už víte, jak poznat ten pravý!

Zdroje informací:
What's Cooking America
konzultace s Lubomírem Dolejšem z restaurace DEER

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

6. 8. 2022 02:52

:-? Tak dresing nebo dresink? :-?
Cituji z :-O www.pravopisne.cz/2019/12/dresink-x-dresing/:
"Správně je pouze varianta dresink; patří k jednomu z právě počeštěných slov, která jsme do našeho jazyka přejali. Slovo dresink je slovo zdomácnělé, proto píšeme slovo dresink s písmenem „k“ na konci. Slovo dresing je nepřípustné, jelikož není ani správně napsané v původním jazyce, správná varianta by byla dressing."

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat