Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
31. 8. 2022 Životní styl
Tradiční francouzský pokrm z dušené zeleniny připravované v rajčatové omáčce proslavil mimo jiné i stejnojmenný animovaný film s malým krysákem Remym v hlavní roli. Světový věhlas si kombinace chutí jistě zaslouží, jde však o pokrm velmi jednoduchý na přípravu. Poradíme vám, jak vybrat ingredience a připravit to nejlepší ratatouille, jaké jste kdy ochutnali.
Původ dušené zeleniny ratatouille [ratatuj]
Za kolébku tohoto tradičního pokrmu je považována oblast Provence [prováns] ve Francii, typický je zejména pro okolí města Nice [nis]. V překladu znamená ratatouille „míchané jídlo“, což vystihuje jeho dávnou historii. Jednalo se totiž o jídlo chudých, kteří se do něj snažili zpracovat všechnu zbylou zeleninu.
Originální recept na ratatouille obsahuje rajčata, cukety, lilek, papriky, cibuli, česnek a čerstvé bylinky (nejčastěji bazalka, tymián a rozmarýn). Zeleninu je možné připravit třemi způsoby:
- Nakrájet na tenká kolečka pokládaná těsně vedle sebe a zapéct.
- Smíchat ingredience nakrájené nahrubo a upéct.
- Zeleninu nakrájenou na kostičky orestovat (každý druh zvlášť) a poté společně podusit v rajčatové omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Výběr surovin na ratatouille
Kvalita a příprava surovin je pro dokonalé ratatouille klíčová. Ideálním obdobím na přípravu zeleninového pokrmu je v letní sezóně, kdy má nejlepší chuť a jsou k dostání mladé plody, které zajistí, že bude ratatouille delikátní a křehké, nikoli rozvařené.
Rajčata
Do pokrmu se hodí středně velká pevnější rajčata zbavená „bubáků“. Rajčata se v klasickém receptu neloupou, ale vadí-li vám slupky, můžete je jednoduchým trikem odstranit. Rajčata nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou a slupky se snadno zbavíte.
Cukety
Do ratatouille použijte mladé, menší cukety, nejlépe zelenou i žlutou pro více barev na talíři. Je-li nezbytné zpracovat větší a starší cukety, zbavte je měkké části se semínky i slupky, která se u mladých plodů neloupe.
Mohlo by vás zajímat
Lilek
Přirozená hořkost lilku může někomu v ratatouille vyhovovat, ale chcete-li ji eliminovat, stačí nakrájený lilek před samotnou přípravou osolit, nechat asi 20 minut „vypotit“, opláchnout a osušit. Tento krok není třeba u menších, mladých lilků, u kterých se hořká příchuť ještě neprojevila. Lilky do ratatouille se neloupou, pouze se odkrojí oba konce.
Papriky
Chcete-li mít pokrm co nejpestřejší, použijte žlutou, oranžovou a červenou papriku zbavenou semínek a bílých vláken.
Cibule a česnek
Cibuli nakrájejte nahrubo nebo na tenká kolečka, česnek na drobno. Je možné použít jak klasickou žlutou cibuli, tak i červenou nebo šalotku.
Zkuste rychlé ratatouille podle tohoto videa:
Koření a bylinky
Sůl a čerstvě namletý pepř je u ratatouille samozřejmostí, dále přijde do pokrmu čerstvý tymián a rozmarýn, které se dusí společně se zeleninou. Na úplný závěr posypte zeleninu natrhanou čerstvou bazalkou. Výbornou chuť dodá pokrmu také oregano.
Rajčatová omáčka
Omáčka z rajčat v ratatouille není nutná, ale v případě, že pokrm chcete servírovat se sušší přílohou, jakou je třeba rýže nebo těstoviny, bude se hodit řidší konzistence. Použít můžete drcená rajčata z konzervy nebo rajčatové pyré podušené s trochou česneku, bazalky, soli a pepře. Omáčku můžete buď nalít pod zeleninu před pečením, nebo podušenou zeleninu s omáčkou smíchat a nechat pár minut prohřát.
S čím podávat ratatouille?
Ratatouille je v létě skvělým lehkým, zdravým a osvěžujícím pokrmem, který se může podávat i samostatně nebo s opečenou bagetkou. Hodí se ale také jako příloha k hovězímu, vepřovému, drůbežímu nebo jehněčímu masu i rybě. Může se servírovat s těstovinami, rýží nebo quinoou. Ve Francii se zeleninová delikatesa podává také jako náplň v tenké palačince.
Zdroje informací:
fromachefskitchen.com
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno tvarovat a péct rohlíky. Domácí mohou být lepší než od pekaře
Máte rádi rohlíky a jejich tvarování a pečení se vám stále nedaří? Říká se, že cvičení dělá mistra. A možná vám to s naším návodem půjde lépe Jak… Číst více
Jak blanšírovat zeleninu. Správný postup zachová čerstvost zeleniny a zbaví ji bakterií a virů
Blanšírování je klasická kuchařská technika, která spočívá v krátkém spaření nebo velmi krátkém povaření a následném rychlém ochlazení blanšírovaných… Číst více
Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé… Číst více
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Došlo vám pečivo a obchod je zavřený nebo daleko?… Číst více
Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?
Máte rádi rohlíky, ale snažíte se omezovat bílou… Číst více
Jak vařit chřest. V kuchyni má pestré využití. Nebojte se ho
Chodíte v zelenině kolem svazečků chřestu a váháte s nákupem, protože si nejste jisti, jak ho správně vybrat a upravit, abyste nebyli zklamáni? S… Číst více
Pečeme s Ivou: Připravte si se mnou nadýchané i krásně křupavé „žitné“ rohlíky!
Chleba už vás omrzel, obyčejné rohlíky taky znáte… Číst více
Chřest je fantastická zelenina, když víte, co při jeho přípravě rozhodně nedělat
Chřest je oblíbenou jarní zeleninou. Však si jej… Číst více
Italské tyčinky grissini se původně pekly jako lék na trávení. Takhle si křupavou pochoutku upečete dnes
U nás je seženete většinou v obchodech s… Číst více
Domácí nebo kupovaná vánočka? V pekárně dáte za necelý kilogram skoro 200 Kč, doma si vánočku upečete za stovku
Voňavá vánočka namazaná čerstvým máslem k… Číst více