Kyselé zelí podle hajného ze „Šlajfu“

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 1,5 hod 10 porcí Přílohy 37 názorů

Suroviny

1 kg kysané sudové zelí (v našem kraji je vynikající Křimické)
1 ks střední cibule
15 dkg domácí uzený bok
2 dcl voda ze strouhaných brambor (syrových)
1 lžička mleté nové koření
1 špetka mletý bobkový list
Kmín
Ocet
Cukr
Sádlo
Sůl
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle osmažím na drobno nakrájený bok a v něm osmažím na drobno nakrájenou cibuli. Zasypu cca 2 lžícemi cukru a za stálého promíchávání nechám zkaramelizovat do tmavého karamelu (pozor nespálit !). Zelí získá tmavší hnědavou barvu.

  2. Sudové kysané zelí pokrájím na drobnější kousky a nasypu na cibuli, zaliji 2 dcl vody, osolím, okořením, přidám lžíci octa a dusím cca 30 min.

  3. Pak zelí zahustím vodou z brambor a dochutím příp, solí, cukrem a octem a občasného míchání dusím ještě 20 min. Podávám jako přílohu k pečeným masům.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kyselé zelí podle hajného ze „Šlajfu“

  • Navir Navir

    cecilka: My zelí zahušťujeme místo mouky na velmi jemno strouhaným syrovým bramborem :-)

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Dajda, ako kto. Som poloslepá, preto ma foto skôr nezaujímajú. Zaujíma ma recept a konečný výsledok. Skôr by ma zaujímalo, čo urobí autor z nastrúhaných a vymačkaných zemiakov. V recepte to neuvádza. Ja by som z toho urobila placky, vodu netreba, stačí trocha mlieka, vajce-celé, okoreniť osoliť, vypražiť a "Je to".

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    cecilka: Jenže ta fotka může někoho od přípravy odradit, nejde jen o to, že je rozmazaná, ale také, jak je daný pokrm prezentovaný. Jíme přece i očima!

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Ide o recept alebo foto? Vyskúšala som po prvý raz, pretože karamelizovanú kyslú kapustu som ešte nerobila. A výsledok bol skvelý. Aj napriek nejasnej fotke.:-p

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Nadja: To je bohužel zádrhel, ale pokud není cukrovka těžká, troška cukru se dnes úplně nevylučuje, alespoň to píšou v časopise pro diabetiky (u inzulíňáků)). Já osobně radši malý hříšek než umělé sladidlo. ;-) Vždyť zelí nevařím každý den.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Nadja: :-) Já koření taky v e-shopech nenakupuju, mletý bobk. list nepoužívám, ale vím, že to existuje, tak jsem koukla na google :-8

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    zizala: Jarko, děkuji. Já v e-shopech většinou nenakupuji, takže jsem neviděla.
    Dajda: dík, určitě někdy zkusím, i když jako DIA je zcela nevhodné. ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

  • Dajda Dajda

    Nadja: Zkuste a budete chválit. :yes: Připravuju tak všechno zelí, třeba také z cukety nebo sterilované (pokud není sladké). Jsem rovněž zvyklá zahušťovat moukou, takže vlastně udělám z karamelu jíšku, tu rozředím vodou ze zelí, které jsem povařila (pokud jde o kysané) a pak přidám zelí a ještě trochu povařím. Skvělé, když se trochu rozleží do druhého dne.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Pepo, slyšela jsem vyprávět přímo legendy o tom zelí s karamelem. Zatím jsem ho nezkoušela, ale chystám se na něj. Už podle přísad vypadá moc pěkně. :-p
    A ještě připomínka - když nebudu mít vodu ze syrových brambor, dá se zahustit br.škrobem Solamyl, i když já raději zahušťuji trochou mouky.
    :-? Já dávám do zelí celý bobkový list - Ty si ho meleš? :-? Zatím jsem neviděla, že by se prodával mletý.

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    ivaninka: ale v pátek by to ještě šlo. :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • ivaninka ivaninka(neregistrovaná)

    spagetka- máš pravdu v tom, že se nebudem tady dále dohadovat. Líbí se mi tvoje motto:
    Motto: S blbcem se nikdy nepři - někdo by si nemusel všimnout, že je mezi vámi rozdíl
    Já mám také jedno motto. Těžko se bavit s volem o neděli, když ho v sobotu zabijou.
    Tím nechci nikoho urazit, ať si to na sebe nikdo nevztahuje, ale píši, čeho se držím celý život já :-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    ivaninka: Myslím, že tuto debatu už dále rozšiřovat nebudeme, nepatří to pod recept. Řekla jsem, co jsem řekla, pokud jsi to nepochopila, jak jsem to myslela - tvůj problém, ne můj. Myslím, že bychom se měli vrátit k původnímu smyslu komentářů - hodnotit recept. Fotky jsem zhodnotily už dostatečně.

    Odpovědět

  • ivaninka ivaninka(neregistrovaná)

    spagetka--pokud tedy nemáš digitál, ani mobil s foťákem a fotíš třeba na kinofilm, jak sem potom umístíš fotky? Ještě by to šlo oskenovat a pak vybrat hezkou fotku a použít a nebo fotku raději nedávat žádnou. Prosím, pouč mě jsem méně chápavá :-D;-(

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    ivaninka: nepochopila jsi mne. Tedy to zjednoduším: nemusím mít digitál. Fotím, jak chci já. Už chápeš? Ten počítač a internet byla nadsázka. Nemusím mít doma nakonec ani PC a internet, recept můžu dát v nějaké internetové kavárně.
    I když souhlasím s tím, že by fotky mohly být lepší, ale nutné nejsou.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: kyselé zelí a cukrovka křimické zelí recept příprava kyselého zelí kyselé zelí recept jak zahustit kyselé zelí křimické zelí kysele zeli priprava sudové zelí jak uvarit kysele zeli kýselé zelí cukrovka a kyselé zelí zelí kyselé na cukrovku křimické zelí recepty kyselé zelí na cukrovku recept na krimicke zeli sudové zelí recept kyselé zelí do sudu kysane sudove zeli recepty na kysele zeli příprava kyselé zelí