Boloňské špagety II.

Martysek Kuchařka:

Doba přípravy: 1 hodina i déle PT1H00M Těstoviny 19 názorů

510

Suroviny

400 g mletého hovězího masa - z libového kusu
olej
1 cibule
2 mrkve
1/4 celeru
sůl
pepř
mléko
bílé víno
rajčata (sterilovaná nebo čerstvá oloupaná)
rajský protlak
špagety nebo jiné těstoviny
parmazán
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na jemno, orestujeme na oleji, přidáme na jemno nasekanou mrkve a celer v poměru 1:1 (sekám v malém robotu, nešetřím hlavně celerem, dá omáčce dobrou chuť), malinko posolíme a chvíli orestujeme.

  2. Přidáme mleté hovězí a dobře mícháme, aby se oddělilo.

  3. Osolíme opepříme a chvíli restujeme.

  4. Pak zalijeme trochou mléka (dávám skoro hrneček při mém množství).

  5. Necháme vyvařit, nezapomeneme míchat.

  6. Přidáme sterilovaná rajčata, když mám domácí, tak přidám ještě trochu protlaku, zalijeme bílým vínem (tady opět nešetřím a dávám podle množství skoro polovinu lahve, s červeným jsem nezkoušela, ale asi to také bude dobré).

  7. Od teď už omáčku jenom mícháme a dlouho vaříme, než se vyvaří přebytečná voda a omáčka bude dostatečně hustá.

  8. Nakonec dosolím podle potřeby. Podáváme s uvařenými těstovinami a posypané parmezánem.

Poznámka

Recept jsem kdysi objevila v nějakém časopise a už na něj nedám dopustit, nejlepší boloňská omáčka, co jsem jedla, až na některé výjimečné restaurace.

Nedávám ani česnek ani jiné koření, dle mého ani není potřeba, vínem a zeleninou je omáčka dostatečně ochucená a je výborná tak, jak je, ale kdo má rád, určitě může přidat.

Nejlepší je samozřejmě s parmezánem, ale každý ho nemá rád, moje mamka si dává strouhanou cihlu, ale to už prostě není ono, parmezán to výborně doplní.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Boloňské špagety II.

  • Pavlí Pavlí(neregistrovaný)

    Zdravím, já se přiznám, že nebyl po ruce celer a parmezán... a víno stálo cca 80Kč ;-) Ale jinak všechno faakt podle postupu. Je možné, že něco z toho je důvod, proč mi výsledek moc nechutnal? :-D

    Odpovědět

  • Ondřej Ondřej(neregistrovaný)

    LOL: Teeda, ragu byste chtěl dělat bez celeru a mrkvičky? V italii je boloňská omáčka hoodně používaná a existuje hoodně variací... Ale žádná není bez celeru a mrkve... a že jsem se v itálii najezdil (a navařil) hodně.

    Odpovědět

  • Helča42 Helča42(neregistrovaný)

    Aneta: Asi jsi někde udělla chybu jako soudruzi z NDR. Já zase potvrzuji, že lepší jsem nejedla, přidala jsem listy čerstvé bazalky jak tu uvádí Rony, dala jsem i silný hovězí vývar a nemá to chybu !!!!!

    Odpovědět

  • Ivulisek Ivulisek

    přidala sem česnek a nakonec i oregáno a bylo to vynikající:yes:

    Odpovědět

  • Aneta Aneta(neregistrovaná)

    Zdravím, dneska jsem je natěšeně dělala a musím říct, že teda horší jsem je nikde nejedla. Bohužel chuť i vůně je otřesná. :-((

    Odpovědět

  • Ivča Ivča(neregistrovaná)

    Dnes večer jsem dělala, směs je výborná, akorát jsem dala Ryzlink vlašský a přišlo mi to kyselkavé, asi jsem zvolila špatné víno nebo.....?? Jaké víno - značku jste volili vy?
    :-?

    Odpovědět

  • Janička Janička(neregistrovaná)

    Dnes jsem je dělala a výborné.Ten celer a mrkev tomu dávají šmak :o):yes::-)

    Odpovědět

  • Kattie Kattie

    Dnes jsem dělala k obědu a musím říct, že s tím celerem a vínem naprosto výtečné. Všichni si šmakovali :-)) Dávám bodík :yes:

    Odpovědět

  • cashel cashel

    Včera jsem je dělala a jsou opravdu výborné :yes: Vynechala jsem víno a ze zvyku použila trochu bazalky :-)

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

  • bohdana bohdana

    Moc dobre,:-8:-K

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    LOL Ital tedy nejsem, ale mohu ti potvrdit, ze se v Italii do ragu (cili bolonske omacky) opravdu celer a mrkev spolu s cibuli davaji. Zkus a uvidis, ze nebudes litovat.

    Odpovědět

  • LOL LOL(neregistrovaný)

    Uz vidim toho Itala jak dava do bolonsky mrkev a celer :-O

    Odpovědět

  • 123Rony321 123Rony321

    Tenhle recept je vynikající, výborný. Proběhla tu diskuse nebo spíš polemika o užití celeru. Takže, vážení, ten celer tomu dá skutečně chuť a šmrnc! Použil jsem červené víno a ještě silný hovězí vývar jeden hrneček. Jak píše sama autorka ..... skutečně jsou to nejlepší boloňské špagety, co jsem jedl :yes: Zaslouží si bodík.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Dělala jsem trochu jinak, podle tohoto receptu http://www.toprecepty.cz/recept/339-bolonske-testo... byla tam taky kořenová zelenina a pošmákli jsme si. Takže :yes:

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo