Kapustnica

Semy.cz Kuchařka: Semy.cz

Polévky 14 názorů

Suroviny

1/2 kg zelí
2 l vody může být i méně
Uzená a může být i syrová klobáska
Uzené maso
Brambory 3-4
Syrová kořenová zelenina
Houby
Stroužek česneku
cibule
kmín
sůl
pepř černý (celý i mletý stačí 4)
červenou papriku
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vody dáme vařit uzené maso i syrové asi 1/2 hod, potom přidáme zelí, klobásku, kořenovou zeleninu, cibuli, koření celé i mleté, česnek stačí 3 - 4 mesíčky, kmín a to vaříme dohromady dokud není všechno měkké.

  2. Zvlášť vaříme brambory v druhém hrnci aby byly měkké. Dáme do polévky před dokončením.

  3. Když máme houby tak je spaříme v horké vodě a necháme trochu vylouhovat potom vodu slejeme a přidáme do polévky hned na začátku.

  4. Nakonec se udělá zápražka s cibulkou a hladkou moukou. Když někdo nemá rád zápražku tak před dovařením může postrouhat syrový brambor do polévky.

  5. Povaříme ješte chvilku. asi 5 min.

    Když nedáte maso, tak vaříme od zelí.

Poznámka

Tradiční slovenské jídlo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 316 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kapustnica

  • maris maris

    Semy.cz: dovolila jsem si přidat fotku, měla jsem trochu jiný postup, ale nechtěla jsem dávat nový recept. Polévka je výborná a posílám bodík;-):yes:+

    Odpovědět

  • anonym anonym(neregistrovaný)

    znam ji a je vyborna.mnam

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autor receptu)

    Jano, koukám tvoje taky vypadá pěkně, jsem ráda že chutná ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Dovolila jsem si přidat fotečku, moc dobrá!!!:-p:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    To máš pravdu:-D:-D Vyskúšaj raz našu kapustnicu:-D:-D

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autor receptu)

    No napadlo mě to že jsi z Košic :-D:-D
    Oni jsou přímo z Košic, snad i maminka byla tuším(maminka tchýně)...no ale jak říkáš, každý si to upraví podle sebe...a pak je každý recept originál...:-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Semy, ja som z Košíc :-D:-D:-D:-D:-D aj keď pochádzam z Prešova:-D V Košiciach už bývam 35 rokov. O tej koreňovej zelenine počujem skutočne prvý raz. Aj pochádzajú z Košíc alebo sa tu len prisťahovali ?

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autor receptu)

    tejaja..mě je jasné že jich je plno:-) Manželova rodina je z Košic, takže taky východ..:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Semy tak koukám, že obě máme tchýně na Slovensku?:-D Protože tenhle recept, o kterém píšu já je zase od mé tchýně ze Strečna! Terezka má pravdu, jiný kraj, jiný mrav, jiné jídlo. Hlavně, že nám chutná, ne?;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Semy, slovenských originálov je veľa:-D:-D Závisí od toho, odkiaľ to vezmeš. Inak sa robí u nás na východe, inak ešte východnejšie, niekde so sušenými slivkami, niekde s vajíčkom, niekde so zemiakmi, inde s papcunom...niekde dokonca s minimom kapusty, len s juškou ( lákem )...ale o koreňovej zelenine do kapustnice počujem prvý raz:-O ale proti gustu žiaden dišputát:-)) U nás sa robí kapustnica takto : http://www.toprecepty.cz/recept/3048-babiccina-kap...

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autor receptu)

    Je to recept od mojí slovenské tchýně, takže originál ze Slovenska :-) dělala jsem jí poprvé na štědrý večer a byla opravdu výborná. A vypadá to že do 14 dnů budu dělat znova:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já dělám kapustnici podobně, jen dávám méně zelí a přidávám vodu ze zelí. Taky bez klobásky, jen s uzeným a pokud je po zabíjačce, tak vlastně vývar ze všeho, co se vaří v kotli;-) No a já dávám halušky místo brambor. Ale i tohle bude určitě suprová polévka!:-p

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autor receptu)

    Papriko díky :-) příbory jsou z Ikei..jako skoro vše u nás :D
    Z těch lžící se jí trochu zvláštně..jde o zvyk. Nejde do ní nabrat tolik jako do klasické...ale jinak jsme s těma příborama moc spokojený. A je pravd aže doma polívku moc často nemáme...:-) Hlavně nože josu super, ostré:yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Zelňačku taky můžu. :-p
    Semy - krásná fotka. Už dlouho obdivuji tvé talíře a teď vidím i krásné stylové příbory. Jak se z té lžíce jí? Má takový zvláštní tvar.:-O

    Odpovědět

Tématické fráze: kapustnica kapustnica s klobasou kapustnica recept polévka kapustnica jak dlouho vařit brambory jak dlouho vařit uzené maso jak dlouho vařit uzené kapustnica s uzeným kapustnice kapustnica recepty zápražka polévka ze syrového zelí recept na kapustnicu kapustnica polevka kapusnice jak vařit uzené maso kapusnica jak dlouho vařit klobásku jak dlouho vařit klobásky recepty kapustnica