Nejlepší salátové posypky: Hitem léta jsou křupavé mixy, třeba sezamové gomasio
2. 6. 2022 Vaření
Saláty křupou samy o sobě, hlavně, když si je připravíte z nějakých křehkých lístků, chcete-li jim ovšem dodat šmrnc a křupavosti ještě o trochu víc, vylepšete si je semínky nebo oříšky. Když je navíc osmažíte a doplníte solí, vytvoříte si vynikající směs, která každý salát pozvedne na vyšší úroveň.
Aby salát víc křupal
Rádi byste do jídelníčku propašovali aspoň na léto trochu víc zeleniny? Nejlepší je to samozřejmě ve formě salátů. Dochutit salát, aby uspokojil i ty největší gurmány a mlsouny, je ovšem docela věda. Klíčem úspěchu je samozřejmě chutná zálivka, navíc jej ale můžete i vylepšit něčím křupavým navrch. Často se používají různé opečené a ochucené krutonky, zdravější alternativou jsou ale osmažená semínka nebo oříšky.
Mohlo by vás zajímat
Vylepšete saláty semínky
Každý salát dokonale dochutí a doplní jen nasucho opečená slunečnicová či dýňová semínka. Výborně se hodí i semínka sezamová, chia či lněná. Použít můžete i opražené oříšky, například pistáciové, mandle, lískové oříšky, ale třeba i ovesné vločky. Pokud se již nechcete zdržovat smažením a dochucováním, připravte si předem nějakou ochucenou směs semínek, kterou pak můžete podle potřeby posypat téměř jakýkoliv salát. Jedna z takových směsí se dokonce proslavila pod názvem gomasio.
Mohlo by vás zajímat
Místo soli sezamové gomasio
Jako gomasio se původně označovala směs sezamových semínek smíchaných se solí v poměru 10:1-20:1. I název gomasio je spojením dvou slov goma (sezamové semínko) a shio (sůl). Někdy se mu také říká sezamová sůl a je populární kořenicí směsí v makrobiotické kuchyni. Nyní se ale můžete setkat i s gomasiem dýňovým, slunečnicovým nebo lněným.
Gomasio původně pochází z Japonska a je vhodné nejen k dochucování salátů, ale i brambor, těstovin nebo polévek. Gomasio se používá vlastně místo soli, kromě slané chuti ale dodává pokrmu i příjemnou oříškovou příchuť a má i mnoho prospěšných účinků na lidské zdraví. Semínka jsou totiž bohatá na mnoho vitaminů a minerálů a mají pozitivní vliv při trávicích problémech. Gomasio je tak příjemnou alternativou soli, s jeho pomoci snížíte podíl soli v pokrmu, nevyvolává ani pocit žízně.
Semínka jako dokonalé koření
Dokonalé chuti gomasia se dosahuje tak, že se semínka nejprve opraží na pánvi při mírné teplotě, aby se nespálila. Tím se zvýrazní jejich chuť. Poté se smíchají s nějakou kvalitní solí, nejlépe mořskou, vše se dá do hmoždíře a rozdrtí. Semínka by měla být ještě teplá, budou se vám lépe drtit. Můžete je i rozemlít v mixéru, v tom případě bude prášek jemnější, ale bude mít i kratší trvanlivost, neboť bude rychleji oxidovat. Už samotná kombinace sezamu a soli výborně dochutí jakýkoliv pokrm. Pokud chcete chuť gomasia ještě víc zvýraznit, můžete do něj vmíchat trochu lahůdkového droždí, to zintenzivní všechny chutě a vůně.
Jak na sezamové gomasio
Základní gomasio se připravuje jen ze sezamových semínek a soli, existují ale jeho vylepšené verze. Zkuste třeba tu následující. Na sezamové gomasio s mořskou řasou budete potřebovat: 1 polévkovou lžíci mořské soli, 1/2 šálku bílých sezamových semínek, 2 polévkové lžíce černých sezamových semínek a několik listů opečené řasy nori, rozdrcených.
Postup: Nejprve na pánvi asi minutu opékejte sůl. Sůl vyjměte a nasypejte do hmoždíře nebo do mixéru. Sezamová semínka opékejte, dokud nezačnou praskat a neztmavnou o několik odstínů. Pak je společně s řasou nori přidejte k soli a vše rozdrťte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Je dobré nechat několik sezamových semínek ještě celých. Skladujte ve skleněné nebo keramické nádobě při pokojové teplotě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Semínka černuchy dodávají výraznou chuť indickým pokrmům. Její léčivé účinky znali už starověcí lékaři
Na Svatého Martina jen to nejlepší – mladá vína 2024 jsou tu!
Svíčková s horáckým knedlíkem podle Pepy Nemravy: Masu se zeleninou dejte den v chladu, říká účastník MasterChefa