Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slupky z cibule do koše nepatří. Využijete je jako koření, uplatní se ve vývaru a vylepší i vařenou rýži
Zdroj: pixabay.com, rotozld

Bez cibule se v kuchyni určitě neobejdete. Co ale děláte se slupkami, když ji oloupete? Pokud je jen bezmyšlenkovitě hodíte do odpadkového koše, máme pro vás pár tipů, jak je využít. Nejdříve však odstraňte tu nejšpinavější vnější vrstvu a před oloupáním cibuli důkladně omyjte.

Co všechno obsahuje cibulová slupka?

Podobně jako většina zeleniny tak i cibule má spoustu živin právě ve slupce. Ta je totiž bohatá na vlákninu, flavonoidy a vitaminy, zejména A, C a E. Díky velkému podílu vlákniny zajišťuje dobré trávení, odstraňuje toxiny v tlustém střevě a podporuje celkovou očistu organismu. Obsahuje také důležité antioxidanty, a to především kvercetin, který zabraňuje vzniku zánětů v těle, působí jako prevence proti ucpávání cév a zklidňuje alergické reakce. Z toho jasně vyplývá, že cibulová slupka do odpadkového koše rozhodně nepatří.

Proč koupit raději bio cibuli?

Pokud už chcete zužitkovat kromě samotné cibule i její slupku a tím podpořit bezodpadové hospodářství a ekologii v kuchyni, tak byste se měli zamyslet nad tím, kam chodíte cibuli nakupovat. Ideální samozřejmě je, když si ji můžete vypěstovat sami na zahrádce, ale spousta z nás tuto možnost nemá. V tom případě se určitě vyplatí dát přednost farmářským trhům před supermarkety, nebo alespoň při nákupu vybírat cibuli v biokvalitě. Připlatíte si sice pár korun, ale rozhodně vás to nezničí. A zpracovat v kuchyni cibuli včetně slupky, která neobsahuje stopy chemických hnojiv, se rozhodně vyplatí.

Cibulové slupky proměňte v koření

Usušené slupky z cibule se dají používat jako koření. Stačí je jen rozprostřít na pečicí plech, na který je nejlepší předem dát pečicí papír. Pak plech se slupkami dejte do trouby a sušte asi hodinu při teplotě 90 stupňů Celsia. Doba sušení se samozřejmě liší v závislosti na tom, jak silné slupky jsou a jak moc jsou čerstvé. Místo trouby můžete použít také sušičku na ovoce.

Usušené slupky nechte vychladnout, pak je rozemněte mezi prsty, nasypte do uzavíratelné dózy a uložte na suché místo. Kořením ze sušených cibulových slupek můžete ochutit zeleninové saláty, různé omáčky nebo třeba domácí paštiky.

Usušené cibulové slupky jako zvýrazňovač chuti

Usušené cibulové slupky můžete použít také jako přísadu k dochucení různých slaných jídel, jako je například vařená rýže. K tomu je potřeba si ze suchých cibulových slupek vyrobit jemný prášek, a to drcením pomocí kuchyňského nože. Daleko rychlejší a efektivnější je však použití ponorného mixéru.

Cibulové slupky přidejte do mouky

Stejným způsobem si můžete vyrobit také skvělou přísadu, kterou přimícháte do mouky při pečení domácího chleba nebo třeba slaných koláčů. Prášek z rozmixovaných slupek si můžete připravit do zásoby a skladovat ho jako ostatní trvanlivé potraviny v dobře uzavíratelné nádobě ve spíži.

Slupky z cibule zlepší chuť vývarů

Cibulové slupky však nemusíte pouze sušit, ale můžete je použít i čerstvé. Jsou báječným dochucovadlem vývarů, kterým navíc dodají pěknou svěží barvu. Slupky přidejte do hrnce k dalším ingrediencím po kusech, abyste je mohli z hotového vývaru snadno vyndat ještě před scezením. 

Cibulová wellness kúra pro pokojovky

Cibulové slupky jsou také účinným hnojivem, které určitě ocení všechny pokojové rostliny nebo bylinky v květináči. Ozdravnou lázeň jim snadno připravíte z litru vody, v níž povaříte slupky z několika cibulí. Směs po vychladnutí nalijte do láhve s uzávěrem a nechte stát alespoň 24 hodin na temném místě. Potom hnojivo přeceďte a zalévejte s ním pokojovky podle potřeby.

Zdroje informací:
food.ndtv.com Are Onion Peels the Superfood of Tomorrow? Here's Why You Shouldn't Discard Them Anymore
farmersalmanac.com 
10 Good Reasons To Save Those Onion And Garlic Skins

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více