Kapustnica

Semy.cz Kuchařka:

Polévky 14 názorů

56

Suroviny

1/2 kg zelí
2 l vody může být i méně
Uzená a může být i syrová klobáska
Uzené maso
Brambory 3-4
Syrová kořenová zelenina
Houby
Stroužek česneku
cibule
kmín
sůl
pepř černý (celý i mletý stačí 4)
červenou papriku
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vody dáme vařit uzené maso i syrové asi 1/2 hod, potom přidáme zelí, klobásku, kořenovou zeleninu, cibuli, koření celé i mleté, česnek stačí 3 - 4 mesíčky, kmín a to vaříme dohromady dokud není všechno měkké.

  2. Zvlášť vaříme brambory v druhém hrnci aby byly měkké. Dáme do polévky před dokončením.

  3. Když máme houby tak je spaříme v horké vodě a necháme trochu vylouhovat potom vodu slejeme a přidáme do polévky hned na začátku.

  4. Nakonec se udělá zápražka s cibulkou a hladkou moukou. Když někdo nemá rád zápražku tak před dovařením může postrouhat syrový brambor do polévky.

  5. Povaříme ješte chvilku. asi 5 min.

    Když nedáte maso, tak vaříme od zelí.

Poznámka

Tradiční slovenské jídlo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 59 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kapustnica

  • maris maris

    Semy.cz: dovolila jsem si přidat fotku, měla jsem trochu jiný postup, ale nechtěla jsem dávat nový recept. Polévka je výborná a posílám bodík;-):yes:+

    Odpovědět

  • anonym anonym(neregistrovaný)

    znam ji a je vyborna.mnam

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autorka receptu)

    Jano, koukám tvoje taky vypadá pěkně, jsem ráda že chutná ;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Dovolila jsem si přidat fotečku, moc dobrá!!!:-p:yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    To máš pravdu:-D:-D Vyskúšaj raz našu kapustnicu:-D:-D

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autorka receptu)

    No napadlo mě to že jsi z Košic :-D:-D
    Oni jsou přímo z Košic, snad i maminka byla tuším(maminka tchýně)...no ale jak říkáš, každý si to upraví podle sebe...a pak je každý recept originál...:-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Semy, ja som z Košíc :-D:-D:-D:-D:-D aj keď pochádzam z Prešova:-D V Košiciach už bývam 35 rokov. O tej koreňovej zelenine počujem skutočne prvý raz. Aj pochádzajú z Košíc alebo sa tu len prisťahovali ?

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autorka receptu)

    tejaja..mě je jasné že jich je plno:-) Manželova rodina je z Košic, takže taky východ..:-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Semy tak koukám, že obě máme tchýně na Slovensku?:-D Protože tenhle recept, o kterém píšu já je zase od mé tchýně ze Strečna! Terezka má pravdu, jiný kraj, jiný mrav, jiné jídlo. Hlavně, že nám chutná, ne?;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Semy, slovenských originálov je veľa:-D:-D Závisí od toho, odkiaľ to vezmeš. Inak sa robí u nás na východe, inak ešte východnejšie, niekde so sušenými slivkami, niekde s vajíčkom, niekde so zemiakmi, inde s papcunom...niekde dokonca s minimom kapusty, len s juškou ( lákem )...ale o koreňovej zelenine do kapustnice počujem prvý raz:-O ale proti gustu žiaden dišputát:-)) U nás sa robí kapustnica takto : http://www.toprecepty.cz/recept/3048-babiccina-kap...

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autorka receptu)

    Je to recept od mojí slovenské tchýně, takže originál ze Slovenska :-) dělala jsem jí poprvé na štědrý večer a byla opravdu výborná. A vypadá to že do 14 dnů budu dělat znova:-D

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Já dělám kapustnici podobně, jen dávám méně zelí a přidávám vodu ze zelí. Taky bez klobásky, jen s uzeným a pokud je po zabíjačce, tak vlastně vývar ze všeho, co se vaří v kotli;-) No a já dávám halušky místo brambor. Ale i tohle bude určitě suprová polévka!:-p

    Odpovědět

  • Semy.cz Semy.cz(autorka receptu)

    Papriko díky :-) příbory jsou z Ikei..jako skoro vše u nás :D
    Z těch lžící se jí trochu zvláštně..jde o zvyk. Nejde do ní nabrat tolik jako do klasické...ale jinak jsme s těma příborama moc spokojený. A je pravd aže doma polívku moc často nemáme...:-) Hlavně nože josu super, ostré:yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Zelňačku taky můžu. :-p
    Semy - krásná fotka. Už dlouho obdivuji tvé talíře a teď vidím i krásné stylové příbory. Jak se z té lžíce jí? Má takový zvláštní tvar.:-O

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kapustnica kapustnica s klobasou kapustnica recept jak dlouho vařit brambory polévka kapustnica jak dlouho vařit uzené maso jak dlouho vařit uzené kapustnice zápražka polévka ze syrového zelí kapustnica polevka recept na kapustnicu kapusnice jak vařit uzené maso jak dlouho vařit klobásku kapusnica jak dlouho vařit klobásky kapustnica recepty zápražka do polévky uzena polivka

Zapomněl/a jsem heslo